• Посилання скопійовано

Факт реєстрації пенсіонера-інваліда ФОПом не впливає на розмір пенсії, яку така особа отримує

Інвалід ІІ групи загального захворювання отримує пенсію щодо інвалідності, нараховану з урахуванням стажу роботи. Чи призведе до зменшення нарахованої суми пенсії реєстрація підприємцем на спрощеній системі оподаткування (ІІІ група) в 2020 році?

Нагадаємо, що підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність у цілях досягнення економічних і соціальних результатів та отримання прибутку (ст. 42  ГКУ). Тобто підприємець сам вирішує, яким саме видом діяльності йому займатися, коли починати або припиняти таку діяльність. Державна реєстрація тимчасового припинення підприємницької діяльності не потрібна.

Якщо людина зареєстрована підприємцем, то це не позбавляє його права працювати за трудовим договором на інших  підприємствах будь-якої форми власності або у підприємця, отримувати пенсію або соцдопомогу від держави тощо. Проте статус підприємця не дозволить йому влаштуватися на державну службу, до органів місцевого самоврядування, інших державних органів (заборону встановлено п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону №3206).

Тобто реєстрація пенсіонера-особи з інвалідністю приватним підприємцем на спрощеній системі оподаткування ніяким чином не вплине на розмір пенсії, яку така особа отримує згідно з законодавством.

Пільг щодо сплати єдиного податку підприємці-інваліди не мають. Проте  вони звільнені від обов’язкової сплати ЄСВ за себе, якщо є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують згідно із законом пенсію або соціальну допомогу. Вік інваліда, як і група інвалідності, у цьому випадку значення не мають. Відповідно, такі особи звіт з ЄСВ не подають (див. тут).

Як зауважують податківці в "ЗІР" (підкатегорія 201.04.02) щодо повідомлення про статус особи з інвалідністю контролюючі органи, на сьогодні обмін даними між  ДПС, ПФУ та ФСС відбувається відповідно до протоколів обміну інформацією, розроблених на виконання Порядку № 494.

Відповідно до норм Порядку, ПФУ щомісяця надає ДПС інформацію щодо фізичних осіб (платників єдиного внеску) про те, що вони є пенсіонерами за віком або інвалідами із зазначенням дати встановлення пенсії або інвалідності. На підставі інформації, отриманої в ПФУ, в реєстрі страхувальників встановлюються/знімаються відповідні ознаки "фізична особа - пенсіонер за віком" або "особа з інвалідністю", або "пенсіонер, який досяг пенсійного віку".  Право щодо визначення фізичних осіб – підприємців, які відповідають всім вимогам, зазначеним в ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ, належить виключно ПФУ.

Отже, фізичні особи – підприємці звільняються від обов’язку сплачувати єдиний внесок за себе, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону  №1058, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

При цьому окремо повідомляти контролюючий орган про набуття відповідного статусу пенсіонера або особи з інвалідністю не потрібно.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Пенсії»