• Посилання скопійовано

Чи може неприбуткова організація роздавати благодійну допомогу на вулиці

Чи може неприбуткова організація роздавати благодійну допомогу фізособам на вулиці, без їх ідентифікації? Тобто, немає звітності за такою благодійною допомогою (див. Постанову КМУ від 05.03.2022 р. № 202)?

Особливості благодійної діяльності в Україні визначені Законом Про благодійну діяльність.

Одним з видів благодійної діяльності є безоплатна передача благодійниками у власність бенефіціарів коштів, іншого майна (п. 1 ч. 1 ст. 5 Закону Про благодійну діяльність).

Благодійник - дієздатна фізична особа або юридична особа приватного права (у тому числі благодійна організація), яка добровільно здійснює один чи декілька видів благодійної діяльності (п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону Про благодійну діяльність).

Бенефіціар - набувач благодійної допомоги (фізична особа, неприбуткова організація або територіальна громада), що одержує допомогу від одного чи кількох благодійників для досягнення цілей, визначених цим Законом (п. 1 ч. 1 ст. 1 Закону Про благодійну діяльність).

Цілями благодійної діяльності є надання допомоги для сприяння законним інтересам бенефіціарів у сферах благодійної діяльності, визначених цим Законом, а також розвиток і підтримка цих сфер у суспільних інтересах (ч. 1 ст. 3 Закону Про благодійну діяльність).

Сфери благодійної діяльності наведені в ч. 2 ст. 3 Закону Про благодійну діяльність.

Наприклад, до таких сфер відноситься захист населення у надзвичайних ситуаціях мирного і воєнного стану тощо.

Відповідно до ч. 1 ст. 6 Закону Про благодійну діяльність благодійною пожертвою визнається безоплатна передача благодійником коштів, іншого майна, майнових прав у власність бенефіціарів для досягнення певних, наперед обумовлених цілей благодійної діяльності, відповідно до цього Закону.

Але ні цим, ні іншим законом чи підзаконним актом не встановлено процедуру надання благодійної допомоги, не встановлено процедуру звітування про отримання, використання благодійної допомоги. На відміну від гуманітарної допомоги, про що ми писали тут.

Тому незрозуміло, яким чином застосувати до благодійної допомоги норми Постанови КМУ від 05.03.2022 р. № 202. В цій Постанові зазначено, що в умовах воєнного стану не поширюються встановлені законодавством вимоги щодо отримання, використання, обліку та звітності благодійної допомоги від юридичних та фізичних осіб - резидентів і нерезидентів.

Але законодавством, повторимося, таких вимог для благодійної допомоги немає.

Оскільки нормативно встановленої процедури надання благодійної допомоги чинним законодавством не встановлено, неприбуткова організація встановлює таку процедуру самостійно.

Наприклад, може бути встановлено порядок роздавання допомоги на певній території (на площі, вулиці, в населеному пункті) всім фізособам, які звертаються, без їх ідентифікації (без персоніфікації).

Такий порядок може затверджуватися згідно з вимогами установчих документів неприбуткової організації – засновниками чи керівником.

Якщо згідно зі статутом порядок встановлює керівник, то він може встановити такий порядок наказом по організації.

Встановлюється також порядок документування.

Наприклад, зі складу (з місця зберігання) майно, яке підлягає роздачі, передається відповідальній особі за накладною. Відповідальна особа здійснює роздачу майна і оформляє Акт про роздачу, складаючи його в довільній формі.

В Акті, серед іншого, зазначається, в якому місці була роздача (адреса), в який період часу, кількість розданого. На підставі такого Акту, затвердженого керівником, господарська операція роздачі благодійної допомоги відображається в бухгалтерському обліку неприбуткової організації.

 ***

Читайте також: Чи звітувати про отриману гуманітарну допомогу?

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»