• Посилання скопійовано

Чи можна пальне для генератора використати для заправки авто?

Підприємство придбало та зберігає дизельне паливо для роботи генератора. Пальне зберігається у каністрах 5 л. без ліцензії на зберігання. Чи можна у період простою генератора заправляти цим пальним авто, у зв'язку з тим, що генератор не використовується, а пальне має обмежений строк зберігання?

Відповідно до ст. 18 Закону №481 установлено, що суб’єкт господарювання (у тому числі іноземний суб’єкт господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) на період дії воєнного стану на території України та протягом 30 днів з дня його припинення або скасування має право зберігати пальне, яке споживається для заправлення електрогенераторної установки в обсязі до 2000 літрів на кожному об’єкті, що забезпечений електрогенераторною установкою, без отримання дозвільних документів (документів дозвільного характеру, ліцензії на право зберігання пального, результатів надання інших адміністративних послуг).

А якщо кількість такого пального більше 2000 літрів, то ліцензію можна не отримувати, якщо подати декларацію про провадження господарської діяльності із зберігання пального. Детальніше про отримання декларації написано в ст. 18 Закону №481.

Тобто, в цій нормі прямо зазначено, що без ліцензії зберігається тільки пальне, яке споживається для заправлення генератора. Якщо ж пальне використовується для інших потреб, зокрема, для заправки автомобілів, то наведена пільга на такі випадки не поширюється і на таке зберігання слід отримувати ліцензію.

 

А чи потрібно отримувати лінзію, якщо таке пальне зберігається у каністрах 5 літрів?

Згідно з ст. 15 Закону №481 суб’єкти господарювання, які здійснюють роздрібну, оптову торгівлю пальним або зберігання пального виключно у споживчій тарі до 5 літрів, ліцензію на роздрібну або оптову торгівлю пальним або ліцензію на зберігання пального не отримують.

 

А що таке споживча тара?

Ми це питання аналізували тут.

Споживча тара — це тара, яка придбавається разом із запакованим у неї продуктом. Наприклад, моторна олива у пластиковій пляшці.

Тому каністра багаторазового використання, на наш погляд, не є споживчою тарою.

Тобто, на наш погляд, якщо пальне зберігається у багаторазових каністрах, навіть якщо їх обсяг до 5 літрів, то таке зберігання не вписується в обмеження, наведене в ст. 15 Закону №481. А тому на таке зберігання потрібно мати ліцензію.

Щоправда, податковий орган може мати іншу думку з цього питання.

Наприклад, читаємо відповідь ДПС на питання в ЗІР (113.04): «Чи необхідно придбавати ліцензію на право зберігання пального якщо таке пальне зберігається в баку автомобіля, каністрі тощо, та наявність яких ємностей передбачає обов’язковість отримання ліцензії на зберігання пального?».

ДПС відповідає, що у разі, якщо пальне зберігається в каністрі, ємності, що використовується для зберігання пального, іншій споживчій тарі об’ємом більше 5 літрів, необхідно отримувати ліцензію на право зберігання пального на кожне місце зберігання пального.

З відповіді ДПС випливає, що якщо об’єм каністри чи іншої споживчої тари не перевищує 5 літрів, ліцензі придбавати не потрібно.

Але про яку таку каністру як різновид споживчої тари веде мову ДПС, не уточнено. Можливо, що ДПС прирівнює до споживчої тари в тому числі каністри багаторазового використання.

Тому для уникнення непорозумінь можна отримати з цього питання індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»