• Посилання скопійовано

Як оподаткувати ПФД, яку працівник не повернув?

На початку війни підприємство надало працівникам поворотну матеріальну допомогу. Станом на серпень 2024 р. ця допомога не повернена. Коли та як оподаткувати таку суму?

Матеріальна допомога за своєю суттю є благодійною допомогою, яка має або не має цільового призначення, і не передбачає повернення. Тому її оподаткування проводиться при виплаті. Про це див. нашу новину тут.

Якщо підприємство надало допомогу на поворотній основі, то така допомога вже класифікується як поворотна фінансова допомога.

Правовою основою отримання поворотної фіндопомоги є договір позики. Відносини за договором позики регулюються ст. 1046 — 1053 ЦКУ.

Поворотна фінансова допомога — сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов'язковою до повернення (пп. 14.1.257 ПКУ).

Не включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку основна сума поворотної фінансової допомоги, наданої платником податку іншим особам, яка повертається йому, основна сума поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податку (пп. 165.1.31 ПКУ).

Проте поворотна фінансова допомога може бути включена  до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, якщо:

  • за такою заборгованістю минув строк позовної давності та і її сума перевищує 50 відс. місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року. В цьому випадку фізична особа самостійно сплачує податок з таких доходів та зазначає їх у річній податковій декларації (пп. 164.2.7 ПКУ);
  • кредитор простив (анулював) борг самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25 відс. однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року.

У цьому випадку кредитор зобов’язаний повідомити платника податку – боржника шляхом направлення рекомендованого листа з повідомленням про вручення або шляхом укладення відповідного договору, або надання повідомлення боржнику під підпис особисто про прощення (анулювання) боргу та включити суму прощеного (анульованого) боргу до податкового розрахунку суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, за підсумками звітного періоду, у якому такий борг було прощено. У цьому разі боржник самостійно сплачує податок з таких доходів та відображає їх у Декларації про майновий стан і доходи. Якщо ж підприємство не повідомить отримувача, то податковим агентом буде вже воно (абз. перший пп. «д» пп. 164.2.17 ПКУ).

Позовна давність – це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу (ст. 256 ЦКУ).

Загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки (ст. 257 ЦКУ). Перебіг загальної позовної давності починається з дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила (ч. перша ст. 261 ЦКУ). В наведеній ситуації відлік починається зі спливом строку виконання (ч. п’ята ст. 261 ЦКУ). Тобто якщо боржник не виконує зобов’язання у строк, визначений договором, зокрема не повертає фінансову допомогу, то сума заборгованості включається до оподатковуваного доходу платника податку у разі її анулювання (прощення) кредитором до закінчення строку позовної давності на підставі пп. «д» пп. 164.2.17 або пп. 164.2.7 ПКУ у разі спливу строку позовної давності.

Враховуючи зазначене вище, порядок оподаткування такої неповерненої фінансової допомоги залежить суто від управлінського рішення платника, а саме:

  • якщо підприємство планує простити борг і повідомить працівника про це, то в періоді повідомлення надавач має визнати витрати, а працівник сплачує  ПДФО  та  ВЗ за ставкою станом на період прощення та декларує дохід;
  • якщо прощення боргу не буде, то потрібно  узгодити з отримувачем строки повернення ПФД. Якщо ПФД так і не буде повернута до спливу строку позовної давності,  її слід буде оподаткувати наступного дня після такого спливу.

 ***

Також читайте: Чи можна утримати всю зарплату в погашення поворотної фіндопомоги?

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»