• Посилання скопійовано

Сторнування промилкового продажу дизпалива: бухоблік та оподаткування

Підприємство (платник ПДВ) в грудні 2017 р. помилково провело в обліку продаж дизпалива на суму 2 600 грн, в т.ч. ПДВ – 433,33 грн. Зареєстровано ПН на покупця (платника ПДВ) та акцизну накладну на неплатника акцизного податку. Видаткову накладну не було оформлено. У 2018 р. цю помилку виявлено. Як виправити це, якщо покупець втратив статус платника ПДВ?

Якщо операція з реалізації дизпалива фактично не була здійснена, і покупець не підписував видаткову накладну, то оформлювати повернення немає підстав. Цю операцію не потрібно було взагалі проводити в обліку. Тому виправлення слід проводити як сторнування помилкових записів в бухобліку. Підставою для такого сторнування буде бухгалтерська довідка, у якій слід описати ситуацію та зазначити, що належно оформлених первинних документів щодо цієї операції немає.

Як скласти бухгалтерську довідку, ми писали тут>>

Оскільки помилка трапилася в грудні 2017 р., а виявлена в 2018 р., то в бухобліку коригується сальдо нерозподіленого прибутку на початок року в два етапи:

1) Зменшення прибутку минулого року у кореспонденції з розрахунками з покупцем: Дт 441 Кт 361 на суму без ПДВ  2166,67 грн, оскільки саме така сума збільшила  фінрезультат у 2017 р. за ланцюжком бухзаписів: Дт 361 Кт 702, Дт 702 Кт 79, Дт 79 Кт 441 на суму виручки без ПДВ – 2166,67 грн.

2) Збільшення збитку минулого року шляхом списання на витрати суми розрахунків з покупцем в частині ПДВ: Дт 442 Кт 361 на суму 433,33 грн. Чому так – див. далі.

Нарахування податкових зобов’язань з ПДВ у 2017 році  відбувалося так: Дт 702 Кт 641/ПДВ на суму 433,33 грн, про що була складена та зареєстрована податкова накладна. 

Тепер цю податкову накладну потрібно було б анулювати шляхом складання до неї РК на підставі норми п. 192.1 ПКУ: «розрахунок коригування до податкової накладної складається також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної».

Але оскільки покупець на момент складання РК вже не є платником ПДВ, то такий РК вже немає можливості зареєструвати на неплатника ПДВ, якщо податкова накладна була складена на нього як на платника ПДВ. Скласти РК на платника ПДВ теж немає можливості, бо його ІПН вже немає в реєстрі платників ПДВ. Про цю проблему ми писали тут>>>

Отже, відкоригувати податкові зобов’язання з ПДВ вже немає практичної можливості. Тому витрати на сплату цього ПДВ потрібно було б списати до складу інших операційних витрат у кореспонденції з рахунком розрахунків з покупцем: Дт 949 Кт 361. А оскільки помилка допущена в минулому році, знову коригуємо сальдо прибутку на початок року: Дт 441 Кт 361 на суму ПДВ.

 

Довідково:

Якби покупець залишився платником ПДВ, то до податкової накладної можна було б скласти РК і тоді коригування ПДВ минулого року відображалося б так: Дт 361 Кт 641/ПДВ на суму 433,33 грн методом «сторно». Сальдо рахунку 441 зменшилося б лише на суму розрахунків без ПДВ. Але в даному випадку в кінцевому підсумку сальдо нерозподіленого прибутку та сальдо розрахунків з цим покупцем зменшуються на загальну суму з ПДВ 2600,00 грн, оскільки ПДВ не коригується.

Проте акцизна накладна коригується у звичаному порядку – шляхом складання розрахунку коригування до акцизної накладної та реєстрації його в ЄРАН. Більш докладно про це можна почитати тут та тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»