• Посилання скопійовано

Орендар сплачує за комунальні послуги за рахунками, виписаними на орендодавця: чи є витратами?

Підприємство – платник прибуток, не платник ПДВ, орендує приміщення у "єдинника" III групи. Рахунки на комунальні послуги виписувалися на підприємця, але орендар перераховував кошти за комунальні послуги зі свого поточного рахунку, як прописано в договорі. Чи можна такі платежі включити до витрат? Як правильно має проводитися сплата комунальних платежів орендарем?

Витрати на утримання об’єкта оренди (комунальні послуги, прибирання приміщень тощо) покладаються на орендаря. При цьому договір може передбачати, що орендар:

1) оплачує їх самостійно. У такому разі орендар має укласти прямі договори з підприємствами — постачальниками комунальних та інших послуг;
2) компенсує їх орендодавцеві у складі орендної плати;
3) відшкодовує їх орендодавцю окремим платежем.

У всіх цих випадках у орендаря виникатимуть витрати у бухобліку.

Відповідно до умов питання, орендар взяв на себе обов’язок зі сплати комунальних платежів за орендодавця.

Вважаємо, що тут діє норма п. 1 ст. 528 ЦКУ. Нею встановлено, що виконання обов’язку може бути покладено боржником на іншу особу, якщо з умов договору, вимог ЦКУ, інших актів цивільного законодавства або суті зобов’язання не випливає обов’язок боржника виконати зобов’язання особисто. У цьому разі кредитор зобов’язаний прийняти виконання, запропоноване за боржника іншою особою.

З огляду на цю норму, вважаємо, що орендар (якраз відповідно до договірних відносин з орендодавцем) виконання свого обов’язку зі сплати комунальних платежів, адже договори із комунальними службами оформлені саме із ФОП, поклав на орендодавця, а останній підписавши такі умови договору – прийняв його.

Оскільки обов’язок зі сплати платежів перекладено на орендаря, то вважаємо, що орендар має право на витрати у обліку при сплаті таких комунальних платежів. Тут прослідковується таке собі дарування коштів.

Вважаємо, що в ситуації, описаній у питанні, не прослідковується договір доручення, адже у такому разі мають виконуватися умови ст. 1000 ЦКУ - за договором доручення одна сторона (повірений) зобов'язується вчинити від імені та за рахунок другої сторони (довірителя) певні юридичні дії. Тоді як оплата здійснюється не за рахунок ФОП, а за рахунок власних коштів, та й компенсації таких коштів не передбачено договором.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»