• Посилання скопійовано

Чи вплине на статус неприбутковості здійснення виплати членам профспілки, які не належать до неї?

На рахунок філії профспілки надійшла профспілкова виплата від іншої філії профспілки (для колишніх її членів). Чи має право профспілка документально провести цю виплату, щоб не втратити статус неприбутковості, якщо члени профспілки не належать їй, але є працівниками однієї компанії?

Однією з обов’язкових вимог щодо неприбуткового статусу організації, встановленої пп. 133.4.1 ПКУ, є наявність в установчих документах умови передачі активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення).

Особливості правового регулювання, засади створення, права та гарантії діяльності професійних спілок визначено Законом №1045. Відповідно до Закону №1045 до організацій профспілки належать організаційні ланки профспілки, визначені статутом профспілки, що діють у межах повноважень, наданих статутом та Законом №1045.

Вимоги до змісту статуту (положення) профспілки встановлені ст. 14 Закону №1045. Вони повинні містити, зокрема:

  • організаційну структуру профспілки, повноваження її організацій, виборних органів, порядок формування їх складу;
  • джерела надходження (формування) коштів профспілки та напрями їх використання.

У статуті профспілки можуть бути передбачені й інші положення, що стосуються особливостей створення та функціонування певної профспілки, якщо це не суперечить Закону №1045.

У разі, якщо всі наведені вище вимоги Закону №1045 виконано, то певна філія профспілки оформлює виплати таким працівникам у звичайному порядку. Такі дії не вплинуть на умови неприбутковості, а значить - зберігається статус неприбутковості. Відповідно, податок на прибуток у філії не виникає.

Порядок будь-яких виплат членам профспілки має визначатися в одному з таких розділів статуту (положення) такої профспілки: 

  • умови, терміни, порядок скликання з'їздів, конференцій чи загальних зборів членів профспілки та порядок прийняття ними рішень (п. 7 ст. 14 Закону №1045);
  • порядок здійснення господарської діяльності, необхідної для виконання статутних завдань профспілки (п. 10 ст. 14 Закону №1045).

Відповідно до п. 26 р. IІІ Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Нацбанку від 29.12.2017 р. №148, видача готівки з кас проводиться за видатковими касовими ордерами або видатковими відомостями. До видаткових ордерів додаються заяви на видачу готівки, розрахунки. А у випадку, що розглядається – також витяги з протоколу зборів профспілки щодо рішення про призначення та здійснення виплат таким працівникам. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»