• Посилання скопійовано

Підприємство посеред року стало резидентом «Дія. Сіті»: оподаткування зарплати в місяці переходу

Підприємство з 10.08.2022 р. стало резидентом «Дія. Сіті». З 01.09.2022 р. має право виплачувати працівникам зарплату з урахуванням пільгових зарплатних ставок. Якщо прийнято до штату 10 працівників з 02.09.2022 р., то зарплату потрібно оподатковувати за ставками: ЄСВ 22 % з усієї суми (кожному 1500 євро в еквіваленті), ПДФО 18% та ВЗ 1, 5%?

Резидентом «Дія. Сіті» може бути юридична особа, зареєстрована на території України в установленому законодавством України порядку, незалежно від її місцезнаходження та місця провадження господарської діяльності, яка відповідає вимогам, визначеним ч. 1 ст. 5 Закону №1667.

 

ЄСВ

Згідно до ч. 14-1 ст. 8 Закону про ЄСВ, єдиний внесок для платника — резидента «Дія. Сіті», який у календарному місяці відповідав вимогам, визначеним пп. 2, 3 ч. 1, пп. 10 ч. 2  ст. 5 Закону «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні», встановлюється: 

а) на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону «Про оплату праці», — у розмірі мінімального страхового внеску;

б) на суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за гіг-контрактами, укладеними у порядку, передбаченому Законом «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні», — у розмірі мінімального страхового внеску.

Отже, із вищезазначеного робимо висновок, що ЄСВ за кожного найманого працівника резидент «Дія. Сіті» нараховує за ставкою 22% від МЗП (замість фактичної).

Таким чином, якщо підприємство отримало статус резидента «Дія. Сіті» не з початку місяця, то на суму зарплати нарахованої працівникам у серпні 2022 р. такий резидент нараховує ЄСВ за ставкою 22% на фактично нараховану суму. 

Починаючи з 1 вересня 2022 р. резидент «Дія. Сіті на суму зарплати нарахованої працівникам нараховує ЄСВ за ставкою 22% від МЗП. Це стосується і прийнятих десяти працівників у штат з 02.09.2022 р., оскільки їх приймає на роботу вже резидент «Дія. Сіті» і вони не потрапили в перехідний місяць серпень 2022 р. Ця інформація також буде підтверджуватися поданим резидентом «Дія. Сіті» повідомленням про прийняття на роботу/ укладення гіг-контракту, в якому в графі 5 «Категорія особи» буде зазначена категорія «3» - гіг-спеціалісти за гіг-контрактом з датою початку роботи гіг-спеціалістом у графі 11.

 

ПДФО та ВЗ

Особливості оподаткування доходів спеціалістів резидента «Дія. Сіті» визначено пп. 170.14-1 ПКУ. Там зазначено, що податковий агент платника податку - спеціаліста резидента «Дія. Сіті» під час нарахування (виплати) на його користь доходів у вигляді заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику податку у зв’язку з трудовими відносинами чи у зв’язку з виконанням гіг-контракту, укладеного у порядку, передбаченому Законом «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» оподатковуються за ставкою, визначеною п. 167.2 ПКУ, тобто за ставкою 5%.

Звертаємо увагу, що зменшена ставка застосовується за умови, що розмір такого доходу за рік не перевищує еквівалент 240 тисяч євро. З суми перевищення платник самостійно доплачує податок за ставкою 18% та подає річну податкову декларацію (пп. 170.14-1.3 ПКУ).

А от військовим збором такий дохід оподатковуватиметься за ставкою 1,5% незалежно від розміру. 

Увага! ПДФО за ставкою 5%, встановлена пп. 170.14-1.2 ПКУ, застосовується до доходів платника податку - спеціаліста резидента Дія Сіті з наступного за календарним місяцем, в якому юридичною особою набуто статус резидента «Дія. Сіті».

Таким чином, якщо підприємство отримало статус резидента «Дія. Сіті» не з початку місяця, то суми зарплати (винагороди), нараховані (виплачені) працівникам та гіг-спеціалістам у серпні 2022 р. за такий місяць оподатковує ПДФО за ставкою 18% та ВЗ – 1,5%.

Починаючи з 1 вересня 2022 р. резидент «Дія. Сіті» із суми нарахованої зарплати працівникам утримує ПДФО за ставкою 5%. Це стосується і прийнятих десяти працівників у штат з 02.09.2022 р., оскільки їх приймає на роботу вже резидент «Дія. Сіті» і вони не потрапили в перехідний місяць серпень 2022 р. Крім того, із суми нарахованої зарплати таким працівникам потрібно утримати ВЗ за ставкою 1,5%. Також, як зазначено вище, така інформація також буде підтверджуватися поданим резидентом «Дія. Сіті» повідомленням про прийняття на роботу/ укладення гіг-контракту.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Автоматизація»