• Посилання скопійовано

Оподаткування КІК, якщо ФОПи відкрили в Румунії юрособу

Два ФОПи на ЄП ІІ групи відкрили в Румунії юрособу (50 на 50). Яку звітність подавати? Які податки у зв’язку з цим сплачувати?

Подання повідомлення

Якщо фізособи, які є ФОПами, володіють корпоративними правами в іноземній юридичній особі в розмірі більше 25% і більше, вони вважаються контролюючими особами, а іноземна юрособа вважається контрольованою іноземною компанією (КІК). В такому разі фізособи мають подати до податкової служби за місцем свого податкового обліку Повідомлення про КІК.

Про критерії визначення осіб контролюючими детальніше можна почитати тут.

Форма Повідомлення та Порядок його надсилання податковій затверджено Наказом Мінфіну від 22.09.2021 р. №512. Ідентифікатор Повідомлення в електронній формі - F1308001. Повідомлення надсилається до контролюючого органу протягом 60 днів з дня такого набуття (початку здійсненняфактичного контролю).

Про надіслання Повідомлення в електронній формі можна почитати тут. Про особливості заповнення Повідомлення можна почитати тут, тут.

 

Звітність КІК для фізосіб

Фізособи подають звіт про КІК разом з декларацією про майновий стан і доходи.  Форма декларації та Інструкція щодо її заповнення затверджені Наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. № 859.

 

Ідентифікатор декларації в електронній формі - F0100213

До звіту про КІК в обов’язковому порядку додають засвідчені належним чином копії фінансової звітності КІК, що підтверджують розмір прибутку КІК за звітний (податковий) рік.

Форма Звіту про КІК та Порядок його заповненнязатверджені наказом Мінфіну від 25.08.2022 р. №254.

Ідентифікатор Звіту в електронній формі - F0108701.

Строк подання декларації — до 1 травня року, наступного за звітним (див. пп. 49.18.4 ПКУ). Тож і Звіт про КІК подаєтьсядо 1 травня, разом з декларацією.

Відповідно до пп. 39-2.2.2 ПКУ, об’єктом оподаткування для ПДФО (і для ВЗ) контролюючої особи є частина скоригованого прибутку КІК, пропорційна частці, якою володіє або яку контролює така фізична (юридична) особа на останній день відповідного звітного періоду, щодо якого розраховується скоригований прибуток КІК, що обчислюється відповідно до правил, визначених цією статтею.

Тобто, фізособи в розглянутій ситуації мають розрахувати скоригований прибуток. Оскільки кожна з фізосіб володіє часткою в КІК в розмірі 50%, то і скоригований прибуток слід розділити між ними в такій самій пропорції. 

Із суми скоригованого прибутку потрібно буде утримати ПДФО за ставкою 18%, 9% чи 5%, залежно від періоду звітування та особливостей розподілу (виплати) прибутку, а також ВЗ за ставкою 1,5%.

Причому слід зазначити, що відповідно до пп. 39-2.4.2 ПКУ, незалежно від виконання умов, передбачених пп. 39-2.4.1 ПКУ, скоригований прибуток КІК не підлягає включенню до загального оподатковуваного доходу у разі, якщо виконується будь-яка з таких умов:

  • пп. 39-2.4.2.1 ПКУ загальний сукупний дохід усіх КІК однієї контролюючої особи із всіх джерел за даними фінансової звітності не перевищує еквівалент 2 мільйони євро на кінець звітного періоду;
  • пп. 39-2.4.2.2 ПКУ КІК є публічною компанією, акції (частки) якої перебувають в обігу на визнаній фондовій біржі. Перелік таких бірж затверджено Постановою КМУ від 16.12.2020 р. № 1275. Таке звільнення поширюється на всі КІК, включені до консолідованої фінансової звітності такої публічної КІК, а також на інші іноземні компанії, пов’язані з публічною КІК в частині дивідендів, які походять від такої публічної КІК. У разі якщо КІК, на яку поширюється таке звільнення, виплачує дивіденди на користь КІК, яка не є публічною компанією, такі дивіденди враховуються при розрахунку скоригованого прибутку такої КІК на загальних підставах;
  • пп. 39-2.4.2.3 ПКУ КІК є організацією, яка відповідно до законодавства відповідної іноземної юрисдикції здійснює благодійну діяльність та не розподіляє доходи на користь її засновників (учасників).

Тобто, наприклад, якщо загальний річний дохід румунської юрособи не перевищує еквівалент 2 мільйони євро на кінець звітного року, скоригований прибуток КІК не підлягає включенню до загального оподатковуваного доходу. Тобто, він не оподатковується ПДФО і ВЗ. Але звітність однаково потрібно подавати. 

Детальніше про цей аспект можна почитати тут, тут. Про звільнення від оподаткування можна почитати також тут.

 

Доходи, які отримуються від румунської юрособи

Фізособи можуть отримувати від румунської юрособидоходи у вигляді зарплати, дивідендів тощо. 

Окрім того, що такі доходи можуть оподатковуватися в Румунії, вони будуть оподатковуватися і в Україні, за правилами, наведеними в пп. 170.11 ПКУ – ПДФО і ВЗ. Такі доходи також відображаються в декларації про майновий стан і доходи. Але можна зменшити суму нарахованого ПДФО, застосувавши норми законодавства про уникнення подвійного оподаткування. Детальніше про це тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»