• Посилання скопійовано

Передача ОЗ за рішення міської ради: облік та оподаткування

Виконавчий комітет міської ради прийняв рішення про передачу з балансу приватного підприємства на баланс комунальної власності територіальної громади будівлі. Як відобразити в бухобліку таку операцію? Які наслідки з ПДВ, якщо будівля має залишкову вартість?

ПДВ

Відповідно до пп. «а» п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ, у тому числі операції з безоплатної передачі.

Проте, згідно з пп. 197.1.16 ПКУ звільняються від оподаткування операції з безоплатної передачі в комунальну власність територіальних громад сіл, селищ, міст об'єктів усіх форм власності, які перебувають на балансі одного платника податку і передаються на баланс іншого платника податку, якщо такі операції проводяться за рішенням КМУ, центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, прийнятим у межах їх повноважень.

При цьому, податківці у листі від 06.03.2017 р. №4857/10/26-15-12-05-11 роз’яснювали, що застосування норм пп. 197.1.16 ПКУ можливе за умови одночасного виконання таких вимог:

  • передача повинна здійснюватися на безоплатній основі;
  • операція повинна здійснюватися між двома платниками ПДВ;
  • передача повинна відбуватися виключно у державну чи комунальну власність;
  • операція повинна здійснюватися на підставі прийнятого відповідного рішення уряду, центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування.

Таким чином, у разі, якщо операція з передачі відповідає зазначеним вище умовам, така операція є звільненою від оподаткування ПДВ, однак зважаючи на те, що така операція є об’єктом оподаткування ПДВ, то скласти податкову накладну за такою операцією все ж таки доведеться.

Оскільки підприємство здійснює безоплатну передачу, то ПЗ нараховується за правилом абз. 2 п. 188.1 ПКУ – виходячи з залишкової (балансової) вартості такого ОЗ. У такому випадку необхідно скласти дві податкові накладні:

  • одну - виходячи з фактичної ціни постачання, яка в даному випадку дорівнює нулю. Така ПН надається покупцю, якщо він є зареєстрованим платником ПДВ;
  • другу (з типом причини - «15») - виходячи з перевищення ціни придбання (або балансової вартості у випадку з ОЗ) над фактичною ціною постачання. Така податкова накладна покупцю не надається.  

У обох податкових накладних, які звільняються від оподаткування ПДВ, у графі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» верхньої лівої частини робиться помітка «Без ПДВ».

У графі 8 зазначається код ставки 903 - здійснення операцій з постачання товарів, які звільнені від оподаткування.

У тому ж випадку, якщо операція з передачі будівлі не відповідає зазначеним вище умовам, то ПЗ з ПДВ нараховуються в звичайному порядку за ставкою 20% у порядку, зазначеному вище. Також про складання ПН при безоплатній передачі ОЗ ми писали тут>>

 

Звіт про пільги

Зверніть увагу! У разі, якщо підприємство підпадає під зазначені вище умови і звільняється від оподаткування ПДВ такої операції, воно зобов’язане буде відобразити відповідну суму звільнення у звіті про пільги за відповідний період. Детальніше про звіт про пільги читайте тут>>

 

Бухоблік

Згідно з п. 33 П(С)БО 7  внаслідок безоплатної передачі об'єкт основних засобів вилучається з активів (списується з балансу).

Фінрезультат від вибуття об'єктів основних засобів визначається вирахуванням з доходу від вибуття основних засобів їх залишкової вартості, непрямих податків і витрат, пов'язаних з вибуттям основних засобів. При цьому, оскільки в даному випадку має місце безоплатна передача такого об’єкту, відповідно дохід виникати не буде.

Таким чином, в першу чергу в бухобліку необхідно списати нараховану суму амортизації такого ОЗ із відповідним зменшенням первинної вартості бухгалтерським записом: Дт 131 Кт 103.

Оскільки дохід не виникає, то залишкова вартість об’єкту ОЗ списується до витрат бухгалтерським записом: Дт 976 «Списання необоротних активів» Кт 103.

Якщо операція не відповідає зазначеним вище умовам щодо нарахування ПЗ з ПДВ, то нарахування зобов’язань в обліку відображається записом: Дт 976 Кт 641.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    23.04.202411
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    23.04.202415
  • Виконання інженерних робіт: що в бухобліку?
    Підприємство виконує інженерні роботи, результатом яких є технічна документація. Роботи можуть виконуватися протягом 6 – 9 місяців і будуть передані замовнику в кінці періоду виконання. Витрати виробничої собівартості відображаються на рахунку 23. За роботами отримуються аванси. Чи потрібно на дату балансу визнавати доходи, навіть якщо роботи не передані замовнику?
    22.04.202431
  • Нюанси списання безнадійної заборгованості
    Підприємство має на балансі прострочену дебіторську та кредиторську заборгованість, яка утворилася в період з 2012 по 2018 роки. Коли за нею спливає строк позовної давності, щоб вона стала безнадійною і списати її з балансу? Як відображати списання в бухобліку? Чи нараховувати ПДВ при списанні?
    19.04.20241 807
  • Облік ОЗ та благодійної допомоги неприбуткової організаціїосно
    Неприбуткова організація отримала 10 ноутбуків, як благодійну допомогу, за актом приймання-передачі, але без ціни. 2 ноутбуки за рішенням керівника залишилися на балансі організації для використання в діяльності. Інші 8 передаються іншій неприбутковій організації, також без ціни. Як ці операції відображати в бухгалтерському обліку?
    19.04.202423