• Посилання скопійовано

Оподаткування допомоги малозабезпеченій сім’ї від благодійної організації

Благодійна організаціє передає малозабезпеченій сім'ї благодійну допомогу у вигляді будівельних матеріалів вартістю 40 тис. грн для покращення умов проживання. Чи є зобов'язання сплати податку із такої благодійної допомоги?

Неприбуткова організація при наданні допомоги має керуватися Законом про благодійну діяльність. Згідно з ч. 1 ст. 4 цього Закону суб’єктами благодійної діяльності є благодійні організації, які утворені та діють відповідно до цього Закону, а також інші благодійники та бенефіціари.

Сферою благодійної діяльності, зокрема, є допомога постраждалим від збройних конфліктів, а також біженцям та особам, які перебувають у складних життєвих обставинах.

В умовах воєнного стану неприбуткові організації незалежно від ознаки неприбутковості, та незалежно від цілей їх діяльності за їх установчими документами можуть здійснювати благодійну допомогу учасникам бойових дій – військовослужбовцям (резервістам, військовозобов’язаним) та працівникам ЗСУ, військових формувань, частин, підрозділів, установ або організацій, які утворені відповідно до законів України та утримуються за рахунок бюджету для потреб забезпечення оборони держави. А також фізичним особам, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводяться (проводилися) бойові дії, та/або які вимушено покинули місце проживання у зв’язку з проведенням бойових дій у таких населених пунктах (пп. «в» пп. 165.1.54 ПКУ). При цьому такі організації не втратять свій статус. 

Оскільки, в питанні мова йде про надання допомоги у вигляді будматеріалів малозебезпеченій родині для покращення умов проживання, і ця родина не є постраждалою від війни, то допомога підлягає оподаткуванню ПДФО із застосуванням натурального коефіцієнту та військовим збором.

Відповідно, якщо така родина має відповідний статус, то надана допомога у  негрошовій формі відображається в Додатку 4ДФ єдиної звітності, навіть, якщо вона не оподатковується, за ознакою «169».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»