• Посилання скопійовано

Реалізація частини будівлі: як відобразити в обліку?

Як відобразити в обліку часткову продажу будівлі, якщо вона обліковується під одним інвентарним номером, а реалізується за квадратними метрами?

Відповідно до п. 1 розд. II П(С)БО 27 необоротний актив та група вибуття визнаються утримуваними для продажу у разі, якщо:

  • економічні вигоди очікується отримати від їх продажу, а не від їх використання за призначенням;
  • вони готові до продажу у їх теперішньому стані;
  • їх продаж, як очікується, буде завершено протягом року з дати визнання їх такими, що утримуються для продажу;
  • умови їх продажу відповідають звичайним умовам продажу для подібних активів;
  • здійснення їх продажу має високу ймовірність, зокрема, якщо керівництвом підприємства підготовлено відповідний план або укладено твердий контракт про продаж, здійснюється їх активна пропозиція на ринку за ціною, що відповідає справедливій вартості.

Період завершення продажу може бути продовжено на строк більше одного року в разі, якщо це обумовлено обставинами, які перебувають поза контролем підприємства, яке продовжує виконувати план продажу.

Первісне визнання необоротних активів та групи вибуття як утримуваних для продажу проводиться на дату, коли щодо активів, групи вибуття задовольняються вище наведеним умовам або на дату оприбуткування активів, придбаних з метою продажу.

Якщо таке визнання відбувається після дати балансу, але до затвердження фінансової звітності, то інформація про необоротні активи, групу вибуття, утримувані для продажу, розкривається в примітках до фінансової звітності (абз. 2 п. 4 розд. II П(С)БО 27).

У п. 6 розд. II П(С)БО 27 зазначено, що необоротні активи, група вибуття, які визнані утримуваними для продажу, припиняють визнаватися у складі необоротних активів.

На необоротні активи, утримувані для продажу, у т. ч. необоротні активи, що входять до групи вибуття, амортизація не нараховується.

При цьому підприємство продовжує визнавати фінансові витрати та інші зобов'язання, що належать до зобов'язань групи вибуття, утримуваної для продажу.

Необоротні активи та група вибуття, утримувані для продажу, відображаються в бухобліку та фінзвітності на дату балансу за найменшою з двох величин – балансовою вартістю або чистою вартістю реалізації (п. 9 розд. II П(С)БО 27).

Відповідно до Інструкції №291 для обліку наявності та руху необоротних активів та груп вибуття, які визнаються утримуваними для продажу відповідно до П(С)БО 27, призначено субрахунок 286 «Необоротні активи та групи вибуття, утримувані для продажу».

Нормами п. 35 П(С)БО 7 та п. 46 Методичних рекомендацій № 561  передбачено, що у разі часткової ліквідації об'єкта основних засобів його первісна (переоцінена) вартість та знос зменшуються відповідно на суму первісної (переоціненої) вартості та зносу ліквідованої частини об'єкта.

Згідно з п. 40 Методичних рекомендацій №561 об'єкт ОЗ перестає визнаватися активом (списується з балансу) у разі його вибуття, зокрема, внаслідок продажу або інших причин невідповідності критеріям визнання активом.

Для визначення можливості використання об’єкта ОЗ іншими підприємствами, організаціями та установами та оформлення відповідних первинних документів керівником підприємства створюється постійно діюча комісія (п. 41 Методичних рекомендацій №561).

Постійно діюча комісія, зокрема:

  • здійснює безпосередній огляд об'єкта, що підлягає списанню;
  • встановлює причини невідповідності критеріям активу;
  • визначає можливість продажу (передачі) об'єкта іншим підприємствам, організаціям та установам, встановлює їх кількість і вартість (тобто, із загальної кількості кв.м вилучається кількість та вартість кв.м, що призначаються для продажу. Первісна, залишкова вартість та сума зносу, як правило, розподіляється пропорційно площі);
  • складає і підписує акти на списання ОЗ.

У актах на списання наводяться дані, які характеризують об'єкти ОЗ: рік виготовлення або будівництва об'єкта, дата його надходження на підприємство і початок експлуатації, первісна (переоцінена) вартість об'єкта, сума нарахованого зносу, передбачений і фактичний строк корисного використання, проведені ремонти, причини вибуття тощо.

Регістри аналітичного обліку ОЗ, що вибули, додаються до документів, якими оформлені факти вибуття ОЗ.

Складені комісією акти на списання ОЗ відображаються в бухобліку після їх затвердження (погодження) посадовою особою (керівним органом), уповноваженою згідно з законодавством (статуту підприємства) приймати рішення щодо їх розпорядження, відчуження, ліквідації.

У бухобліку продаж частини будівлі (без вартості оцінки та нотаріального оформлення) відображається так:

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, тис. грн

Дебет

Кредит

Відображено переведення частини будівлі пропорційно її площі у кв. м до групи необоротних активів, утримуваних для продажу

286

103

70000

Списано нарахований знос частини будівлі пропорційно її площі у кв. м

131

103

30000

Відображено продаж частини будівлі

377

712

120000

Нараховано податкові зобовязання з ПДВ

712

641

20000

Списано вартість, що призначені для продажу

943

286

70000

Відображено фінансовий результат

712

791

791

943

100000

700000

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»