• Посилання скопійовано

Страхування відповідальності власників вантажних авто: чи включається до витрат підприємця?

Чи включаються до складу витрат підприємця вартість сплачених послуг зі страхування цивільно-правової відповідальності власників вантажних автотранспортних засобів, які пов’язані з веденням госпдіяльності та протягом якого періоду, бо вони забезпечують одержання економічної вигоди протягом певного тривалого періоду?

Відповідно до пп. 177.4.4 ПКУ, до складу інших витрат, безпосередньо пов'язаних з отриманням ним доходів, відносяться витрати, що пов'язані з веденням господарської діяльності, які не зазначені в пп. 177.4.1 - 177.4.3 ПКУ, до яких відносяться витрати на відрядження найманих працівників, на послуги зв'язку, реклами, плати за розрахунково-касове обслуговування, на оплату оренди, ремонт та експлуатацію майна, що використовується в господарській діяльності, на транспортування готової продукції (товарів), транспортно-експедиційні та інші послуги, пов'язані з транспортуванням продукції (товарів), вартість придбаних послуг, прямо пов'язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг.

Відповідно до ст. 5 Закону №85 страхування може бути добровільним або обов'язковим.

При цьому страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів належить до обов'язкових видів страхування (ч. 9 ст. 7 Закону №85).

З урахуванням змін, внесених Законом №466 до абз. 10 пп. 177.4.6 ПКУ, підприємці мають право амортизувати вантажні автомобілі, які використовуються ними у власній підприємницькій діяльності, а також витрати на їх експлуатацію відносити до складу інших витрат. 

Виходячи з викладеного, на нашу думку, право включати витрати на страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, які використовується в господарській діяльності підприємця, до складу інших витрат безпосередньо пов'язаних з отриманням ним доходів, з набуттям чинності Законом №466 також поширюється і на витрати з обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів за умови їх документального підтвердження (пп. 177.2 та пп. 177.4.5 ПКУ). 

Для отримання думки податкового органу з цього питання підприємець може скористатися правом, наданим йому пп. 52.1 ПКУ, та звернутися (з детальним описом своєї господарської діяльності) до контролюючих органів за наданням йому безоплатної ІПК з питань практичного застосування окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

При цьому, згідно з пп. 52.4 ПКУ індивідуальні податкові консультації надаються:

  • в усній формі – контролюючими органами та державними податковими інспекціями;
  • у письмовій формі – контролюючими органами в АР Крим, містах Києві та Севастополі, областях, міжрегіональними територіальними органами, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік викупу та подальшого продажу власних акцій
    ПАТ викупило в акціонера власні прості іменні акції за ціною нижче номіналу, які потім продає іншому акціонеру за ціною вище ціни викупу. Як відобразити ці операції в бухобліку? Які особливості для податку на прибуток?
    17.04.20243
  • Облік витрат з комплектації і зберігання продукції, виробленої за давальницькою схемою
    ТОВ замовник за давальницькою схемою виготовило продукцію 1 і 2. Далі отриману продукцію на своєму складі комплектують в один набір і продають як у скомплектованому виді. Як в обліку відобразити такі операції комплектації? Куди відносити витрати на комплектацію (зарплату робітників, витрати на випробування)? Як обліковуються витрати з оренди складу, де зберігається готова продукція?
    17.04.20248
  • Бухоблік купівлі-продажу електронного сертифікату у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань
    Підприємство – авторизований сервісний центр буде закуповувати у виробника (Китай) електронні сертифікати у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань, з метою їх подальшого продажу кінцевим споживачам. Доходом буде різниця між ціною продажу і купівлі. Покупці сертифікатів матимуть право на гарантійне обслуговування придбаних товарів протягом гарантійного строку. Як відобразити це в бухобліку?
    16.04.202413
  • Роялті у ліцензіата: облік
    За ліцензійним договором ліцензіар надає ліцензіату ліцензію на використання об'єкту права інтелектуальної власності (бази даних). Розмір роялті (винагороди) становить 15 000 грн на рік. Як правильно ліцензіату відобразити роялті в бухобліку?
    16.04.202415
  • Облік пляшок, наданих замовником для виробництва продукції
    Підприємству - виробнику алкогольної продукції, яке працює на загальній системі оподаткування, замовник надає зворотну пляшку для виготовлення алкогольних напоїв. Для виробництва алкогольних напоїв підприємство буде використовувати власну сировину та комплектуючі, крім пляшок. Як обліковувати такі пляшки?
    12.04.202416