• Посилання скопійовано

Як облікувати компенсацію звільненим працівником вартості неповернутого спецодягу?

Як у бухобліку відображається компенсація звільненим працівником вартості неповернутого спецодягу?

Докладно про забезпечення працівників форменим (корпоративним) одягом ми розглядали тут, а про податкові наслідки понаднормового забезпечення співробітників спецодягом  - читайте тут>>

У Інструкції №291 зазначено, що на рахунку 22 обліковуються малоцінні та швидкозношувані предмети (МШП), що використовуються протягом не більше одного року або нормального операційного циклу, якщо він більше одного року, до яких належить, зокрема, спеціальний одяг.

За дебетом рахунку 22 відображаються за первісною вартістю придбані (отримані) або виготовлені МШП, за кредитом – їх відпуск в експлуатацію за обліковою вартістю зі списанням на рахунки обліку витрат.

З метою забезпечення збереження вказаних предметів в експлуатації, підприємство повинно організувати належний контроль за їх рухом, зокрема оперативний облік у кількісному вираженні.

При поверненні на склад з експлуатації таких предметів, що придатні для подальшого використання, вони оприбутковуються записом: Дт 22 Кт 718 «Дохід від безоплатно одержаних оборотних активів».

У разі, коли при звільненні працівник не повертає придатний для використання спецодяг, компенсація його вартості відображається записом Дт 375  Кт 716. При цьому вартість одягу визначається підприємством самостійно, з урахуванням ступеня його зносу. Як варіант, можна знижувати вартість одягу пропорційно часу, протягом якого одяг був у використанні, у відношенні до нормативного строку використання одягу. Наприклад, якщо для спецодягу встановлено строк використання 2 роки, а працівник ним фактично користувався 1 рік і звільнився, то запис Дт 375 Кт 716 робиться на суму, що складає 50% вартості одягу.

На субрахунку 375 «Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків» ведеться облік розрахунків за відшкодуванням підприємству завданих збитків у результаті нестач і втрат від псування цінностей, нестач та розкрадання грошових коштів, якщо винуватця виявлено.

На субрахунку 716 «Відшкодування раніше списаних активів» узагальнюється інформація про суми відшкодування підприємству вартості раніше списаних оборотних активів.

У бухобліку компенсація звільненим працівником вартості неповернутого спецодягу відображається так (суми умовні):

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн

Дебет

Кредит

Отримано від постачальника та оприбутковано на склад спецодяг

22

631

1000

Нараховано податковий кредит з ПДВ

641

631

200

Видано зі складу спецодяг працівнику

23 (91-94)

22

1000

Нараховано відшкодування неповернутого спецодягу працівником при звільненні (за зниженою ціною частково зношеного одягу)

375

716

960

Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ

716

641

160

Внесена до каси звільненим працівником компенсація вартості неповернутого спецодягу

301

375

960

Відображено фінансовий результат

791

716

23 (91-94)

791

1000

800

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»