• Посилання скопійовано

Ремонт авто після ДТП на території Польщі: облік та оподаткування

Авто ТОВ, яке перебувало у відрядженні в Польщі, потрапило в ДТП. Страхова компанія-нерезидент оплатила ремонт авто компанії – резиденту Польщі. Як відобразити дану операцію в обліку? Що з ПДВ?

ПДВ

Послуги із виконання ремонтних робіт 

Відповідно до пп. «б» пп. 185.1 ПКУ, об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Місцем постачання послуг із виконання ремонтних робіт є місцем їх фактичного постачання пп. «г» пп. 186.2.1 ПКУ. В наведеній ситуації – це територія Польщі.

Тобто для резидента - платника ПДВ ремонт авто на території Польщі нерезидентом не є об’єктом оподаткування ПДВ.

Ремонтні послуги будуть надані безпосередньо ТОВ-резиденту України. 

 

Оплата страховою компанією-нерезидентом  послуг із виконання ремонтних робіт

Відповідно до  пп. 196.1.3 ПКУ, операції з надання послуг із страхування, співстрахування або перестрахування особами, які мають ліцензію на здійснення страхової діяльності відповідно до закону, а також пов’язаних з такою діяльністю послуг страхових (перестрахових) брокерів та страхових агентів, не є об’єктом оподаткування ПДВ.

В наведеній ситуації страхова компанія безпосередньо оплачує ремонті роботи і ТОВ-резидент не отримує страхової виплати, дана операція по суті є відшкодуванням витрат третьою стороною-нерезидентом.

І тут є декілька варіантів, зокрема, це є безпосередньо відшкодуванням збитків чи послуга, що надана нерезидентом. Розглянемо окремо кожен варіант.

 З погляду ПКУ всі операції, які не є постачанням товарів, належать до операцій постачання послуг.

Окремо такої операції, як відшкодування витрат, у ст. 186 ПКУ немає. Тоді згідно з пп. 186.4 ПКУ місцем постачання послуг є місце реєстрації постачальника, крім операцій, зазначених у пп. 186.2, 186.3 і 186.3-1 ПКУ.

В наведеній ситуації постачальник послуг нерезидент. Тобто постачання послуг за межами території України. Об’єкт оподаткування відсутній.

Щодо відшкодування витрат. Тут ситуація неоднозначна. 

База оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості. До складу договірної (контрактної) вартості не включаються суми неустойки (штрафів та/або пені), три проценти річних від простроченої суми та інфляційні витрати, відшкодування шкоди, у тому числі відшкодування упущеної вигоди за рішеннями міжнародних комерційних та інвестиційних арбітражів або іноземних судів, що отримані платником податку внаслідок невиконання або неналежного виконання договірних зобов’язань (пп. 188.1 ПКУ).

Згідно з ст. 22 ЦКУ, особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування. Відшкодування збитків є способом відшкодування майнової шкоди. 

Під збитками розуміються витрати, зроблені управненою стороною, втрата або пошкодження її майна, а також не одержані нею доходи, які управнена сторона одержала б у разі належного виконання зобов’язання або додержання правил здійснення господарської діяльності другою стороною (ч.2 ст. 224 ГКУ).

В ЗІР визначено, що саме грошове відшкодування не є об’єктом оподаткування ПДВ, а тут немає прямого відшкодування витрат. Тому якщо ідентифікувати дану операцію як відшкодування витрат і спиратися саме на це, а не ідентифікувати як послуги нерезидента, то ТОВ необхідно буде звернутися до ДПС за роз’ясненням. 

Отже, на нашу думку, тут немає об’єкта оподаткування ПДВ і податкова накладна на послуги нерезидента не складається.

 

Податок на прибуток 

Податківці у листі від 23.05.2019 р. №2335/ІПК/07-16-12-01-10 зазначають, що для визначення об'єкту оподаткування за операціями із отримання відшкодування за втрачене/пошкоджене майно достатньо сформувати фінрезультат за правилами бухобліку. Різниць у ПКУ для такої ситуації не передбачено.

 

Відображення в обліку

Відображення в обліку проводимо відповідно до положень НП(С)БО 21.

Операції в іноземній валюті під час первісного визнання відображають у валюті звітності шляхом перерахунку суми в іноземній валюті із застосуванням валютного курсу на початок дня, дати здійснення операції (дати визнання активів, зобов’язань, власного капіталу, доходів і витрат) (пп. 5 НП(С)БО 21). 

В обліку відшкодування витрат на ремонт після ДТП наведено нижче:

  • Дт 375 Кт 746 – нараховано суму страхового відшкодування;
  • Дт 371 Кт 375 – сплачено кошти за ремонт авто страховою компанією; Польщі;
  • Дт 977 Кт 632 - вартість послуг із виконання ремонтних робіт, наданих нерезидентом;
  • Дт 375 Кт 371 – взаємозалік заборгованостей.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    26.04.20246
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024161
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.2024164
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202425
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202449