• Посилання скопійовано

Перевиставлення витрат міжнародного перевезення: що з ПДВ?

Вантажоотримувач (юрособа, ПДВ) уклав договори: з експедитором нерезидентом, на суму 10 тис. дол. США; з українським перевізником на суму 70 тис. грн, без ПДВ; послуги автотермілу на митниці - 600 грн, в т.ч. ПДВ. Що з ПДВ при перевиставленні 10% цих витрат і винагороди 5% іншій юрособі, вантаж якої був у контейнері?

Щодо оподаткування перевиставлених витрат

Єдиної однозначної відповіді на це питання немає. Тому що відсутні норми ПКУ, які однозначно регулюють подібні ситуації.

Разом з тим податкова давно вже консультує в подібних ситуаціях, вбачаючи об’єкт оподаткування ПДВ у перевиставлених витратах, незалежно від того, чи такі витрати придбавалися з ПДВ.

Відшкодовані витрати податкова вважає частиною основної послуги. В розглядуваній ситуації основна послуга це та, за яку отримується винагорода 5% за доставку вантажу. Така винагорода – по суті прибуток від наданої послуги.

Але всі інші витрати, які перевиставляються – це собівартість такої основної наданої послуги.

База оподаткування ПДВ наведена в пп. 188.1 ПКУ – це договірна вартість. Там же сказано, що до складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв’язку з компенсацією вартості товарів/послуг.

«Будь-які» - це і є стосовно розглядуваної ситуації перевиставлені витрати. І такі витрати по суті є елементами основної послуги.

А тому перевиставлені витрати оподатковуються ПДВ в загальному порядку, як і основна послуга.

Далі кілька прикладів консультацій податкової.

Відповідь на питання в підкатегорії 101.04, ЗІР: «Чи включаються кошти, отримані як відшкодування (компенсація) земельного податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки до складу орендної плати, та чи включаються такі суми до бази оподаткування ПДВ орендодавця (у тому числі за умови, якщо між орендодавцем та орендарем укладено окремі договори про надання орендарем компенсації таких витрат)?».

Податкова відповідає, що у випадку, якщо орендодавцем (крім бюджетної установи) отримуються кошти від орендаря як відшкодування (компенсація) земельного податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, такі кошти є складовою частиною орендної плати та включаються орендодавцем до бази оподаткування та оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку, у тому числі за умови, якщо між орендодавцем та орендарем укладено окремі договори про надання орендарем компенсації таких витрат.

ІПК ДПСУ від 01.04.2020 р. №1343/6/99-00-07-03-02-06/ІПК: «у випадку, якщо орендодавцем (крім бюджетної установи) отримуються кошти від орендаря як відшкодування (компенсація) витрат орендодавця понесених ним з метою утримання наданого в оренду майна, такі кошти є складовою частиною орендної плати та включаються орендодавцем до бази оподаткування у загальновстановленому порядку, у тому числі за умови, якщо між орендодавцем та орендарем укладено окремі договори про надання орендарем компенсації таких витрат.».

ІПК ДФСУ від 23.08.2018 р. № 3668/6/99-99-15-03-02-15/ІПК: «…компенсація наймачем витрат наймодавця (власника майна) на страхування автомобіля, який надається в оренду (найм), за своєю суттю є відшкодуванням окремих елементів витрат, з яких складається вартість послуги з оренди майна, отже включається до бази оподаткування ПДВ за операцією з надання майна в оренду (найм) та підлягає оподаткуванню ПДВ у встановленому ПКУ порядку».

Логіка таких консультацій зрозуміла. Адже якщо дозволити окремо перевиставляти витрати, які придбані без ПДВ, без нарахування ПДВ, це призведе до різноманітних шахрайських схем із «оптимізації» ПДВ. Підприємства при наданні послуг зможуть окремо від основної послуги виставляти понесені на надання послуги витрати, придбані без ПДВ, не нараховуючи ПДВ на такі витрати.

 

Щодо оподаткування основної послуги

Зрозуміло, що юрособа вантажоотримувач отримувала власний вантаж. І разом з власним вантажем отримала вантаж, належний іншій юрособі.

Між цими юрособами не міг укладатися договір перевезення чи транспортної експедиції, за яким юрособа вантажоотримувач зобов’язується перед іншою особою перевезезти вантаж власним транспортом чи організувати перевезення.

Наприклад, між ними може укладатися договір передачі вантажу чи щось подібне.

Для таких послуг місце постачання може визначатися згідно з пп. 186.4 ПКУ – як місце реєстрації постачальника. Постачальник (юрособа вантажоотримувач) зареєстрований на митній території України, тому надана послуга є об’єктом оподаткування ПДВ згідно з пп. «б» пп. 185.1 ПКУ. Оподатковується ПДВ в загальному порядку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202416
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202413
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20242541
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202419
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024208