• Посилання скопійовано

Коригування на 30% вартості придбання товарів із Гонконгу

Підриємство протягом 2019 року придбавало товари (вентилятори, компресори для кондиціонерів) із Гонконгу у трьох нерезидентів. Обороти менше 3 млн грн, дохід менше 150 тис. грн. Що треба робити, аби не коригувати фінрезультат до оподаткування на 30% вартості придбаних товарів?

Згідно із пп. 140.5.4 ПКУ, фінрезультат до оподаткування збільшують на суму 30% вартості товарів (крім операцій визнаних контрольованими відповідно до ст. 39 ПКУ), придбаних, зокрема, у нерезидентів (у тому числі пов'язаних осіб - нерезидентів), зареєстрованих у державах (на територіях), включених до переліку держав (територій), затвердженого КМУ від 27.12.2017 р. № 1045. Серед такого Переліку згадується Особливий адміністративний район Китаю Гонконг (ЄС).

При цьому, далі у пп.140.5.4 ПКУ говориться, що вимоги цього підпункту не застосовуються платником податку, якщо:

  • операція не є контрольованою;
  • та сума таких витрат підтверджується платником податку за цінами, визначеними за принципом "витягнутої руки" відповідно до процедури, встановленої ст. 39 ПКУ, але без подання звіту, тобто складання документації без заповнення та подання Звіту.

При цьому, якщо ціна придбання товарів перевищує їх ціну, визначену за принципом "витягнутої руки" відповідно до процедури, встановленої ст. 39 ПКУ, коригування фінансового результату до оподаткування здійснюється на розмір різниці між вартістю придбання та вартістю, визначеною виходячи з рівня ціни, визначеної за принципом "витягнутої руки".

Норми цього підпункту застосовуються за результатами податкового (звітного) року.

Таким чином, якщо підприємство придбавало товари у нерезидентів із Особливого адміністративного району Китаю Гонконг (ЄС) – й такі операції із кожним окремим нерезидентом не є контрольованими, то у платника податку є вибір:

  • або не коригувати фінрезультат до оподаткування за результатами 2019 року, втім слід мати документацію, яка підтверджує, що ціна придбання дорівнює ціні, визначеній за принципом "витягнутої руки". Втім, якщо виявиться, що ціна вища за "витягнуту", то коригувати все-одно потрібно буде – на різницю цих вартостей, а не на 30% від вартості придбаних товарів;
  • або коригувати фінрезультат до оподаткування за результатами 2019 року на 30% вартості придбаних товарів й не готувати документацію.

Яка відповідальність? А така, що платник податку занизив об’єкт оподаткування з податку на прибуток, адже не збільшив фінрезультат на різницю із пп.140.5.4 ПКУ. А тому, якщо це виявлять протягом 3 років із дня подання декларації за 2019 рік, то на платника чекає 25% штрафу за заниження податку на прибуток (пп.123.1 ПКУ) й пеня із 1-го дня несплати (пп. 129.1.2 ПКУ).

Якщо ж платник податку самостійно виплавить помилку – то 3% самоштрафу при поданні УР та пеня із 91 дня (пп.50.1, пп. 129.1.3 ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Автоматизація»