• Посилання скопійовано

Вогнегасники на підприємстві: як списати?

Чи може підприємство самостійно списати вогнегасники та як це документально оформити?

Предмети протипожежного призначення в бухобліку підприємства класифікуються як господарський інвентар. Причому предмети протипожежного призначення як госпінвентар можуть обліковуватися і серед малоцінних швидкозношуваних предметів (МШП) на рахунку 22, і в числі необоротних активів на рахунку 106 «Інструменти, прилади та інвентар» або 112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи». Куди ж віднести вогнегасник? 

Основним критерієм для класифікації вогнегасника в обліку є строк його служби (експлуатації) – п. 6 П(С)БО 9, п. 4 П(С)БО 7. При цьому з метою класифікації слід орієнтуватися не на фактичний, а на передбачуваний (очікуваний) строк використання вогнегасника. В більшості випадків вогнегасники обліковуються як МНМА за рахунком 112.

У податковому обліку ніяких особливих правил у разі придбання і використання вогнегасників та інших засобів пожежогасіння немає. При використанні вогнегасників як основних засобів підприємство з річним доходом більше 20 млн грн керується нормами ст. 138 ПКУ. Зокрема, фінрезультат до оподаткування, отриманий у бухгалтерському обліку:

  • збільшує на суму амортизації, дооцінки, зменшення корисності та залишкової вартості вогнегасників у разі їх вибуття за даними бухобліку (згідно з пп. 138.1 ПКУ); 
  • зменшує на визначені в податковому обліку суми (пп. 138.2 ПКУ). 

Вогнегасники, що не використовуються в госпдіяльності підприємства, є невиробничими основними засобами. Амортизація за ними в податковому обліку не нараховується згідно з пп. 138.3.2 ПКУ (до таких можна віднести вогнегасники, що використовуються в невиробничих підрозділах підприємства). Якщо вогнегасники визнані МНМА, то  згідно  з думкою ДПС (лист від 05.02.2016 р. № 2457/6/99-99-19-02-02-15) МНМА не є основними засобами в розумінні ПКУ, і до них не застосовуються вимоги про коригування на різниці для основних засобів. Якщо вогнегасники визнані МШП, то різниці при розрахунку податку на прибуток нормами ПКУ не передбачені.

Витрати на техдіагностику та техобслуговування вогнегасників формують об'єкт оподаткування згідно з правилами бухобліку без відображення різниць (це саме правило працює й щодо невиробничих вогнегасників).

 

Щодо списання вогнегасників

Останнім етапом життєвого циклу вогнегасника (якщо не рахувати його утилізацію) є завершення його експлуатації. Своєю чергою, це «календарна дата в документі, який засвідчує неможливість відновлення працездатності вогнегасника з показниками якості, передбаченими технічними вимогами до нього» ( Правила № 25 від 15.01.2018р.) А шлях до «завершення експлуатації» пролягає через технічне обслуговування/діагностику, що проводиться пунктами технічного обслуговування вогнегасників (далі — ПТОВ). 

Тобто стандартне «завершення експлуатації» — отримання акта дефектації вогнегасників  від ПТОВ з календарною датою «завершення». Проте  це може бути й інший документ, що підтверджує непридатність вогнегасника для використання. Такий документ дозволяє комісії підприємства (з дозволу його керівника) прийняти рішення про списання вогнегасника і скласти акт про його списання.

Чи можна списати вогнегасник, не звертаючись у ПТОВ? Вважаємо це за можливе. Якщо балансова вартість вогнегасника дорівнює нулю, то до негативних наслідків у ПДВ-обліку це не призведе. А пожежні правила, якщо списаний вогнегасник буде замінений на новий, порушені не будуть.

В подальшому оптимальний варіант — передати його спеціалізованому підприємству для утилізації. Проте, зазвичай, металеві корпуси вогнегасників такі підприємства повертають назад. І їх оприбутковують як вторинну сировину. При цьому оформляють накладну або акт приймання матеріальних цінностей. Після чого брухт передають підприємствам, що спеціалізуються на прийманні металобрухту.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»