• Посилання скопійовано

Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?

ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?

 ПДВ

На сайті представництва Bolt в Україні викладено Загальні умови партнерства для Автотранспортних компаній. Відповідно до цих умов перевізник, в наведеній ситуації ФОП, має право укласти договір про використання платформи Bolt для надання послуг з перевезення. Для того, щоб користуватися послугами Bolt, ФОП сплачує комісію Bolt на основі вартості поїздки кожного замовлення чи послуги перевезення.

В Україні зареєстроване підприємство – резидент України ТОВ "БОЛТ ОПЕРЕЙШНЗ УКРАЇНА", код ЄДРПОУ 43637532, яке було зареєстровано 28.05.2020, та є платником ПДВ з 01.07.2020. У запитанні йдеться про нерезидента Bolt та валютні розрахунки між Bolt і таксистом. Тому далі розглянемо відносини таксиста саме з нерезидентом.

Пасажири можуть оплачувати поїздки як безпосередньо водію, так і через додаток Bolt. У другому випадку Bolt як комерційний агент отримує вартість поїздки або інші збори, сплачені пасажиром через додаток, а потім переказує ці кошти ФОПу за вирахуванням комісії. 

Таким чином, в даній ситуації Bolt-нерезидент надає ФОПу агентські послуги зі збору оплат від клієнтів і утримує за це комісію.

Зауважимо, комерційний агент діє від імені принципала, зокрема ФОП і всі угоди укладає саме від його імені, а не від свого. Про це ми писали тут.

Пунктом 185.1 ПКУ визначено, що об'єктом оподаткування ПДВ є, зокрема, операції з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 ПКУ.

Особи, які не є перевізниками (не надають послуги перевезення) та є учасниками процесу оформлення електронних проїзних документів (зокрема, здійснюють операції з продажу/поповнення), визначають свої податкові зобов'язання з ПДВ лише з вартості наданих ними послуг без урахування вартості перевезення (див. цю консультацію ДПС).

Оскільки Bolt безпосередньо не постачає послуги пасажирам, то кошти, які отримуються ним, як оплата за поставлені перевізниками послуги з перевезення, для подальшого перерахування на розрахунковий рахунок перевізника до бази оподаткування ПДВ операцій з постачання агентських послуг не включаються (за винятком агентської винагороди, що вираховується з таких коштів).

Якщо ФОП-таксист дійсно отримує агентські послуги від нерезидента, потрібно відповісти на питання, чи виникають у ФОПа зобов’язання з ПДВ. Стаття 208 ПКУ регулює оподаткування ПДВ послуг від нерезидентів: якщо послуга підпадає під оподаткування ПДВ, то отримувач послуги сплачує ПДВ незалежно від того, чи зареєстрований він платником ПДВ, чи ні. Далі, послуга від нерезидента оподатковується ПДВ лише тоді, коли місце її постачання – на митній території України.

Місце постачання послуг визначається за правилами ст. 186 ПКУ. Послуги з перевезення не зазначені у пп. 186.2.1, пп. 186.2.2, пп. 186.3, пп. 186.3-1 ПКУ. Зокрема, вони не належать до транспортно-експедиторських послуг. Відповідно, не застосовується і пп. «є» пп. 186.3 ПКУ. Отже, методом виключення доходимо висновку, що в цьому випадку треба застосовувати пп. 186.4 ПКУ, а відтак місцем постачання агентських послуг є місце реєстрації постачальника – Bolt-нерезидента. І оскільки місце постачання послуг – за межами митної території України, то ці послуги не є об’єктом оподаткування ПДВ.

Таким чином, зобов’язання з ПДВ у ФОП, платника єдиного податку за ставкою 5%, не виникають, тому що місце постачання послуг від нерезидента – за межами митної території України.

 

РРО

На сьогодні суб’єкти господарювання при наданні послуг зобов’язані проводити розрахунки за них через РРО та/або ПРРО та надавати таким споживачам послуг розрахункові документи встановленої форми та змісту.

ФОП, приймаючи від пасажирів до оплати готівкові кошти та/або електронні платіжні засоби (картки), має застосовувати РРО (див. консультацію ДПС).

