• Посилання скопійовано

Витрати на навчання з охорони праці: додаткове благо?

Підприємство оплачує навчання з охорони праці працівникам (слюсарям, інженерам, зварникам) в приватному навчальному центрі. Чи є таке навчання додатковим благом для працівників?

На виконання вимог ст. 18 Закону про охорону праці, працівники під час прийняття на роботу і в процесі роботи повинні проходити за рахунок роботодавця інструктаж, навчання з питань охорони праці, з надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків і правил поведінки у разі виникнення аварії.

Працівники, зайняті на роботах з підвищеною небезпекою або там, де є потреба у професійному доборі, повинні щороку проходити за рахунок роботодавця спеціальне навчання і перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці.

Працівники, включаючи посадових осіб, які не пройшли навчання, інструктаж та перевірку знань з охорони праці до роботи не допускаються.

Вимоги щодо організації навчання і перевірки знань з питань охорони праці на підприємстві визначені Типовим положенням про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.2005 р. №15.

На виконання вимог Закону про охорону праці працівники підприємства, зокрема інженери, слюсарі та зварники, для виконання робіт підвищеної небезпеки проходять періодичне навчання за рахунок підприємства в приватному навчальному центрі. Дані види робіт зазначені в затвердженому Держнаглядохоронпраці України Переліку робіт з підвищеною небезпекою (НПАОП 0.00-4.12-2005). В іншому випадку вони не зможуть виконувати свої трудові обов’язки.

Зауважимо, працівники мають проходити навчання з питань охорони праці за рахунок роботодавця і це обов’язок роботодавця, а не право.

Своєю чергою, додаткове блага – кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику податку податковим агентом, якщо такий дохід не є заробітною платою та не пов’язаний з виконанням обов’язків трудового найму або не є винагородою за цивільно-правовими договорами (угодами), укладеними з таким платником податку (пп. 14.1.47 ПКУ).

ДПС у м. Києві в листах від 16.06.2016 р. №13508/10/26-15-13-01-12 та від 16.06.2016 р. №13511/10/26-15-13-01-12 ідентифікує витрати на навчання з охорони праці як витрат роботодавця у зв’язку з підвищенням кваліфікації (перепідготовкою) платника податку, що відповідно до пп. 165.1.37 ПКУ не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

Зокрема, вони пишуть таке:

«Підпунктом 165.1.37 п. 165.1 ст. 165 ПКУ передбачено, що до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включається сума витрат роботодавця у зв’язку з підвищенням кваліфікації (перепідготовкою) платника податку згідно із законом.

Отже, виходячи з наведених норм ПКУ, витрати підприємства на навчання з охорони праці та пожежної безпеки штатних працівників та тих, що працюють за сумісництвом, не включаються до оподатковуваного доходу та не підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб та військовим збором».

У розрахунку 4ДФ вартість такого навчання відображається з ознакою доходу «158».

Тобто, навчання та перевірка знань з питань охорони праці безпосередньо пов’язані з виконанням трудових обов’язків працівника незалежно від того, в якому навчальному центрі вони пройшли навчання, і тому не є додатковим благом для працівника.

***

Додатково читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»