• Посилання скопійовано

Нюанси обліку придбання нових кондиціонерів та демонтажу старих

Підприємство придбало нові кондиціонери для офісу. Один старий кондиціонер демонтували (послуги надала стороння організація), а інший не підлягає ремонту, його ліквідували на основі акту технічної експертизи (послуги надала стороння організація). На який рахунок віднести витрати з демонтажу та послуги з технічної експертизи при списанні ОЗ: (Дт 92 чи Дт 976)?

Запитання: Підприємство придбало нові кондиціонери для офісу. Один старий кондиціонер демонтували (послуги надала стороння організація), а інший не підлягає ремонту, його ліквідували на основі акту технічної експертизи (послуги надала стороння організація). На який рахунок віднести витрати з демонтажу та послуги з технічної експертизи при списанні ОЗ: (Дт 92 чи Дт 976)? Чи є право на податкову амортизацію нових кондиціонерів? Як документально це оформити?

 

Відповідь:

Бухоблік витрат на демонтаж старих кондиціонерів

Не зважаючи на те, що роботи з демонтажу одного кондиціонера  та технічної експертизи іншого кондиціонера проводилися з об’єктами основних засобів, які використовувалися з адміністративною метою, вартість цих робіт слід списати на субрахунок 976 «Списання необоротних активів». Відповідно до Інструкції №291 на субрахунку 976 «Списання необоротних активів» відображається залишкова вартість списаних необоротних активів та витрати, пов'язані з їх ліквідацією (розбирання, демонтаж).

 

Податкова амортизація нових кондиціонерів

Відповідно до пп. 14.1.138 ПКУ  основні засоби – це, зокрема, матеріальні активи, що призначаються платником податку для використання у господарській діяльності платника податку, вартість яких перевищує 6000 гривень і поступово зменшується у зв'язку з фізичним або моральним зносом та очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких з дати введення в експлуатацію становить понад один рік (або операційний цикл, якщо він довший за рік).

З метою застосування цього визначення вартісна межа 6000 грн порівнюється з первісною вартістю ОЗ, сформованою на рахунку 15 на момент його готовності до введення в експлуатацію. У випадку придбання кондиціонера це може бути вартість самого кондиціонера та робіт з його монтажу.

Скоріш за все, нові кондиціонери (разом з вартістю робіт з їх монтажу) відповідають всім критеріям визнання основних засобів з метою нарахування амортизації у податковому обліку: вони використовуються у господарській діяльності платника податку на прибуток (з адміністративними цілями в офісі), їх вартість перевищує 6000 грн, очікуваний строк їх корисного використання (експлуатації) більше одного року. Отже, підприємство має право на податкову амортизацію  нових кондиціонерів відповідно до ст. 138 ПКУ.

На сьогодні не існує єдиної думки щодо віднесення кондиціонера до певної групи основних засобів, і відповідно, щодо його бухобліку на субрахунках рахунку 10. На практиці найчастіше кондиціонери враховуються на субрахунку 104 «Машини та обладнання»,  106 «Інструменти, прилади та інвентар» або субрахунку 109 «Інші основні засоби» рахунки 10 «Основні засоби». Як правило, вибір певної групи, і відповідно, субрахунка здійснюється на підставі професійного судження підприємства. Також його варто закріпити  в обліковій політиці підприємства. Від вибору групи ОЗ, до якої відноситься кондиціонер, буде залежати мінімально допустимий строк його корисного використання відповідно до пп. 138.3.3 ПКУ.

Щодо класифікації кондиціонерів як ОЗ є досить давній лист ДПА у Дніпропетровській області від 29.09.2011 р. №28676/10/15-124, у якому податківці пишуть, що «кондиціонери та спліт-системи можуть обліковуватися за групою 4 «Машини та обладнання». 

 

Документальне оформлення

Придбання кондиціонерів підтверджується видатковою накладною постачальника.

Вартість робіт з демонтажу старих та монтажу нових кондиціонерів, якщо вона виділена окремо, підтверджується актом виконаних робіт від виконавця робіт.

Введення кондиціонерів в експлуатацію може підтверджуватися Актом приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (форма №ОЗ-1), у якому зазначається прийняте комісією рішення про віднесення кондиціонерів до певної групи для цілей податкового обліку (у реквізиті «Висновок комісії»), а також про оприбуткування їх на певний субрахунок рахунку 10 – у графі 3 табличної частини.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»