• Посилання скопійовано

Оподаткування ФОП при продажу земельної ділянки

ФОП на ІІІ групі ЄП (ставка 3%) придбав земельну ділянку на аукціоні. Частину цієї ділянки від планує продати. Які податкові зобов'язання виникають при продажу та одержанні доходу від здійснення цієї операції?

Відповідно до пп. 1 пп. 292.1 ПКУ, доходом платника єдиного податку фізичної особи - підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 цієї статті. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Відповідно до ч. 1 ст. 320 ЦКУ власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом.

Частинами 1 та 2 ст. 325 ЦКУ визначено, що суб’єктами права приватної власності є фізичні та юридичні особи. Фізичні особи можуть бути власниками будь-якого майна, в тому числі і нерухомого майна комерційного призначення, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати.

З наведеного випливає, що суб’єктом права приватної власності на придбану земельну ділянку може бути тільки фізособа. ФОП не може бути суб’єктом права власності на земельну ділянку. ФОП може тільки використовувати таку ділянку у своїй господарській діяльності.

Якщо фізособа, яка є ФОП на ЄП, продає земельну ділянку, то дохід від продажу не відноситься до доходу, який оподатковується ЄП. Про це прямо зазначено в процитованому нами вище пп. 1 пп. 292.1 ПКУ.

Так само відповідає і ДПС на питання в ЗІР (107.01.03): «Чи включається до доходу ФОП платника ЄП сума коштів отримана від продажу нерухомого майна, яке оформлене і належить на праві власності ФО?».

Дохід від продажу частини земельної ділянки оподатковується як дохід фізособи, згідно з нормами ст. 172 ПКУ.

Особливості оподаткування залежать від виду земельної ділянки, підстав її набуття, хто є покупцем (фізособа чи суб’єкт господарювання) тощо.

Наприклад, якщо ділянка не перевищує норми безоплатної передачі, визначені статтею 121 ЗКУ залежно від її призначення, і ділянка перебуває у власності фізособи не менше трьох років, то за умови, що це перший продаж протягом року, дохід від продажу такої ділянки не оподатковується.

Якщо така ділянка перебуває у власності фізособи менше трьох років, дохід від продажу ділянки обкладається ПДФО за ставкою 5% і ВЗ за ставкою 1,5%. 

Тож повторимо ще раз: конкретний варіант оподаткування доходу, отриманого фізособою від продажу земельної ділянки, залежить від кількох факторів, що визначено ст. 172 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Чи може ФОП передати імпортовані товари безоплатно?
    ФОП на ІІІ групі ЄП імпортував товари медичного призначення з метою продажу в Україні, сплатив ПДВ на митниці. Чи може ФОП частину цих товарів безоплатно передати громадській організації, яка займається протезуванням наших воїнів?
    26.04.202418
  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202424
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202422
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202431
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202463