• Посилання скопійовано

Система кондиціювання, пожежна сигналізація та замощення будинку: окремий об’єкт ОЗ?

Підприємство підрядним способом побудувало торговельний комплекс. Серед актів від підрядника є акти на виготовлення системи кондиціювання, замощення, пожежної сигналізації. Чі можна ці об’єкти ввести в експлуатацію окремо від будівлі? Якщо можна, то до яких груп віднести?

Система кондиціювання, пожежна сигналізація

Система кондиціювання та пожежна сигналізація - це необоротні активи, оскільки вони призначені для використання протягом тривалого періоду (понад рік). Ці активи відповідають визначенню основних засобів, які наведено у п. 4 П(С)БО 7: це матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва, постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більший за один рік (або операційний цикл, якщо він довший за рік).

Проте у бухобліку не всі такі активи визнаються основними засобами, а тільки ті, вартість яких перевищує певну межу. Так, у п. 5 П(С)БО 7 зазначено: підприємства можуть  самостійно встановлювати вартісні ознаки предметів, що входять до складу малоцінних необоротних матеріальних активів. Найчастіше цей показник, зазвичай, - це 6000 грн (за аналогією з податковим законодавством), визначається в обліковій політиці підприємства, яка затверджується відповідним наказом. Якщо вартість системи кондиціювання та вартість пожежної сигналізації окремо  є меншими за 6000 грн або іншої встановленої підприємством межі, то це також є необоротними активами, але вони відносяться до МНМА.

Друге питання, яке потрібно вирішити з метою бухобліку, — чи вважати систему кондиціювання та пожежну сигналізацію окремим об'єктом основних засобів, чи витратами на поліпшення будівель або приміщень, в яких вони встановлюються? Це питання належить до компетенції керівництва підприємства. Рішення приймається безпосередньо керівником або спеціально уповноваженою комісією (наприклад, це може бути постійно діюча комісія з питань використання основних засобів) та фіксується у наказі керівника або у протоколі засідання комісії, який затверджується керівником.

Зазначимо, що об’єктом ОЗ може вважатися не лише актив у цілому (конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних самостійних функцій), але і його частини (п. 4 П(С)БО 7). Крім того, якщо один об’єкт ОЗ складається з частин, що мають різний строк корисного використання (експлуатації), то кожна із цих частин може визнаватися окремим об’єктом ОЗ.

На нашу думку, при вирішенні цього питання слід з'ясувати, чи може система кондиціювання та пожежна сигналізація надалі бути демонтована та встановлена в  іншому приміщенні. Якщо система розроблена та встановлена спеціально для певного приміщення, її наявність збільшує його вартість, а після встановлення систему більше не можна буде перенести до іншого приміщення, то в цьому випадку вона буде невід'ємною частиною такого приміщення і витрати на її встановлення слід розцінювати як витрати на поліпшення приміщення.

У будь-якому випадку, зазначимо, що система кондиціювання та пожежна сигналізація можуть бути визнані як окремі ОЗ (вважаємо, що такі ОЗ слід обліковувати на субрахунку 104 «Машини та обладнання» або 109 «Інші основні засоби»), так і у складі самої будівлі (субрахунок 103 «Будинки та споруди»). Як саме обліковувати такі системи вирішує керівник та закріплює своє рішення у наказі.

Зазначимо, що податківці не були проти обліку системи відеоспостереження, охоронної та пожежної сигналізації як окремих об’єктів ОЗ (див. тут та тут).  Ці роз’яснення ще 2012 року. Вважаємо, що їх позиція не змінилася, втім консультанту невідомі ІПК щодо даного питання. Підприємство додатково заради уникнення непорозумінь може із цього приводу отримати власну ІПК.

 

Замощення приміщення

Замощення – це спеціальне покриття вздовж зовнішнього боку стін будинку для захисту фундаментів від атмосферних опадів (Інструкція № 127).

На думку Мінфіну, яка викладена у листі від 05.12.2011 р. № 31-08410-07-10/30264, асфальтовий майданчик є окремим об’єктом ОЗ, який слід враховувати на субрахунку 103 «Будівлі і споруди».

Проте, вважаємо, що тут не все так однозначно й кожну ситуацію слід розглядати окремо. Так, якщо підприємство облаштовує, наприклад, окрему стоянку для службових автомобілів, тротуар, пішохідну зону, тобто коли об’єкти виконують свої власні функції або обслуговують декілька об’єктів нерухомості, то дійсно, вважаємо, що їх слід обліковувати як окремі об’єкти ОЗ.

Втім, якщо асфальтове покриття в стінах будівлі (цеху, виробничому приміщенні тощо) або асфальтне покриття навколо окремої будівлі – мова йде як раз про замощення, то вважаємо, що такий «асфальт» обліковувати у складі самої будівлі. Адже таке асфальтне покриття лише разом із певним будинком виконують взаємодоповнюючі функції.

Вважаємо доцільним обліковувати замощення на субрахунку 103 «Будинки та споруди» у цілому із самими приміщенням, а не як окремий об’єкт ОЗ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Списання майна філій на окупованих територіях
    Юрособа має у своєму складі філіі (госпрозрахункові та безбалансові), які розташовані на окупованій території. На цей час у філій в обліку є майно (касові апарати, кошти у касі, печатки). Чи можна списати ці кошти, чи їх потрібно взяти на облік у касу центрального підприємства? Які дії можна вчинити з майном: списати чи чекати деокупації?
    18.03.202411
  • Облік та оподаткування міжнародної технічної допомоги
    Підприємство підписало договір з комунальним підприємством як підрядник, який виконує будівельно-монтажні роботи. Ці роботи фінансує НЕФКО в рамках МТД. Є карта об'єкта з метою звільнення від ПДВ за пп. 197.11 ПКУ. Як відображати це фінансування в бухобліку та яке буде оподаткування?
    18.03.202414
  • Зменшення СК при поверненні негрошового вкладу учаснику: облік та оподаткування
    Підприємство зменшило СК за рахунок повернення ОЗ учаснику. Як визначити базу оподаткування ПДВ? Як ця операція вплине на об’єкт оподаткування податком на прибуток?
    18.03.20249
  • Облік та оподаткування оплати благодійної допомоги
    До підприємства (платник податку на прибуток, застосовує різниці) письмово звернулася військова частина про надання благодійної допомоги у вигляді часткової оплати на рахунок ФОПа для закупівлі всюдихода. Кошти було перераховано на рахунок ФОПа. Які потрібні документи, щоб провести цю оплату в бухобліку і відобразити у витратах з податку на прибуток?
    14.03.20241 072
  • Витрати на заряджання електромобіля: як облікувати?
    Підприємство має на балансі електромобіль, який використовує в госпдіяльності. Як обліковувати заряджання такого авто електроенергією? Інколи авто заряджається вдома у власника (засновника) чи директора
    13.03.202445