• Посилання скопійовано

Які особливості придбання технічного спирту для власних потреб підприємства?

Підприємство купує технічний спирт для очищення власної продукції. Чи потрібно такому покупцю реєструвати акцизний склад? Чи потрібні додаткові документи на придбання спирту?

Суб’єкт господарювання може придбати спирт етиловий (технічний) для виробництва продукції лише у виробника або оптового постачальника спирту, який має відповідну ліцензію. Покупець не зобов’язаний перевіряти наявність такої ліцензії у постачальника. Детальніше про це ми писали тут.

Платником акцизного податку з реалізованих обсягів спирту етилового є виробник або постачальник спирту – пп. 212.1.1 та пп. 212.1.15 ПКУ. 

Зауважимо, що чинними нормами Закону №481 не передбачено отримання ліцензії на зберігання спирту.

Водночас відповідно до вимог Порядку №251, місця зберігання спирту суб’єктів підприємницької діяльності, які отримують спирт для забезпечення виробничих та інших потреб, якщо його кількість перевищує 100 декалітрів на квартал, вносяться до Єдиного державного реєстру місць зберігання.

У зв’язку з прийняттям Закону №3817 з 01.01.2025 необхідно врахувати додаткові вимоги:

  • суб’єкти господарювання, що отримують спирт етиловий для використання у виробництві продукції хімічного і технічного призначення, парфумерно-косметичної продукції, оцту з харчової сировини, вносять місця зберігання спирту етилового до Єдиного реєстру місць зберігання незалежно від обсягу спирту етилового.
  • інші суб’єкти господарювання, що отримують спирт етиловий для забезпечення виробничих потреб, вносять місця зберігання спирту етилового до Єдиного реєстру місць зберігання, якщо обсяг отриманого спирту етилового протягом одного кварталу перевищує 100 декалітрів.
  • за необхідності внесення даних щодо місця зберігання суб’єкти господарювання, що отримують спирт етиловий для власного споживання (власних виробничо-технологічних потреб), у заяві про внесення місць зберігання до Єдиного реєстру місць зберігання зазначають інформацію про використання спирту етилового виключно для власного споживання (власних виробничо-технологічних потреб), а також загальну місткість посудин для зберігання спирту етилового та їх фактичне місцеперебування (без подання копій документів, визначених цією статтею) відповідно до (ст. 39 Закону 3817).

Тому підприємству необхідно визначити, чи потрібно йому вносити дані щодо місця зберігання спирту, і за необхідності їх внести. Законом №3817 не передбачено отримання ліцензії на зберігання спирту, так само як і його попередником, Законом №481.

Проте підприємству необхідно врахувати пп. 229.1 ПКУ, яким визначено напрямки використання спирту, що передбачають акцизний податок за ставкою 0 грн за 1 літр 100-відсоткового спирту. Якщо підприємство використовує спирт за такою пільговою ставкою, до органів ДПС необхідно буде подати довідку про цільове використання спирту. Про це див. тут.

Щодо документального оформлення, то оприбуткування та використання спирту оформляється документами в загальному порядку.

***

Також читайтеЗакон №3817: аналіз від редакції

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Які особливості придбання технічного спирту для власних потреб підприємства?
    Підприємство купує технічний спирт для очищення власної продукції. Чи потрібно такому покупцю реєструвати акцизний склад? Чи потрібні додаткові документи на придбання спирту?
    Сьогодні 13:058
  • Чи можна придбати пальне на АЗС у власний паливозаправник і потім заправляти свій транспорт?
    Сільськогосподарське товариство має стаціонарну АЗС, на яку отримана ліцензія на зберігання пального для використання для власних потреб. Техніка заправляється пальним з цієї АЗС. Якщо роботи проводяться віддалено, пальне доставляється паливозаправником. Які наслідки для товариства будуть, якщо паливозаправник заправить цистерну на сторонній АЗС? Пальне буде використовуватися для заправки власного транспорту чи поповнення пального власної АЗС
    23.09.202426
  • Розрахунки між СГ за підакцизні товари – тільки безготівкові
    НБУ вніс зміни до Положення №148 з 29.08.2024 р. ТОВ здійснює продаж підакцизних товарів та продуктів ФОПам. У зв'язку з змінами є питання: чи може ТОВ отримувати готівку за продукти харчування? Чи може ТОВ отримувати платежі від ФОП через платіжні системи на свій рахунок за підакцизні товари та продукти харчування? Чи можуть бути штрафи через отримання коштів через термінали у ФОП і ТОВ?
    10.09.2024197
  • Оптова торгівля пальним, яке передане на відповідальне зберігання
    Підприємство має ліцензію на право оптової торгівлі пальним за відсутності місць оптової торгівлі пальним. Чи може воно передати пальне на зберігання іншому підприємству, яке має ліцензію на зберігання пального та ліцензію на право оптової торгівлі за наявності місць оптової торгівлі, а в подальшому продавати пальне з цього місця зберігання?
    09.09.2024108
  • Що з акцизом та ПДВ при реалізації суміші кальяну ФОПом СГ роздрібної торгівлі?
    ФОП на загальній системі оподаткування, платник ПДВ та акцизу, продає суміш кальяну, до складу якої входить тютюн, що не оподатковується ПДВ та акцизом. Як оподатковується суміш кальяну в цьому випадку?
    19.08.202418