• Посилання скопійовано

Зміна акту оренди

Змінено ціну оренди приміщення з 25 000 грн до 10 000 грн ще в лютому 2021 року. До травня виписували акти та реєстрували ПН за старою ціною - 25 000 грн. Як правильно зробити коригуючі акти з лютого до травня 2021 року за новою ціною - 10 000 грн?

Відповідно до ст. 632 ЦКУ, ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін. Зміна ціни після укладення договору допускається лише у випадках і на умовах, встановлених договором або законом. Зміна ціни в договорі після його виконання не допускається.

Згідно з ч. 4 ст. 762 ЦКУ, наймач має право вимагати зменшення плати, якщо через обставини, за які він не відповідає, можливість користування майном істотно зменшилася.

Відповідно до ст. 286 ГКУ, орендар має право вимагати зменшення розміру орендної плати, якщо через обставини, за які він не відповідає, змінилися передбачені договором умови господарювання.

Така домовленість оформляється додатковою угодою до договору. 

Для укладення додаткової угоди на зменшення ціни орендарю потрібно надати докази, що до цього призвели (форс-мажорні обставини) та обгрунтувати свою позицію. Це може бути сертифікат Торгово-промислової палати. 

В зазначеній ситуації керівники організацій (орендар та орендодавець) так і зробили ще у лютому, але забули повідомити про це своїх бухгалтерів. Тому, через ситуацію, що склалася, бухгалтер орендодавця і надалі виставляв акти про надання послуг у розмірі визначеним договором оренди (25000,00 грн), а бухгалтер орендаря сплачував зазначену суму.

Оскільки, в даному випадку, оплата орендарем здійснювалася протягом чотирьох місяців за договором без врахування змін передбачених додатковою угодою, то умови такого договору вважаються виконаними і акти коригуванню не підлягають, а додаткова угода вважатиметься такою, що підписана "заднім числом".

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Автоматизація»