• Посилання скопійовано

Оприбуткування готівки при міжнародних перевезеннях пасажирів

Підприємство здійснює міжнародні перевезення пасажирів, розрахунки проводяться із використанням квитків із нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю та відповідно до п. 4 ст. 9 Закону про РРО, воно звільняється від обов’язку застосування РРО та/або ПРРО, розрахункових книжок та ведення КОРО. Як правильно оприбутковувати готівку за продані квитки в автобусах в касу підприємства?

Суб'єкти господарювання здійснюють розрахунки готівкою між собою і з фізичними особами через касу як коштами, одержаними як готівкова виручка, так і коштами, одержаними із банків (п. 5 розділу ІІ Положення №148). Готівка, що надходить до кас, оприбутковується в день одержання готівки в повній сумі.

Готівка оприбутковується до кас на підставі:

  • Z-звіту РРО/ПРРО, якщо це готівкова виручка від продажу товарів, робіт, послуг і її проведено через РРО/ПРРО. 
  • розрахункової квитанції, що заноситься до КОРО без застосування РРО;
  • запису даних в книгах обліку доходів і витратФОП у довільній формі відповідно ПКУ (п. 11 розділу ІІ Положення №148);
  • прибуткового касового ордера, якщо це не розрахункова операція і не застосовується РРО/ПРРО.

Таким чином, підприємство самостійно обирає спосіб оприбуткування готівки з урахуванням вимог Положення №148

Зауважимо, що РРО/ПРРО та РК не застосовуються при продажу проїзних і перевізних документів на автомобільному транспорті з видачею талонів, квитанцій, квитків з нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю (ч. 4 ст. 9 Закону про РРО).

Тому якщо підприємство не застосовує РРО/ПРРО та РК, то єдиним способом з передбачених Положенням 148 оприбуткування готівки є оприбуткування через ПКО до каси підприємства. Тобто у кожного водія буде окрема касова книга, кошти з якої будуть передаватися до основної каси. Та навряд такий підхід буде застосовано, адже він є достатньо складним в реалізації.

Підприємство може також на добровільних засадах обрати спосіб оприбуткування готівки з наведених вище:

  • з використанням РРО/ПРРО. При виборі цього варіанту необхідно врахувати зміни внесені Наказом від 10.01.2024 №10. Так з 24.02.2024 р. вся готівка, що перебуває та надходить у місцях проведення розрахунків із застосуванням РРО/ПРРО, обліковуватиметься окремо від готівки у касах, в яких ведеться касова книга та застосовуються касові ордери. Більш детально про це тут. Організацію оприбуткування готівки для перевізника з використанням РРО розглянуто тут.
  • з використанням КОРО без застосування РРО. Оприбуткування готівки проводиться на основі даних КОРО. Кожний водій заповнює РК, вносячи дані в книгу КОРО за кожний день, та здає в касу підприємства готівку, що отримана від пасажирів. Далі бухгалтер формує ПКО від кожного водія з зазначенням ПІП водія, а касир приймає цю готівку до каси. При здаванні готівки до банку формується ВКО.

В даній ситуації автомобіль (пересувний об’єкт) є відокремленим підрозділом (див. пп. 2 п. 3 р. I Положення №148). Строки здавання готівки водієм авто такі ж, як і будь-яким іншим відокремленим підрозділом.

 

Додатково читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Автоматизація»

  • Виправлення помилки і трансфертне ціноутворення
    Чи має вплив на обрахунок обсягу операцій з контрагентом нерезидентом пов'язаною особою за 2023 рік операція, яка фактично була здійснена підприємством у 2022 році, але відображена в бухгалтерському обліку підприємства у 2023 році як виправлення помилки, через 441 субрахунок, відповідно до НП(С)БО 6?
    09.05.202420
  • Оприбуткування готівки при міжнародних перевезеннях пасажирів
    Підприємство здійснює міжнародні перевезення пасажирів, розрахунки проводяться із використанням квитків із нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю та відповідно до п. 4 ст. 9 Закону про РРО, воно звільняється від обов’язку застосування РРО та/або ПРРО, розрахункових книжок та ведення КОРО. Як правильно оприбутковувати готівку за продані квитки в автобусах в касу підприємства?
    09.04.202411
  • Як відшкодувати витрати на конвертацію валют з особистої картки працівника?
    ТОВ – платник податку на прибуток на загальних підставах, оплачує рекламні послуги Фейсбук, які надає нерезидент. Відповідно до умов договору підприємству створено акаунт. Оплата послуг здійснюється з особистої картки працівника. Виписка по акаунту є актом наданих послуг і формується в гривні, а оплата в валюті. Як відшкодувати працівнику витрати на конвертацію валют?
    29.03.2024529
  • Як включити скоригований прибуток КІК за 2022 у декларацію за 2023 рік?
    Звітність з податку на прибуток резидента Дія Сіті (платник ПНВК) + КІК. Як відзвітувати по КІК за 2022 рік? Чи потрібно уточнювати декларацію на прибуток підприємства на загальних умовах за 2022 рік?
    06.03.202496
  • Компенсація невикористаної додаткової та щорічної відпусток при звільненні під час відпустки для догляду за дитиною
    Працівниця прийнята на роботу 01.05.2020 року. Після народження другої дитини 10.03.2021 р. має право на додаткову відпустку на дітей. З 01.09.2021 р. – у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років. Звільняється за угодою сторін - 04.03.2024 р. Скільки днів компенсації основної та додаткової відпустки нарахувати? Як розрахувати компенсацію за невикористану відпустку?
    04.03.20248982