• Посилання скопійовано

Чи можна вести оптову торгівлю алкоголем за готівку?

Чи можна вести оптовий продаж алкоголю за готівку через РРО/ПРРО із відображенням штрихкоду акцизної марки? Чи нарахувати акциз на такий оптовий продаж за готівку та як ідентифікувати при податковій перевірці, що продаж відбувся покупцю для подальшої реалізації і тому не застосовувались індикативна ціна та акциз? І чи можливо проводити через РРО операції із відвантаженням в серпні, а оплатою у вересні?

Для початку з’ясуймо, що таке роздрібна та оптова торгівля алкогольними напоями (ст. 1 Закону про спирт):

  • оптова торгівля - діяльність по придбанню і відповідному перетворенню товарів для наступної їх реалізації суб'єктам господарювання (у тому числі іноземним суб’єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) роздрібної торгівлі, іншим суб'єктам господарювання (у тому числі іноземним суб’єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва);
  • роздрібна торгівля - діяльність по продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб'єктах господарювання (у тому числі іноземних суб’єктах господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) громадського харчування.

Для оптової та роздрібної торгівлі передбачені різні ліцензії (ст. 15 Закону про спирт). Ліцензія на роздрібну торгівлю передбачає наявність РРО/ПРРО і продаж всіх алкогольних напоїів через РРО/ПРРО (далі – РРО). Оптова ліцензія не передбачає застосування РРО, а це значить, що оптова торгівля не передбачає розрахункових операцій взагалі.

Якщо алкогольні напої продаються за готівку і це реєструється через РРО, то це буде роздрібна торгівля незалежно від того, чи є покупець суб’єктом господарювання, чи ні – тому що відбулася розрахункова операція. При цьому СГ може придбати щось за готівку тільки через підзвітних осіб, які розраховуються готівкою і отримують чек РРО, який потім буде підтвердним документом для СГ-покупця. В обліку покупця це буде придбання товару через підзвітну особу: Дт 281 Кт 372.

Продавець алкоголю (зокрема, касир у місці продажу) ніяк не зможе дізнатися про те, кому він продає алкоголь – кінцевому споживачу чи підзвітній особі, якщо така особа не повідомить йому про це. У продавця немає механізму отримання інформації про це, якщо тільки він сам не буде запитувати про це кожного покупця. Тому, на нашу думку, продаж алкоголю за готівку завжди буде розглядатись як роздрібна торгівля алкоголем. Оптова торгівля не передбачає готівкових розрахунків між СГ. Відтак на такий продаж у продавця нараховується 5% акциз і скануються акцизні марки. Приймати оплату за алкоголь через РРО і не нараховувати акциз не можна.

З питання, як провести через РРО/ПРРО подальшу оплату раніше відвантаженого товару, рекомендуємо звернутися до сервісного центру РРО або провайдера ПРРО. Повторимо, що такі операції не є типовими для роздрібної торгівлі, а оптова торгівля передбачає тільки безготівковий розрахунок через банк.

Також виникає проблема неодноразового сканування акцизної марки у різних СГ – докладніше про неї ми писали у цій консультації. В даному випадку тут теж відбувається така ситуація: спочатку марка сканується у підприємства-продавця, а потім – у оптового покупця, коли він теж буде продавати цей алкоголь через РРО.

Придбання суб’єктами господарювання через підзвітних осіб алкогольних напоїв для подальшого перепродажу не врегульоване Законом про спирт, тому рекомендуємо не змішувати оптову та роздрібну торгівлю алкогольними напоями. Загалом, кожний продаж повинен належати або до роздрібної торгівлі, або до оптової, і ключовим фактором тут буде спосіб розрахунку: якщо це готівка або платіжна картка – це виключно роздрібний продаж алкоголю. Якщо оплата – безготівковий переказ від СГ на рахунок продавця або зарахування коштів від нього через касу банку, то це буде оптова торгівля, без застосування РРО.

Проблем при перевірках вдасться уникнути, якщо продавати алкоголь іншим СГ виключно за безготівковим розрахунком або з оплатою через касу банка на рахунок продавця, адже тоді не доведеться проводити такі продажі через РРО. 

Висновки:

  • На нашу думку, якщо продаж алкоголю здійснюється через РРО/ПРРО за готівку або із застосуванням платіжних карток, то це завжди роздрібна торгівля і нараховується акциз 5%, незалежно від того, чи є покупець кінцевим споживачем, чи він є підзвітною особою іншої юрособи або ФОПом;
  • Для уникнення неоднозначного тлумачення ситуації при перевірках пропонуємо вести оптову торгівлю виключно за безготівковим розрахунком (крім приймання платіжних карток): приймати безготівкові платежі на рахунок продавця або готівкою, коли покупець оплачує рахунок продавця через касу банку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»