• Посилання скопійовано

Що потрібно для того, щоб імпортувати гексан та продавати його оптом?

Підприємство має намір займатися торгівлею продуктом під назвою «Гексан». Як обчислюється акциз при імпорті, а потім при продажі гексану? Чи потрібна ліцензія на торгівлю таким продуктом?

Гексан (C6H14) – це органічна сполука, яка належить до класу алканів. Гексан використовується як розчинник у хімічній та фармацевтичній промисловості, для виробництва кольорових речовин, фарб та лаків, для екстракції олій і жирів з рослин, як реагент або розчинник в хімічних реакціях  Також він може бути використаний як складова частина бензину або як компонент виробництва бензинових домішок. Гексан широко використовується в хімічних та біологічних лабораторіях для різних досліджень та експериментів.

Код гексану згідно з УКТ ЗЕД – 2710 12 25 00. За цим кодом гексан належить до підакцизних товарів, тому що цей код присутній у пп. 215.3.4 ПКУ з найменуванням «інші спеціальні бензини». Ставка акцизу для цього товару – 213,5 євро за 1000 літрів, приведених до t 15° C.

Ліцензування торгівлі пальним регламентоване Законом про спирт. Термін «пальне» у Законі про спирт вживається у значенні, наведених у ПКУ: пальне - нафтопродукти, скраплений газ, паливо моторне альтернативне, паливо моторне сумішеве, речовини, що використовуються як компоненти моторних палив, інші товари, зазначені у пп.  215.3.4 ПКУ (пп. 14.1.141-1 ПКУ). Оскільки код УКТ ЗЕД гексану зазначений у пп. 215.3.4 ПКУ, гексан вважається пальним для цілей Закону про спирт.

Роздрібна торгівля пальним – це діяльність із придбання або отримання та подальшого продажу або відпуску пального із зміною або без зміни його фізико-хімічних характеристик з АЗС, автогазозаправної станції, газонаповнювальної станції, газонаповнювального пункту та інших місць роздрібної торгівлі через паливороздавальні колонки та/або оливороздавальні колонки та/або реалізація скрапленого вуглеводневого газу в балонах для побутових потреб населення та інших споживачів (ст. 1 Закону про спирт).

Оптова торгівля пальним – це діяльність із придбання та подальшої реалізації пального із зміною або без зміни його фізико-хімічних характеристик суб’єктам господарювання (у тому числі іноземним суб’єктам господарювання, які діють через своє зареєстроване постійне представництво) роздрібної та/або оптової торгівлі та/або іншим особам (ст. 1 Закону про спирт).

З цих визначень робимо висновок, що у запитанні йдеться про імпорт та оптову торгівлю гексаном. Відповідно до ст. 15 Закону про спирт оптова торгівля пальним та зберігання пального здійснюються суб’єктами господарювання за наявності ліцензії. Імпорт або експорт пального здійснюється за наявності у суб’єкта господарювання, що імпортує або експортує пальне, ліцензії на право виробництва або зберігання, або оптової чи роздрібної торгівлі пальним. В цьому випадку у СГ повинна бути ліцензія на оптову торгівлю пальним. СГ має право зберігати пальне без отримання ліцензії на право зберігання пального в місцях оптової торгівлі пальним чи місцях роздрібної торгівлі пальним, на які отримані відповідні ліцензії. В даному випадку це означає, що оптової ліцензії буде достатньо для імпорту, оптової торгівлі та зберігання пального в місцях оптової торгівлі.

Докладніше про ліцензії на оптову торгівлю пальним читайте тут та тут.

Перед тим, як розпочинати імпорт та оптову торгівлю гексаном, потрібно зареєструватися платником акцизного податку. Відповідно до пп. 212.3.4 ПКУ подати заяву потрібно не пізніше ніж за три робочі дні до початку здійснення реалізації пального. Зараз діє форма заяви, затверджена наказом Мінфіну від 27.11.2020 р.  №729. Хоча ПКУ прямо не вимагає реєструватися платником акцизу до початку імпорту пального, ми радимо це зробити – для того, щоб мати можливість зареєструвати «імпортну» акцизну накладну при ввезенні гексану в Україну.

При ввезенні гексану на митну територію України акциз сплачується авансом на рахунок митниці до початку митного оформлення товару, за ставкою 213,5 євро за 1000 літрів гексану, приведених до t 15° C. Процес розмитнення і нарахування митних платежів ми докладно розглянули у цій статті. У разі ввезення підакцизного товару на митниці буде сплачуватися ще й акциз в такому ж порядку, як мито і ПДВ  (код акцизу з пального – 092 за Класифікатором видів надходжень бюджету, що контролюються митними органами від 20.09.2012 р. № 1011). В бухобліку акциз відноситься на собівартість ввезеного товару, як і мито.

Після митного оформлення і сплати акцизу на митниці СГ отримує право на складання «імпортної» акцизної накладної на обсяг ввезеного пального, зазначеного у митній декларації. Саме для складання такої АН і потрібно зареєструватися платником акцизу. Докладніше про це – у наших матеріалах тут та тут

Після реєстрації АН на обсяг ввезеного пального СГ може продавати це пальне далі і складати АН на покупців в межах ввезеного обсягу пального, з якого вже сплачений акциз. Докладніше про це ми писали тут.

Докладніше про складання акцизних накладних в оптовій торгівлі пальним ми писали тут та тут.

Статею 229 ПКУ передбачено особливості оподаткування нафтопродуктів, ввезених в Україну, що використовуються в якості сировини для нафтохімічної та хімічної промисловості (пп. 229.3 та пп. 229.5 ПКУ), але ці особливості не поширюються на товари з кодом УКТ ЗЕД 2710 12 25 00.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»