• Посилання скопійовано

Викуп права грошової вимоги: як облікувати?

Як фактору відобразити в обліку викуп права грошової вимоги (факторинг)?

Насамперед зазначимо, що відповідно до п. 11 ч. 1 ст. 4 Закону №2664, факторинг належить до фінансових послуг. 

Фінансові послуги надаються фінансовими установами, а також, якщо це прямо передбачено законом, фізичними особами – підприємцями (ч. 1 ст. 5 Закону №2664).

Поряд з цим, ч. 4 ст. 5 Закону №2664 передбачено, що можливість та порядок надання окремих фінансових послуг юриособами, які за своїм правовим статусом не є фінансовими установами, визначаються законами та нормативно-правовими актами державних органів, що здійснюють регулювання діяльності фінансових установ та ринків фінансових послуг, виданими в межах їх компетенції.

З урахуванням зазначеного, ДПС в ІПК від 22.12.2018 р. №5389/6/99-99-14-06-02-15/ІПК повідомляє, що укладання договору поруки з поручителем для оплати постачальнику вартості поставлених ним товарів згідно із контрактом, можливо за умови, якщо поручитель є фінансовою установою.

Тому на виконання вимог ст. 7 Закону №2664, юрособа, яка має намір надавати фінансові послуги, зобов'язана звернутися до відповідного органу державного регулювання ринків фінансових послуг протягом 30 к.д. з дати державної реєстрації для включення її до державного реєстру фінансових установ.

У разі, якщо відповідно до закону надання певних фінансових послуг потребує ліцензування, фінансова установа має право на здійснення таких послуг лише після отримання відповідних ліцензій.

Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів) затверджено постановою Кабміну  №913.

Отже, фінансова установа може розпочати надання фінансових послуг лише, якщо:

  • облікова і реєструюча система відповідає вимогам, встановленим нормативно-правовими актами;
  • внутрішні правила фінансової установи, узгоджені з вимогами законів України та нормативно-правових актів державних органів, що здійснюють регулювання та нагляд за ринками фінансових послуг;
  • професійні якості та ділова репутація персоналу відповідають встановленим законом вимогам.

Крім того, придбання права вимоги на виконання зобов'язань у грошовій формі за поставлені товари чи надані послуги, приймаючи на себе ризик виконання таких вимог та прийом платежів (факторинг) на підставі п. 3 ст. 49 Закону №2121-III належить до кредитних операцій.

Відповідно до ч. 5 ст. 5 Закону №2664, фінансові установи мають право надавати послуги з факторингу з урахуванням вимог ЦКУ та цього Закону. 

Фінансова установа, що надає послуги з факторингу, може надавати послуги з пов'язаного з цим ведення обліку грошових вимог, надання поруки за виконання боржником свого обов'язку за грошовими вимогами постачальників товарів (послуг) та пред'явлення до сплати грошових вимог від імені постачальників товарів (послуг) або від свого імені, а також інші послуги, спрямовані на одержання коштів від боржника.

Згідно з ч. 1 ст. 1077 ЦКУ, за договором факторингу (фінансування під відступлення права грошової вимоги) одна сторона (фактор) передає або зобов'язується передати грошові кошти в розпорядження другої сторони (клієнта) за плату (у будь-який передбачений договором спосіб), а клієнт відступає або зобов'язується відступити факторові своє право грошової вимоги до третьої особи (боржника).

Клієнт може відступити факторові свою грошову вимогу до боржника з метою забезпечення виконання зобов'язання клієнта перед фактором.

Сторонами у договорі факторингу є фактор та клієнт. Важливо, що згідно з ЦКУ клієнтом у договорі факторингу може бути юридична особа або ФОП. Однак фактором може бути банк чи інша фінансова установа, які відповідно до закону має право надавати фінансові послуги, до складу яких віднесено факторингові операції (ст. 1079 ЦКУ).

Докладніше про факторинг, а саме: про облік та правове регулювання читайте тут.

Тому в ситуації, яка розглядається, доцільніше оформити договір відступлення права вимоги (передання ним своїх прав іншій особі за правочином) з дотриманням вимог, передбачених ст. 512 ЦКУ. 

***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»