• Посилання скопійовано

Облік у ОСББ за програмою капітального ремонту житлового фонду

ОСББ підписало трьохсторонню угоду з департаментом ЖКГ міської ради та підрядником на проведення капітального ремонту внутрішніх мереж опалення, гарячого та холодного водопостачання в межах виконання програми капітального ремонту житлового фонду (30% за рахунок ОСББ). Як в обліку ОСББ відображати таку операцію?

Оскільки згідно з договором в межах програми капітального ремонту житлового фонду відбувається капітальний ремонт майна, що обслуговується ОСББ, то вважаємо, що саме ОСББ є отримувачем таких послуг від виконавця.

При цьому, на думку автора, сума коштів, що була сплачено з бюджету місцевої ради на користь виконавця робіт, повинна обліковуватись ОСББ як цільове фінансування.

Згідно з п. 16-18 П(С)БО 15 цільове фінансування не визнається доходом доти, доки не існує підтвердження того, що воно буде отримане та підприємство виконає умови щодо такого фінансування.

Отримане цільове фінансування (у тому числі кошти, вивільнені від оподаткування у зв'язку з наданням пільг з податку на прибуток підприємств) визнається доходом протягом тих періодів, в яких були зазнані витрати, пов'язані з виконанням умов цільового фінансування.

Водночас, цільове фінансування капітальних інвестицій визнається доходом протягом періоду корисного використання відповідних об'єктів інвестування (основних засобів, нематеріальних активів тощо) пропорційно сумі нарахованої амортизації цих об'єктів.

Якщо здійснений капітальний ремонт внутрішніх мереж опалення, гарячого та холодного водопостачання призведе до збільшення економічний вигід від їх використання (наприклад, зниження тепловтрат тощо), то такі витрати мають бути відображені як капітальній інвестиції і бути віднесені на збільшення первісної вартості об’єкту, що експлуатується.

Якщо ж за своїм функціональним призначенням такий капітальний ремонт призначений виключно для підтримання такого об’єкту в належному стані, то вартість такого ремонту відноситься до поточних витрат ОСББ.

Відповідно до зазначено вище бухгалтерські записи у ОСББ будуть виглядати так:

Капітальний ремонт обліковується як капітальні інвестиції

Операція

Дт

Кт

Сума

Укладено договір на проведення капітального ремонту внутрішніх мереж опалення, гарячого та холодного водопостачання в межах виконання Програми капітального ремонту житлового фонду

377

481

70% що сплачуються за рахунок місцевої ради

Сплачено з бюджету місцевої ради на рахунок виконавця

631

377

70% що сплачуються за рахунок місцевої ради

Сплачено з рахунку ОСББ

631

311

30% що сплачуються ОСББ

Складено акт виконаних робіт

152

631

У повній сумі вартості робіт

Відображено доходи майбутніх періодів від цільового фінансування

481

69

70% що сплачуються за рахунок місцевої ради

Відображено дохід при нарахуванні амортизації на частину капітальних витрат, що оплачено за рахунок місцевого бюджету

69

745

У сумі нарахованої амортизації на частину капітальної інвестиції, що була оплачена з місцевого бюджету

Капітальний ремонт обліковується як витрати поточного періоду

Укладено договір на проведення капітального ремонту внутрішніх мереж опалення, гарячого та холодного водопостачання в межах виконання Програми капітального ремонту житлового фонду

377

481

70% що сплачуються за рахунок місцевої ради

Сплачено з бюджету місцевої ради на рахунок виконавця

631

377

70% що сплачуються за рахунок місцевої ради

Сплачено з рахунку ОСББ

631

311

30% що сплачуються ОСББ

Складено акт виконаних робіт

977

631

У повній сумі вартості робіт

Відображено дохід від цільового фінансування

481

718

70% що сплачуються за рахунок місцевої ради

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Платник єдиного податку надає приміщення для тимчасового проживання ВПО: облік та оподаткування
    Юрособа – платник єдиного податку 4-ї групи надає приміщення для тимчасового проживання ВПО на безоплатній основі. Для отримання компенсації за спожиті комунальні послуги (електроенергію, опалення, водопостачання та ін.) юрособа щомісячно надає інформацію до селищної ради. Плату за проживання і за спожиті комунальні послуги від ВПО юрособа не отримує. Як відображати це в обліку та яке оподаткування?
    Сьогодні 11:151
  • Послуги експедитора: відображення в бухобліку
    Підприємство, яке працює за агентським договором, та є платником ЄП, надає послуги експедитора. Послуги перевезення надає сторонній перевізник. Акт від перевізника на 40 000 грн. Послуги експедитора - 5 000 грн. Виставили акт замовнику на 45 000 грн. Замовник оплатив всю суму на рахунок експедитора, а експедитор перерахував перевізнику 40 000 грн. Як відобразити в бухобліку?
    Сьогодні 10:025
  • Поставка основного засобу резиденту за трьохстороннім договором, де платник-нерезидент: облік та оподаткування
    Підприємство уклало трьохсторонній договір на поставку автобусів дитячому садку, де платником є нерезидент. Оплата в євро. Перша частина оплати 10% - 02.01.2024 р., друга 90% - 14.02.2024 р. ПДВ у складі ціни. Поставка автобуса відбулася 15.02.2024 р. Який порядок відображення в обліку та складання ПН?
    27.03.202413
  • Як повернути ОЗ з рахунку 286 знову на рахунок 10?
    Підприємство у вересні 2021 р. прийняло рішення продати основні засоби (меблі). Активи було переведено до складу необоротних активів, утримуваних для продажу за найменшою з вартостей, зокрема, балансовою. У зв'язку з війною ці ОЗ не були продані. У 2024 р. прийнято рішення не продавати їх та продовжити використовувати у госпдіяльності. Скоригована балансова вартість (балансова вартість зменшена на суму амортизації, яка була б нарахована за період жовтень 2021 - грудень 2023 рр.) дорівнює нулю. За якою вартістю зараховувати об'єкт до складу основних засобів?
    26.03.202463
  • Облік компенсації за працевлаштування ВПО
    Які бухгалтерські проведення слід здійснити при компенсації роботодавцю за працевлаштування ВПО?
    26.03.202434