• Посилання скопійовано

Розрахунки між СГ за підакцизні товари – тільки безготівкові

НБУ вніс зміни до Положення №148 з 29.08.2024 р. ТОВ здійснює продаж підакцизних товарів та продуктів ФОПам. У зв'язку з змінами є питання: чи може ТОВ отримувати готівку за продукти харчування? Чи може ТОВ отримувати платежі від ФОП через платіжні системи на свій рахунок за підакцизні товари та продукти харчування? Чи можуть бути штрафи через отримання коштів через термінали у ФОП і ТОВ?

Зміни до Положення №148, що затверджені постановою НБУ від 23.08.2024 р. №100 і набули чинності 29.08.2024 р., не стосуються торгівлі підакцизними товарами та розрахунків з покупцями у сфері торгівлі товарами.

Натомість з 27.07.2024 р. набрав чинності Закон №3817, про який ми писали тут.

І ось цим Законом №3817 введені нові правила розрахунків за підакцизні товари в межах оптової торгівлі, а саме суб’єкти господарювання при здійсненні діяльності:

  • з оптової торгівлі алкогольними напоями зобов’язані проводити розрахунки за операціями оптової торгівлі алкогольними напоями виключно у безготівковій формі (ч. 1 ст. 19 Закону №3817);
  • з оптової торгівлі тютюновою сировиною, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, зобов’язані проводити розрахунки за операціями з оптової торгівлі тютюновою сировиною, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, виключно у безготівковій формі (ч. 1 ст. 25 Закону №3817).

Своєю чергою, оптова торгівля у Законі №3817 визначена таким чином:

оптова торгівля алкогольними напоями - діяльність з реалізації власно вироблених, ввезених або придбаних алкогольних напоїв іншим суб’єктам господарювання, що мають ліцензію на право оптової та/або роздрібної торгівлі алкогольними напоями, іншим суб’єктам господарювання, які не мають ліцензії на право оптової та/або роздрібної торгівлі алкогольними напоями та використовують їх для виробничих потреб (пп. 60 ч.1 ст. 1 Закону №3817);

оптова торгівля тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, - діяльність з реалізації власно вироблених, ввезених або придбаних тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, іншим суб’єктам господарювання, що мають ліцензію на право оптової та/або роздрібної торгівлі тютюновими виробами або рідинами, що використовуються в електронних сигаретах (пп. 64 ч.1 ст. 1 Закону №3817).

Роздрібний продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів реєструється через РРО. При цьому покупець може розраховуватися готівкою або платіжною карткою. Останній варіант є безготівковою формою оплати, але разом з цим це розрахункова операція, яка реєструється через РРО.

При продажу алкогольних напоїв через РРО потрібно зазначити в чеку  цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої – докладніше про це див. тут. І якщо ці напої придбаває СГ для подальшого роздрібного продажу, йому теж потрібно буде зазначити у своєму чеку акцизну марку. Виникає ситуація, за якої одна акцизна марка двічі реєструється через РРО. Ми розглядали цю ситуацію тут та тут

Але ця ситуація виникала тільки при продажу алкогольних напоїв, які марковані акцизними марками. Для немаркованого алкоголю та тютюну не було таких механізмів унеможливлення продажу цих товарів іншим суб’єктам господарювання через РРО, тож формально суб’єктам господарювання не заборонялося придбавати за готівку або з розрахунком платіжними картками немаркований алкоголь та тютюн з метою подальшої роздрібної торгівлі цими товарами.

Тепер Закон №3817 чітко встановлює «виключно безготівкову» форму оплати, але не деталізує, які саме форми оплати тут маються на увазі – перерахунок коштів з рахунку покупця на рахунок продавця, розрахунок платіжними картками через POS-термінал або на інтернет-сайті, внесення покупцем коштів через ПТКС тощо. Роз’яснень податківців з цього питання ще немає. Тут податківці просто цитують норму Закону №3817 без додаткових пояснень. 

За умови обережної позиції радимо використовувати прямий перерахунок коштів з рахунку покупця на рахунок продавця, поки немає роз’яснень щодо інших форм безготівкових розрахунків. Також можна звенутися до податківців за наданням ІПК.

Штрафна санкція за порушення порушення вимог Закону №3817 щодо форми розрахунків при здійсненні операцій з оптової торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами, тютюновою сировиною, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах становить 200 % вартості реалізованих товарів (продукції), але не менше 25 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року (п. 40 ч. 2 ст. 73 Закону №3817). У 2024 році мінімальний розмір штрафу становить 7100 грн * 25 = 177500 грн. Вочевидь, штраф накладається на продавця, який «здійснює операцій з оптової торгівлі». 

 

Висновки

ТОВ може продавати продукти харчування іншим СГ (в тому числі ФОПам) за готівку та із застосуванням будь-якої форми безготівкових розрахунків без обмежень.

Продаж підакцизних товарів іншим СГ – в цьому випадку алкогольних напоїв та тютюнових виробів – буде вважатися оптовою торгівлею такими товарами, тому тут потрібно застосовувати виключно безготівкову форму розрахунків (краще за все – прямий переказ коштів з рахунку покупця на рахунок продавця). Але, як ми зазначили вище, поки немає роз’яснень щодо того, чи відповідає оплата платіжними картками цим вимогам, з урахуванням того, що така оплата реєструється через РРО, також потребує роз’яснень і форма оплати через ПТКС або через каси банків, тобто яка саме безготівкова оплата буде вважатися такою, що відповідає вимогам Закону №3817.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»