• Посилання скопійовано

Витрати транспортного підрозділу виробничого підприємства

Чи може виробниче підприємство проводити витрати транспортного підрозділу (ПММ, запчастини, матеріали, послуги з обслуговування авто, зарплату та податки з неї водіїв) проведенням Дт 20 Кт 20, 22, 631, 66, 65 без обліку витрат допоміжного цеху на рахунку 232, у зв’язку із несуттєвістю витрат у загальному обсязі витрат(за обліковою політикою)?

Допоміжне виробництво – це частина виробництва, необхідна для обслуговування основного виробництва, забезпечення безперебійного випуску продукції.

Тобто допоміжне виробництво призначене для забезпечення безперебійного функціонування основного виробництва.

Згідно з П(С)БО 16, до виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) належать:

  • прямі матеріальні затрати;
  • прямі витрати на оплату праці;
  • інші прямі витрати;
  • загальновиробничі витрати.

Для визначення виробничої собівартості продукції важливе значення мають прямі витрати — витрати, що можуть бути віднесені безпосередньо до конкретного об’єкта витрат економічно доцільним шляхом.

Об’єкт витрат — це продукція, роботи, послуги або вид діяльності підприємства, які потребують визначення пов’язаних з їх виробництвом (виконанням) витрат (п. 4 П(С)БО 16).

Згідно з п. 16 П(С)БО 16 загальновиробничі витрати поділяються на постійні і змінні, при цьому:

  • до змінних загальновиробничих витрат належать витрати на обслуговування і управління виробництвом (цехів, дільниць), що змінюються прямо (або майже прямо) пропорційно до зміни обсягу діяльності. Змінні загальновиробничі витрати розподіляються на кожен об’єкт витрат з використанням бази розподілу (годин праці, заробітної плати, обсягу діяльності, прямих витрат тощо) виходячи з фактичної потужності звітного періоду;
  • до постійних загальновиробничих витрат належать витрати на обслуговування і управління виробництвом, що залишаються незмінними (або майже незмінними) при зміні обсягу діяльності. 

Постійні загальновиробничі витрати розподіляються на кожен об’єкт витрат з використанням бази розподілу (годин праці, заробітної плати, обсягу діяльності, прямих витрат тощо) при нормальній потужності. 

Нагадаємо, що відповідно до п. 4 П(С)БО  16, нормальна потужність — очікуваний середній обсяг діяльності, що може бути досягнутий за умов звичайної діяльності підприємства протягом кількох років або операційних циклів з урахуванням запланованого обслуговування виробництва. 

Нерозподілені постійні загальновиробничі витрати включаються до складу собівартості реалізованої продукції (робіт, послуг) у період їх виникнення. Загальна сума розподілених та нерозподілених постійних загальновиробничих витрат не може перевищувати їх фактичну величину.

Відповідно до абз. 5 п. 9 П(С)БО 9 до ТЗВ відносяться:

  • затрати на заготівлю запасів;
  • оплата тарифів (фрахту) за вантажно-розвантажувальні роботи і транспортування запасів усіма видами транспорту до місця їх використання;
  • включаючи витрати зі страхування ризиків транспортування запасів.

Тобто, якщо транспортний цех виробничого підприємства здійснює лише доставку сировини від постачальника на своє підприємство, то такі витрати варто розцінювати як ТЗР. 

Тому, якщо собівартість продукції, робіт, послуг допоміжних виробництв повністю використовуються для власних потреб цеху та окремо не калькулюються, то витрати на їх виробництво: матеріали, заробітну плату та інше включаються до загальновиробничих витрат на рахунок 91, якщо цей рахунок не застосовується, то можна відносити на 23 «Виробництво». 

Допоміжний цех виділяють в окремий вид та об’єкт калькулювання в тих випадках, коли допоміжні підрозділи виконують значний обсяг робіт. Тоді для групування витрат за видами виробництв до субрахунку 23 відкривають субрахунки для основного виробництва 231, а для допоміжного - 232.

Перелік і склад змінних і постійних загальновиробничих витрат підприємство визначає самостійно в наказі про облікову політику.

Таким чином, якщо допоміжне виробництво невелике і витрати незначні, то їх можна обліковувати безпосередньо у складі відповідних накладних (загальновиробничих) витрат основного виробництва.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    Сьогодні 10:105
  • Виконання інженерних робіт: що в бухобліку?
    Підприємство виконує інженерні роботи, результатом яких є технічна документація. Роботи можуть виконуватися протягом 6 – 9 місяців і будуть передані замовнику в кінці періоду виконання. Витрати виробничої собівартості відображаються на рахунку 23. За роботами отримуються аванси. Чи потрібно на дату балансу визнавати доходи, навіть якщо роботи не передані замовнику?
    22.04.202421
  • Нюанси списання безнадійної заборгованості
    Підприємство має на балансі прострочену дебіторську та кредиторську заборгованість, яка утворилася в період з 2012 по 2018 роки. Коли за нею спливає строк позовної давності, щоб вона стала безнадійною і списати її з балансу? Як відображати списання в бухобліку? Чи нараховувати ПДВ при списанні?
    19.04.20241 650
  • Облік ОЗ та благодійної допомоги неприбуткової організаціїосно
    Неприбуткова організація отримала 10 ноутбуків, як благодійну допомогу, за актом приймання-передачі, але без ціни. 2 ноутбуки за рішенням керівника залишилися на балансі організації для використання в діяльності. Інші 8 передаються іншій неприбутковій організації, також без ціни. Як ці операції відображати в бухгалтерському обліку?
    19.04.202421
  • Облік та звітність щодо винагороди гіг-спеціалісту
    Як резиденту Дія. Сіті відобразити в обліку нарахування та оподаткування щомісячної винагороди гіг-спеціалісту? Яку категорію застрахованої особи зазначати в Додатку 1 та ознаку доходу в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?
    19.04.202422