• Посилання скопійовано

Використання спирту у виробництві кондитерських виробів

Кондитерська фабрика планує використовувати для виготовлення продукції спирт етиловий. Що для цього потрібно зробити? Чи потрібно реєструватися платником акцизного податку та отримувати ліцензії? Чи є специфічна звітність?

Щодо акцизного податку та ліцензій при використанні спирту етилового для виготовлення кондиторських виробів

Відповідно до ст. 14 Закону №481, суб'єкти господарювання - виробники спирту етилового здійснюють його реалізацію вітчизняним споживачам за наявності ліцензії на право оптової торгівлі спиртом етиловим. Імпорт та оптова торгівля на території України спиртом етиловим здійснюються за наявності ліцензії на право оптової торгівлі таким спиртом.

При продажу (інших видах відчуження) спирту етилового, коньячного і плодового та зернового дистиляту, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового в межах бартерних (товарообмінних) операцій або інших операцій, що не передбачають їх оплати в грошовій формі, у тому числі векселями чи іншими видами боргових зобов'язань, покупець (отримувач) підакцизної продукції зобов'язаний здійснити оплату суми акцизного податку, включеного до ціни продукції, а також ПДВ, нарахованого на таку ціну, виключно у грошовій формі.

Спирт етиловий, який використовується як лікарський засіб, та спиртові або водно-спиртові настої реалізуються вроздріб тільки через аптеки у флаконах з медичного скла об'ємом не більше ніж 100 куб. сантиметрів, крім таких лікарських засобів, як бальзами. Роздрібна торгівля спиртом етиловим, коньячним і плодовим та зерновим дистилятом, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим та виноградним дистилятом спиртовим забороняється – ст. 14 Закону № 481.

Отже, суб’єкт господарювання може придбати спирт етиловий для виробництва кондитерських виробів лише у виробника або оптового постачальника спирту, який має відповідну ліцензію. При цьому покупець не зобов’язаний перевіряти наявність такої ліцензії у постачальника.

Платником акцизного податку з реалізованих обсягів спирту етилового є виробник або постачальник спирту – пп. 212.1.1 та пп. 212.1.15 ПКУ. 

Тож кондитерська фабрика не повинна реєструватись платником акцизного податку та отримувати ліцензії, оскільки планує використовувати спирт для виробництва непідакцизної продукції. На цю тему також читайте тут, туттут та тут.

Хоча тут йдеться про додавання алкогольних напоїв у страви, теж саме стосується і випадків, коли до рецептури входить спирт етиловий.

 

Щодо зберігання спирту етилового, який призначений для виробничих потреб

Згідно з ст. 1 Закону №481, місце зберігання – це місце, яке використовується для зберігання спирту, або приміщення, яке використовується для зберігання алкогольних напоїв та тютюнових виробів, відомості про місцезнаходження якого внесені до Єдиного державного реєстру місць зберігання.

Відповідно до п. 2.1 Порядку №251 до  Єдиного  реєстру  вносяться, зокрема, місця зберігання спирту суб'єктів підприємницької діяльності, які отримують  спирт для забезпечення виробничих та  інших потреб, якщо  його  кількість перевищує 100 декалітрів на квартал.

Що означають слова «якщо  його  кількість перевищує 100 декалітрів на квартал», Порядок №251 не уточнює. Це обсяги отриманого спирту за квартал чи максимальна кількість спирту, який зберігався у місці зберігання? Думку ДПС з цього приводу знайти не вдалося, тож радимо отримати від податківців ІПК з цього питання.

Для внесення місця зберігання спирту до Єдиного державного реєстру місць зберігання потрібно подати документи, про які ми писали у цій новині.

Також див. відповідь податківців на питання: «Чи потрібно СГ заносити до Єдиного державного реєстру місць зберігання відомості про місце зберігання водно-спиртової суміші, яка придбавається як сировина для виробництва продукції?».

Податківці відповідають, що суб’єкту господарювання не потрібно заносити до Єдиного державного реєстру місць зберігання відомості про місце зберігання водно-спиртової суміші, яка придбавається як сировина для виробництва продукції. І це зрозуміло, адже водно-спиртова суміш не є спиртом.

 

Висновки

Отже, кондитерській фабриці потрібно буде тільки зареєструвати місце зберігання спирту для забезпечення виробничих та  інших потреб, якщо  його  кількість перевищує 100 декалітрів на квартал.

Обов’язків реєструватися платником акцизного податку, отримувати ліцензії та подавати спеціальну звітність не виникає. В бухобліку спирт обліковується як сировина для виробництва продукції у загальному порядку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»