• Посилання скопійовано

Як оподаткувати страхове відшкодування отримане ФОП?

ФОП – платник ЄП за ставкою 5% в госпдіяльності використовує власне авто. Авто потрапило в ДТП. Сума страхового відшкодування – 160 тис. грн. Якщо страхове відшкодування буде зараховано на рахунок ФОП – це дохід ФОП? Чи можна отримати оплату на рахунок ФО? Чи потрібно подавати декларацію про майновий стан?

Страхове відшкодування і дохід ФОП

Відповідно до ст. 979 ЦКУ договір страхування укладається відповідно до ЦКУ, Закону про страхування, інших законодавчих актів.

Предметом договору страхування є передача страхувальником за плату ризику, пов’язаного з об’єктом страхування, страховику на умовах, визначених договором страхування або законодавством України.

Об’єктом страхування можуть бути: життя, здоров’я, працездатність та/або пенсійне забезпечення; майно на праві володіння, користування і розпорядження та/або можливі збитки чи витрати; відповідальність за заподіяну шкоду особі або її майну (ст. 980 ЦКУ).

Страхова виплата (страхове відшкодування) - грошові кошти, що виплачуються страховиком у разі настання страхового випадку відповідно до умов договору страхування та/або законодавства (п. 50 ст.1 Закону про страхування)

Тобто отримане відшкодування немає жодного відношення до господарської діяльності ФОП, а стосується його особистого майна.

Підпунктом 1 п. 292.1 ПКУ визначено, що страхові виплати і відшкодування не включаються до доходу ФОП-підприємця.

Також у своєму листі від 10.09.2024 №5290/К/99-00-24-03-03-09 ДПС щодо цього питання чітко визначила:

«До доходу фізичної особи - підприємця - платника єдиного податку третьої групи не включається страхове відшкодування, визначене відповідно до Закону про страхування».

Тому у разі отримання коштів на рахунок ФОП оподатковувати їх за ставкою 5% не потрібно.

 

Страхове відшкодування та ПДФО

Сума страхової виплати, страхового відшкодування отримана фізичною особою за договором страхування від страховика-резидента не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку за умови:

- факт заподіяння шкоди застрахованій особі повинен бути належним чином підтверджений;

- під час страхування майна сума страхового відшкодування не може перевищувати вартість застрахованого майна, визначену за звичайними цінами на дату укладення страхового договору, збільшену на суму сплачених страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) (пп. 165.1.27 ПКУ).

Якщо всі умови виконано, то страхове відшкодування як дохід ФО не оподатковується. Якщо суму буде перевищено, то перевищення необхідно буде оподаткувати ПДФО та ВЗ.

В свою чергу, обов'язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених розділом IV ПКУ (п. 179.2 ПКУ).

Страхова компанія є податковим агентом для ФО, тому декларацію можна не подавати.

Щодо отримання відшкодування на платіжну картку ФО, то це питання потрібно уточнити з банком-респондентом та за необхідності надати відповідні документи.

Зауважимо, що обмеження для рахунків, яке діє з 01.10.2024 р, є тимчасовим і ліміт у 150 000 грн на місяць встановлено для переказів фізичних осіб «з карти на карту» (див. повідомлення НБУ).

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь