• Посилання скопійовано

Ліцензія на використання комп'ютерної програми: облік

В рахунку на оплату електронного бухгалтерського видання зазначено: ліцензія на комп'ютерну програму. Як її обліковувати?

Згідно з умовами договору користуєтесь програмою ви і не маєте права передавати таке право іншим, ліцензія не є  невиключною, тобто вона є одиничною, а, отже, вважаємо - має обліковуватися як нематеріальний актив.

Згідно з листом Мінфіну від 13.07.2009 р. №31-34000-20-10/18896 вартість придбаних ліцензій та комп’ютерних програм відповідно до п. 5 П(С)БО 8 за умови відповідності критеріям  визнання активів відображаються у складі інших нематеріальних активів.

Отже, на нашу думку, ліцензію слід обліковувати за субрахунком 127 «Інші нематеріальні  активи», використовуючи такі проведення:

Дт 371  Кт 311  -  на суму передоплати за ліцензію

Дт 154 Кт 631 – отримано ліцензію

Дт 127 Кт 154 – введено ліцензію в експлуатацію

Дт 92  Кт 133 -  на суму нарахованої амортизації ліцензії за місяць

Дт 133 Кт 127 – списано з балансу вартість ліцензії після закінчення строку дії

Проте зверніть увагу, що податківці дотримуються позиції, що в податковому обліку (для тих платників, які коригують фінрезультат з метою оподаткування) права користування комп’ютерними програмами відносяться до групи 5 нематеріальних активів (див. ЗІР підкатегорія  102.05) з мінімальним строком користування два роки.

Також,  згідно з роз’ясненнями фахівців ДФС у "Віснику" за 2016 рік, ПЗ обліковується на субрахунку 125 «Авторське право та суміжні з ним права» (якщо підприємству передано авторські права за авторським договором) чи субрахунку 127 «Інші нематеріальні активи» (якщо підприємство отримало ПЗ на правах використання, без отримання авторських прав за авторським договором — примірник, в тому числі так звані ліцензії на використання). Саме останній варіант здебільшого відбувається на практиці.

Таким чином, ліцензії на використання однозначно є нематактивом,  проте обережним платникам (виходячи з позиції ДФС) радимо їх обліковувати в групі 5, хоча, на нашу думку, тут більш підходить група 6 «інші нематеріальні активи» зі строком амортизації відповідно до правовстановлюючого документа.

Додатково про облік та оподаткування ліцензій на користування дивіться тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»