• Посилання скопійовано

Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?

Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?

Прямої відповіді на це питання чинні НП(С)БО не містять. Тому може бути доречним звернутися за консультацією до Мінфіну. На наш погляд, потрібно переводити до складу ОЗ. Чому – пояснимо далі.

 

Бухгалтерський облік

Відповідно до пп. 4 НП(С)БО 7, основні засоби - матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, виконання робіт і надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік).

Поряд з цим, в пп. 5 НП(С)БО 7 наведено групи, за якими класифікуються основні засоби для цілей бухгалтерського обліку. 

Одна з груп у складі інших необоротних матеріальних активів - малоцінні необоротні матеріальні активи. Там же зазначено, що підприємства можуть установлювати вартісні ознаки предметів, що входять до складу малоцінних необоротних матеріальних активів.

Таким чином, по-перше, МНМА – це один із різновидів ОЗ.

По-друге, обліковою політикою підприємство може встановлювати вартісну ознаку предметів, які відносяться до МНМА. Тож, якщо підприємство встановило таку ознаку на рівні 20 000 грн, то ОЗ первісною вартістю до цієї вартості обліковуються у складі МНМА, а вище цієї вартості – у складі ОЗ.

Відповідно до пп. 14 НП(С)БО 7, первісна вартість ОЗ збільшується на суму витрат, пов'язаних з поліпшенням об'єкта.

Тобто, якщо первісна вартість збільшується внаслідок ремонту і внаслідок такого збільшення перевищується вартісна ознака, на наш погляд, об’єкт втрачає ознаки МНМА.

А якщо він втрачає ознаки МНМА, на наш погляд, його слід перевести до складу ОЗ.

А якщо об’єкт перевели до складу ОЗ, то і амортизувати вартість ОЗ слід за одним з п’яти методів амортизації, наведених в пп. 26 НП(С)БО 7, наприклад, за прямолінійним. Але ніяк не за методом 100%, який за пп. 27 НП(С)БО 7 встановлений лише для МНМА.

Поряд з цим, може бути переглянута ліквідаційна вартість і строк амортизації (див. пп. 25 НП(С)БО 7).

Амортизація за новим методом починає нараховуватися з місяця, наступного за місяцем, в якому завершено поліпшення і змінено метод амортизації (пп. 28 НП(С)БО 7). Окрім нарахування амортизації за виробничим методом, яка нараховується з дати, що настає за датою, в якому завершено поліпшення і змінено метод амортизації.

Якщо до поліпшення первісна вартість МНМА була 10 000 грн, а після 40 000 грн, то якщо ліквідаційна вартість 0 грн, вартість, яка амортизуватиметься, буде 30 000 грн (40 000 – 10 000).

 

Податок на прибуток

Відповідно до пп. 14.1.138 ПКУ, основні засоби - матеріальні активи, у тому числі запаси корисних копалин наданих у користування ділянок надр (крім вартості землі, незавершених капітальних інвестицій, автомобільних доріг загального користування, бібліотечних і архівних фондів, матеріальних активів, вартість яких не перевищує 20 000 гривень, невиробничих основних засобів і нематеріальних активів), що призначаються платником податку для використання у господарській діяльності платника податку, вартість яких перевищує 20 000 гривень і поступово зменшується у зв'язку з фізичним або моральним зносом та очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких з дати введення в експлуатацію становить понад один рік (або операційний цикл, якщо він довший за рік).

Тобто, як і у випадку з бухгалтерським обліком, якщо вартість МНМА перевищує 20 000 грн, такий об’єкт починає відповідати визначенню ОЗ. Тож, якщо платник застосовує коригування фінрезультату до оподаткування на податкові різниці, слід застосовувати «амортизаційні» різниці за ст. 138 ПКУ:

  • на суму амортизації за даними бухобліку фінрезультат до оподаткування збільшується;
  • на суму амортизації за даними податкового обліку за пп. 138.3 ПКУ фінрезультат до оподаткування зменшується.

Єдине проблемне питання тут – чи включається до загального фактичного строку використання ОЗ строк, протягом якого об’єкт був у складі МНМА. Адже такий строк слід буде порівнювати з мінімально допустимим строком корисного використання, наведеним в пп. 138.3.3 ПКУ.

Прямої відповіді на це питання ПКУ не містить. Тому припускаємо, що податкова служба може пробувати вирішувати це питання на свою користь, вважаючи, що мінімально допустимий строк слід порівнювати із строком, який залишився після переведення МНМА до складу ОЗ. А якщо цей строк буде меншим за мінімальний, то в податковому обліку слід нараховувати амортизацію за мінімально допустимим.

Наприклад, підприємство встановило в момент введення в експлуатацію строк експлуатації інвентаря, який обліковується у складі МНМА, 4 роки, після переведення до складу ОЗ до кінця строку залишилося 2 роки. Але мінімально допустимий строк для податкової амортизації 4 роки. Тож можемо припустити, що податкова служба вважатиме, що необхідно амортизувати 4 роки, а не 2 роки.

Хоча, на наш погляд, слід враховувати і попередні 2 роки експлуатації як МНМА. 

Але оскільки цей момент ПКУ не встановлений, для уникнення непорозумінь з податковою службою може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»