• Посилання скопійовано

Чи звітувати про отриману гуманітарну допомогу?

ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, отримало від фізособи гуманітарну допомогу у вигляді легкового авто. Автомобіль розмитнено в червні 2022 р. та поставлено на облік в МВС - 06.07.2022 р. Який бухгалтерський та податковий обліки? Чи потрібно звітувати про отриману допомогу?

Чи потрібно звітувати про отриману гуманітарну допомогу?

Особливості отримання, використання гуманітарної допомоги визначені Законом про гуманітарну допомогу.

Відповідно до ст. 11 цього Закону про бухгалтерський облік, гуманітарної допомоги та відповідна звітність здійснюються отримувачами гуманітарної допомоги та набувачами гуманітарної допомоги (юридичними особами) у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику. У разі відсутності обліку щодо отримання та цільового використання гуманітарної допомоги вона вважається використаною не за цільовим призначенням.

Отримувач гуманітарної допомоги і набувач гуманітарної допомоги (юридична особа) щомісячно в установленому порядку подають до відповідного спеціально уповноваженого державного органу з питань гуманітарної допомоги звіти про наявність та розподіл гуманітарної допомоги до повного використання всього обсягу отриманої гуманітарної допомоги.

Форма Звіту про наявність і розподіл гуманітарної допомоги та Інструкція №539. Подається цей звіт до обласних, Київської міської державних адміністрацій щомісяця до 05 числа місяця, наступного за звітним.

Але на період воєнного стану таку звітність подавати не потрібно, що встановлено Постановою КМУ від 05.03.2022 р. №202.

Варто також зазначати, що порядок списання ОЗ, отриманих в якості гуманітарної допомоги, встановлено Постановою КМУ від 16.03.2000 р. №514.

 

Але чи належить ТОВ до набувачів гуманітарної допомоги?

Відповідно до ст. 1 Закону про гуманітарну допомогу набувачі гуманітарної допомоги - фізичні та юридичні особи, які її потребують і яким вона безпосередньо надається. Набувачі гуманітарної допомоги з статусом юридичної особи визначаються відповідно до пп. «а», «б», «в», «г», «ґ» абз. 5 цієї статті.

В цих пунктах наведені такі особи:

а) підприємства громадських організацій осіб з інвалідністю, ветеранів війни та праці, а також підприємства, установи та організації, що утримуються за рахунок бюджетів, уповноважені ними державні установи та органи місцевого самоврядування;

б) благодійні організації, створені у порядку, визначеному Законом України «Про благодійну діяльність та благодійні організації»;

в) громадські організації осіб з інвалідністю, ветеранів війни та праці, Товариство Червоного Хреста України та його обласні організації, творчі спілки, а також громадські організації, створені для здійснення передбаченої їх статутними документами екологічної, оздоровчої, аматорської, спортивної, культурної, освітньої та наукової діяльності;

г) релігійні організації, зареєстровані у порядку, передбаченому Законом України «Про свободу совісті та релігійні організації»;

ґ) реабілітаційні установи для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які мають відповідну ліцензію на здійснення реабілітаційних послуг, незалежно від відомчого підпорядкування, типу і форм власності.

Якщо ТОВ не належить до жодного із зазначених суб’єктів, воно не може бути отримувачем гуманітарної допомоги. Відтак отримана ТОВ допомога може вважатися благодійною, але не гуманітарною допомогою. Це також означає, що вимоги до порядку оформлення, звітування, обліку гуманітарної допомоги не поширюються на отриману ТОВ допомогу.

Відтак і ввезення такої допомоги на митну територію України, на наш погляд, не може оформлятися як гуманітарна допомога, а тільки як благодійна допомога.

 

Бухгалтерський облік гуманітарної допомоги

Особливості бухобліку отриманої гуманітарної допомоги встановлені Наказом Мінфіну від 14.12.1999 р. №298. Така допомога відображається проводкою:

  • Дт 152 Кт 484 – на суму отриманих в якості гуманітарної допомоги ОЗ (автомобіля).

Отже, якщо автомобіль розмитнено і отримано ТОВ в червні, то саме в червні відображають зазначену проводку.

 

На яку вартість відображати зазначену проводку?

Гуманітарна допомога отримується безоплатно. В такому разі первісна вартість безоплатно отриманого відображається в сумі справедливої вартості (див. п. 10 НП(С)БО 7).

Справедлива вартість - сума, за якою можна продати актив або оплатити зобов'язання за звичайних умов на певну дату (п. 4 НП(С)БО 7).

Тобто, фактично це ринкова вартість об’єкта ОЗ (автомобіля).

