• Посилання скопійовано

Чи можна загальновиробничі витрати відносити одразу на рахунок 23, якщо вони вже розподілені між окремими об’єктами витрат?

Санаторно-курортна послуга включає три послуги: проживання, лікування та харчування. Кожна послуга надається в окремому корпусі, який має лічильники на світло, воду, тепло. Інженер складає довідку про експлуатаційні витрати за кожним корпусом, а бухгалтер робить проведення Дт 2311, 2312, 2313 Кт 631. Чи можна не використовувати 91 рахунок?

Запитання:

Товариство надає санаторно-курортні послуги. Санаторно-курортна послуга включає в себе три послуги: проживання, лікування та харчування. Кожна послуга надається товариством в окремому корпусі, який має лічильники на світло, воду, тепло. Інженер щомісяця складає довідку про експлуатаційні витрати за кожним корпусом, а бухгалтер товариства робить проведення Дт 2311, 2312, 2313 Кт 631. ТОВ прописало в обліковій політиці, що експлуатаційні витрати - це «інші прямі витрати». У п. 15.6  П(С)БО 16 вказано, що витрати на опалення, освітлення, водопостачання, водовідведення та інше утримання виробничих приміщень відносять до складу загальновиробничих витрат. Чи можна прямо відносити експлуатаційні витрати на виробничу собівартість, на 23 рахунок, не використовувати 91 рахунок як змінні загальновиробничі витрати, та не розподіляти їх, оскільки товариство надає один вид послуг – санаторно-курортну послугу, і вказані витрати в будь-якому випадку всією сумою потрапляють до виробничої собівартості наданих послуг?

 

 Відповідь:

До загальновиробничих витрат відносяться виробничі накладні витрати на організацію всього виробництва на підприємстві та управління підрозділами основного й допоміжного виробництва, а також витрати на утримання та експлуатацію машин і устаткування (Інструкція №291). Термін «загальновиробничі витрати» застосовувався ще в «радянського» обліку, а в міжнародній практиці застосовується термін «виробничі накладні витрати» (п. 12 МСБО 2 «Запаси»). Накладні витрати – це такі витрати, які «накладаються» на декілька видів продукції і потребують додатковому розподілу.

Для даного випадку можемо зробити висновок, що до складу загальновиробничих витрат входять такі витрати, які не можна прямо (економічно доцільним шляхом) віднести до конкретного об’єкта витрат (видів послуг), тому до виробничої собівартості продукції вони потрапляють через процедуру розподілу, для чого їх і накопичують на 91 рахунку. Перелік ЗВВ наведено в п. 15 П(С)БО 16.

Що таке «економічно доцільний шлях», у стандартах не визначено. Отже, це поняття має суб’єктивний характер і кожне підприємство визначає це у довільному порядку. 

Тому, якщо підприємство точно знає, що витрати на електроенергію, воду, тепло вже розподілені належним чином між об’єктами виробничих витрат («послуги проживання», «послуги лікування» та «послуги харчування»), воно може не використовувати рахунок 91, а напряму списувати ці витрати на субрахунки 2311, 2312, 2313 за довідкою інженера, яка, своєю чергою, ґрунтується на показниках приладів обліку. 

Хоча відмова від застосування рахунку 91 на показники фінансової звітності в даному випадку не впливатиме, проте підприємство повинно пам’ятати про те, що у разі виникнення нових статей витрат їх потрібно буде перевіряти на предмет того, чи не потрібно їх буде розподіляти через рахунок 91. У разі такої необхідності слід буде внести зміни в облікову політику. 

Протягом всього періоду, поки всі виробничі і загальновиробничі витрати можуть бути доцільно розподілені між об’єктами витрат (видами послуг), можна списувати такі витрати напряму на субрахунки 2311, 2312, 2313.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    23.04.202411
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    23.04.202415
  • Виконання інженерних робіт: що в бухобліку?
    Підприємство виконує інженерні роботи, результатом яких є технічна документація. Роботи можуть виконуватися протягом 6 – 9 місяців і будуть передані замовнику в кінці періоду виконання. Витрати виробничої собівартості відображаються на рахунку 23. За роботами отримуються аванси. Чи потрібно на дату балансу визнавати доходи, навіть якщо роботи не передані замовнику?
    22.04.202431
  • Нюанси списання безнадійної заборгованості
    Підприємство має на балансі прострочену дебіторську та кредиторську заборгованість, яка утворилася в період з 2012 по 2018 роки. Коли за нею спливає строк позовної давності, щоб вона стала безнадійною і списати її з балансу? Як відображати списання в бухобліку? Чи нараховувати ПДВ при списанні?
    19.04.20241 807
  • Облік ОЗ та благодійної допомоги неприбуткової організаціїосно
    Неприбуткова організація отримала 10 ноутбуків, як благодійну допомогу, за актом приймання-передачі, але без ціни. 2 ноутбуки за рішенням керівника залишилися на балансі організації для використання в діяльності. Інші 8 передаються іншій неприбутковій організації, також без ціни. Як ці операції відображати в бухгалтерському обліку?
    19.04.202423