• Посилання скопійовано

Ціна придбаного ОЗ прив’язана до інвалюти: чи коригувати вартість ОЗ?

ТОВ 31.01.2020 року отримало обладнання вартістю 131 тис. грн. Повний розрахунок 02.06.2020 року й вартість оплати в гривнях становила вже 142 тис. грн, оскільки в договорі ціна встановлена в еквіваленті в гривнях за курсом інвалюти на дату оплати. Як врахувати зміну вартості ОЗ та закрити розрахунки із постачальником?

Якщо умовами договору передбачено перерахунок ціни у зв'язку зі змінами курсу, і в договорі є прив'язка до валюти (ч. 2 ст. 524 ЦКУ) і договір на умовах післяплати, то зміна ціни відбудеться після поставки товару, що можна зафіксувати актом узгодження ціни або додатковою угодою, а в бухобліку провести бухгалтерськими довідками.

Видаткова накладна залишається незмінною, а різницю, що виникає в обліку за рахунок різних курсів валюти, визнають іншими операційними доходами (Кт 719) або іншими операційними витратами (Дт 949). Саме такі роз’яснення надають фахівці Мінфіну у листі від 31.07.2009 р. №31-34000-10-16/20869, до речі лист саме для покупців: «якщо відповідно до законодавства та умов договору грошовий еквівалент зобов'язання підприємства перед постачальником визначено в іноземній валюті, то в бухгалтерському обліку різниця, що виникає при погашенні зобов’язання, визнається іншими операційними доходами (витратами)».

Опосередковано із цього листа випливає, що при зміні курсу валюти і, відповідно, загальної гривневої вартості за ОЗ, перераховувати вартість ОЗ не потрібно (тобто сума на рахунку 10 залишається без змін). Адже як вказано у листі зміна курсів відображатиметься так: Дт 949 Кт 631 або Дт 631 Кт 719.

Оскільки відповідно до умов питання гривневий еквівалент збільшився, то відповідно у підприємства виникли витрати на суму різниці: Дт 949 Кт 631 на 11 тис. грн (142 тис. грн -131 тис. грн). При цьому залишкова вартість ОЗ не змінюється.

До того ж, якщо ж підприємство збільшить первісну вартість ОЗ на суму, яка обумовлена зростанням курсу, то фактично відбудеться дооцінка товару. А така до оцінка буде суперечити базовим тезам П(С)БО 7. Тож ми не вбачаємо підстав для того, що капіталізувати курсову різницю у вартості ОЗ й змінювати його вартість

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»