З 01.10.2023 р. до суб’єктів господарювання, у тому числі фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку другої – четвертої груп, які надають послуги таксі та приймають до оплати готівкові кошти та/або електронні платіжні засоби без проведення таких операцій через РРО та/або ПРРО, можуть застосуватись штрафні (фінансові) санкції за порушення вимог Закону про РРО.

Законом №3219-IX про внесення змін до ПКУ передбачено ряд пом’якшень, зокрема, зменшено розміри штрафних (фінансових) санкцій з 100 – 150 відс. до 25 – 50 відс. вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг), відповідно, надано право у розрахункових документах зазначати назву товару (послуги) у вигляді, що відображає споживчі ознаки товару (послуги) та ідентифікує належність такого товару (послуги) до товарної групи чи послуги.

Таким чином, якщо ФОП приймає до оплатиготівку чи платіжні картки, не використовуючи додаток, то застосування РРО є обов’язковим.

 

Оплата в валюті

В Загальних умовах партнерства для Автотранспортних компаній не визначено, в якій валюті буде здійснюватися розрахунок з ФОП. 

Згідно з ч. 2 ст. 5 Закону про валюту і валютні операції усі розрахунки на території України проводяться виключно у гривні, крім розрахунків за:

  • операціями зі здійснення іноземних інвестицій та повернення іноземному інвестору прибутків, доходів (у тому числі дивідендів) та інших коштів, одержаних на законних підставах у результаті здійснення іноземних інвестицій;
  • операціями банків з надання банківських та інших фінансових послуг на підставі банківської ліцензії;
  • операціями з надання фінансових послуг, визначених п. 1 – 5 ч. 2 та ч. 3 ст. 9 Закону про валюту і валютні операції, що надаються небанківськими фінансовими установами та операторами поштового зв’язку, які мають ліцензію Національного банку України на здійснення валютних операцій;
  • операціями з розміщення, виплати грошового доходу та погашення облігацій, казначейських зобов’язань України, номінованих в іноземній валюті, якщо це передбачено проспектом цінних паперів (умовами їх розміщення);
  • операціями з купівлі-продажу державних цінних паперів, номінованих в іноземній валюті, якщо ініціатором або отримувачем за такою валютною операцією є банк;
  • іншими операціями, визначеними Митним кодексом України та (або) нормативно-правовими актами Національного банку України.

В наведеному переліку не визначено оплатунерезидентом за агентським договором на території України. Тому за загальним правилом розрахунки необхідно проводити в гривні. Та для уточнення цього питання доцільно звернутися до відділення банку, де обслуговується ФОП.

***

Додатково читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Оплата операції фізособі: податкові наслідки
    Підприємство хоче оплатити медичну операцію фізичній особі, яка не є її працівником. Які податкові наслідки у підприємства та фізичної особи? Як оформити оплату?
    Сьогодні 15:112
  • Особливості плати за землю за пп. 284.4 ПКУ
    Підприємство займається діяльністю за кодом КВЕД 08.11. Має держакт на право постійного користування земельною ділянкою площею 25,0856 га з цільовим призначенням - для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов'язані з користуванням надрами. Але в спецдозволі на користування надрами зазначено тільки 16,2 га з ймовірними покладами корисних копалин. Як застосовувати пп. 284.4 ПКУ?
    Сьогодні 13:278
  • Як оформити та оподаткувати безповоротну фіндопомогу фізособі?
    Як документально оформити надання від ТОВ безповоротної фінансової допомоги фізособі - працівнику або непрацівнику ТОВ? Чи обов’язково зазначати підставу надання фіндопомоги, якщо зі всієї суми будуть сплачуються податки?
    Сьогодні 12:139
  • Придбали майновий комплекс, а землю не оформили: хто сплачує земельний податок?
    Підприємство придбало нежитловий майновий комплекс (виробничі, адміністративні, господарські будівлі). Оформлення земельної ділянки під будівлями не було проведено. Підприємство проводить дії по укладанню договору оренди земельної ділянки з місцевою територіальною громадою. Ці приміщення здаються в оренду. Чи є у підприємства підстави сплачувати земельний податок?
    01.05.202417
  • Хто сплачує податок на нежитлову нерухомість, якщо її передано в оренду?
    Фізична особа – власник нежитлового приміщення (склад для зберігання зерна) передала його в оренду ТОВ. ТОВ використовує його за цільовим призначенням. Хто в даному випадку є платником податку на нерухомість?
    30.04.202428