Причому в п. 1.6 Наказу №298 зазначено про митну вартість отриманих від іноземних донорів товарно-матеріальних цінностей.

Таким чином, на наш погляд, ОЗ може відображатися за митною вартістю. В зазначеній конкретній ситуації митна вартість може виступати справедливою вартістю.

Оформити отримання автомобіля від фізособи, яка надає гуманітарну допомогу, можна Актом приймання-передачі ОЗ, форма якого затверджена Наказом №818.

Але отримання автомобіля ще не означає, що автомобіль введено в експлуатацію і з наступного місяця потрібно нараховувати його амортизацію.

Відповідно до ч. 2 ст. 12 Закону про дорожній рух посадові особи, які відповідають за експлуатацію і технічний стан транспортних засобів, зобов'язані не випускати на лінію транспортні засоби, якщо вони не зареєстровані у встановленому порядку.

Власники транспортних засобів та особи, які використовують їх на законних підставах, зобов'язані зареєструвати (перереєструвати) належні їм транспортні засоби протягом десяти діб після придбання, митного оформлення, одержання транспортних засобів або виникнення обставин, що потребують внесення змін до реєстраційних документів (ст. 34 Закону про дорожній рух).

Керування водієм транспортним засобом, не зареєстрованим або не перереєстрованим в Україні в установленому порядку тягне за собою накладення штрафу в розмірі 50 НМДГ (850 грн).

Таким чином, введення автомобіля в експлуатацію можливе тільки після його держреєстрації.

Якщо підприємство оплачувало митні платежі, послуги митного брокера тощо, оплачуватиме послуги держреєстрації, платитиме пенсійний збір, такі витрати списуватимуться на субрахунок 152. По суті такі витрати збільшать первісну вартість отриманого автомобіля (п. 8, п. 10 НП(С)БО 7).

Після держреєстрації, у липні 2022 р. ТОВ може ввести автомобіль в експлуатацію: Дт 104 Кт 152.

Введення в експлуатацію можна оформити Актом введення в експлуатацію ОЗ, форма якого затверджена Наказом №818.

З наступного місяця, тобто, з серпня 2022 р. починається нарахування амортизації автомобіля (див. п. 29 НП(С)БО 7).

Амортизація нараховується в загальному порядку.

В сумі, пропорційній нарахованій амортизації, визнається дохід від безоплатно отриманого автомобіля (див. п. 1.5 Наказу №298): Дт 484 Кт 745.

 

Бухгалтерський облік благодійної допомоги

Подібний до гуманітарної допомоги. Але є певні відмінності в бухгалтерських проводках:

  • Дт 104 Кт 424 – отримання автомобіля як благодійної допомоги;
  • Дт 152 Кт 631 тощо – понесені витрати на держреєстрацію тощо;
  • Дт 104 Кт 152 – збільшено первісну вартість автомобіля на суму витрат на держреєстрацію тощо, в момент введення автомобіля в експлуатацію;
  • Дт 23, 91, 92, 93, 94 Кт 131 – нарахована амортизація;
  • Дт 424 Кт 745 – визнано дохід пропорційно нарахованій амортизації.

 

Податковий облік

Податковий облік однаковий як для гуманітарної допомоги, так і благодійної, яка не є гуманітарною.

ПДВ.

Якщо ТОВ сплатило «імпортний» ПДВ, на підставі митної декларації воно має право відобразити ПК. Детальніше про «імпортний» ПДВ можна почитати тут.

Якщо автомобіль використовуватиметься в господарській діяльності ТОВ, немає підстав нараховувати компенсуючий ПДВ за п. 198.5 ПКУ.

Податок на прибуток.

Об’єктом оподаткування податком на прибуток є фінрезультат до оподаткування, відкоригований на податкові різниці, якщо платник застосовує такі коригування (пп. 134.1.1 ПКУ).

Амортизація безоплатно отриманого автомобіля зменшуватиме фінрезультат до оподаткування, а дохід, визнаний пропорційно нарахованій амортизації, збільшуватиме такий фінрезультат.

Причому якщо ТОВ застосовує коригування на податкові різниці, буде стандартна «амортизаційна» податкова різниця за ст. 138 ПКУ.

Інших специфічних різниць, пов’язаних з безоплатно отриманим об’єктом ОЗ, ПКУ не встановлює.

 

Читайте також:

Облік, реєстрація авто, імпортованого як гуманітарна допомога

Гуманітарна допомога: питання документального оформлення i звітування

 

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    Сьогодні 13:29180
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    Сьогодні 11:2333
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202442
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202443
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.202477