• Посилання скопійовано

Перегляд ціни придбання земельної ділянки: як облікувати?

Підприємство придбало у міської ради земельну ділянку, право власності на яку перейшло на дату укладення договору і реєстрації права власності, ввело в експлуатацію. За умовами договору оплата 50% при укладанні договору, інші 50% рівними частинами протягом 12 місяців. Укладено графік погашення та вказано, що сума розстрочення підлягає індексації на суму індексу інфляції згідно з Постановою №381. Як відобразити в бухобліку?

Чіткої однозначної відповіді на це питання НП(С)БО не містять.

Але в Україні державним органом, що регулює питання методології бухгалтерського обліку, є Мінфін (див. ч. 2 ст. 6 Закону про бухоблік). Тому для уникнення непорозумінь для вирішення цього питання може бути доречним звернутися до Мінфіну. Як направити звернення, можна прочитати на сайті Мінфіну тут.

Далі спробуємо поміркувати самостійно.

Згідно з п. 8 НП(С)БО 7, первісна вартість об'єкта основних засобів складається з таких витрат:

  • суми, що сплачують постачальникам активів та  підрядникам за виконання будівельно-монтажних робіт (без непрямих податків);
  • реєстраційні збори, державне мито та аналогічні платежі, що здійснюються в зв'язку з придбанням (отриманням) прав на об'єкт основних засобів;
  • суми ввізного мита;
  • суми непрямих податків у зв'язку з придбанням (створенням) основних засобів (якщо вони не відшкодовуються підприємству);
  • витрати зі страхування ризиків доставки основних засобів;
  • витрати на транспортування, установку, монтаж, налагодження основних засобів;
  • інші витрати, безпосередньо пов'язані з доведенням основних засобів до стану, у якому вони придатні для використання із запланованою метою.

Відповідно до п. 7 НП(С)БО 7, придбані (створені) основні засоби зараховуються на баланс підприємства за первісною вартістю.

Бухгалтерський облік придбання земельної ділянки, введення в експлуатацію і оплати 50% вартості дивимося в таблиці 1 (цифри умовні).

Таблиця 1

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунку

Сума, грн

дебет

кредит

1

Придбано земельну ділянку

152

631

200 000,00

2

Оплачені 50% вартості

631

311

100 000,00

3

Введено земельну ділянку в експлуатацію

101

152

200 000,00

Надалі підприємство погашає інші 50% вартості рівними платежами щомісяця протягом року, індексуючи кожний платіж на індекс інфляції. Тож розмір платежу відрізнятиметься від початково встановленого. Індекс може бути як додатним, так і від’ємним. Відповідно, і платіж може бути більшим чи меншим за початково встановлений.

На наш погляд, така різниця має характер, подібний до курсової різниці, різниці, яка виникає у разі прив’язки ціни товару (у нас – земельної ділянки) до іноземної валюти чи до процентів за користування товарним кредитом. Про ці різниці ми писали тут, тут, тут, а про товарний кредит – тут. Ми зазначали, що подібна різниця не повинна відноситися на зміну первісної вартості ОЗ. Адже первісна вартість формується тільки в момент придбання ОЗ. Надалі первісна вартість може збільшуватися тільки у разі поліпшення об’єкта (див. пп. 14 НП(С)БО 7).

Тому, на наш погляд, зазначену різницю слід відносити до складу витрат (субрахунок 949 або 952, якщо розглядати це як проценти за товарний кредит) чи доходів (субрахунок 719) (див. таблицю 2).

Таблиця 2

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунку

Сума, грн

дебет

кредит

1

Оплата постачальнику місячного платежу згідно з графіком – 8 333,33 грн. базового платежу і 1 250,67 грн. інфляційна частина, всього 9 584 грн.

631

311

9 584,00

2

Нараховано інфляційну частину платежу

949, 952

631

1 250,67

Але повторимо ще раз. Ми навели власний погляд на розглядувану ситуацію. Є ще також думка, що зазначена різниця має змінювати первісну вартість земельної ділянки. В такому разі збільшення платежу буде відображено не так, як у рядку 2 таблиці 2, а інакше – через збільшення первісної вартості землі (див. таблиця 3).

Таблиця 3

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунку

Сума, грн

дебет

кредит

1

Нараховано інфляційну частину платежу

152

631

1 250,67

2

Збільшено первісну вартість земельної ділянки

101

152

1 250,67

Ми не є прибічниками такого варіанту відображення різниці. Проте для уникнення непорозумінь може бути доречним звернутися за роз’ясненням до Мінфіну (див. вище).

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»