• Посилання скопійовано

Коли подавати декларацію з акцизу та коли виникає ПК з ПДВ при імпорті електроенергії?

Підприємство не є виробником електроенергії, але в липні 2024 р. здійснює імпорт та продаж електричної енергії, митна декларація буде оформлятися 10-15 серпня, відповідно ПДВ та акциз буде сплачено у серпні. За який період потрібно подавати декларацію з акцизу: за липень чи за серпень? Якщо підприємство не є виробником електроенергії, то розділ Е Декларації і додаток 7 будуть нульовими? У якому місяці виникає право на податковий кредит з ПДВ?

За який місяць подавати декларацію з акцизного податку?

З цього питання є роз’яснення податківців тут. Вони пишуть, що так, імпортер електричної енергії повинен подавати декларацію з акцизного податку, оскільки для нього немає виключення у пп. 223.2 ПКУ. Далі, якщо імпортер не є виробником елктроенергії, то у відповідних графах Додатку 7 до декларації та Розділі Е ставиться 0.

Питання про те, за який період подавати декларацію, прямо не врегульоване нормами ПКУ. Податківці роз’яснюють: датою виникнення податкових зобов’язань у разі ввезення підакцизних товарів (продукції) на митну територію України є дата подання контролюючому органу митної декларації для митного оформлення або дата нарахування такого податкового зобов’язання контролюючим органом у визначених законодавством випадках (пп. 216.4 ПКУ). Вочевидь, і декларацію акцизного податку потрібно подавати за той період, в якому виникли податкові зобов’язання.

Відповідно до пп. 21 Положення №450 імпорт електроенергії може оформлятися періодичними митними деклараціями. Згідно з пп. 26 Положення №450 до 15 числа місяця, що настає за кожним календарним місяцем переміщення товарів через митний кордон України за періодичною митною декларацією (для імпорту електроенергії в деяких випадках цей термін подовжується до 25 числа – див. далі у пп. 26 Положення №450), декларант або уповноважена ним особа зобов'язані:

  • подати додаткову декларацію (додаткові декларації) із зазначенням точних відомостей про товари, переміщені через митний кордон України за періодичною митною декларацією відповідно до заявленого митного режиму протягом відповідного календарного місяця;
  • подати передбачені законодавством документи, необхідні для здійснення митного оформлення товарів, крім документів, поданих разом з періодичною митною декларацією;
  • сплатити митні платежі, що справляються під час переміщення або у зв'язку з переміщенням товарів через митний кордон України.

Отже, податкові зобов’язання з акцизу виникають у місяці подання додаткової декларації, за якою сплачується акциз при імпорті електроенергії. Тож на нашу думку, декларацію треба подавати за той місяць, в якому був сплачений акциз за додатковою декларацією, тобто за серпень.

З цього приводу є ІПК від 01.03.2024 р. №1064/ІПК/99-00-21-03-03ІПК. У запиті на цю ІПК платник задав питання: якщо дата оформлення МД при імпорті електричної енергії за попередній місяць припадає на першу декаду наступного місяця, то в якому періоді та як саме відображати витрати по акцизному податку та митним платежам? Податківці не відповіли на нього, пославшись на те, що їм потрібно більше інформації для надання відповіді. Тому ми рекомендуємо теж звернутись до них за наданням ІПК з питання, за який саме місяць потрібно подавати декларацію.

На наш погляд, щодо бухобліку витрат на сплату акцизного податку та митних платежів, коли така сплата відбувається у місяці, наступному після місяця, в якому були реалізовані підакцизні товари, слід звертатися за роз’ясненнями до Мінфіну. На думку автора, такі витрати повинні включатися до первісної вартості придбаної електроенергії на підставі п. 9 НП(С)БО 9. А оскільки вони виникають в наступному місяці, коли імпортована електроенергія вже реалізована, їх доводиться списувати на рах. 902 вже в наступному місяці. Втім, остаточне слово тут має бути за Мінфіном.

 

У якому місяці виникає право на податковий кредит з ПДВ?

Ситуація з податковим кредитом з ПДВ є більш визначеною, ніж з акцизом. А саме, відповідно до пп. 198.6 ПКУ не відносяться до податкового кредиту суми ПДВ, зокрема, сплаченого у зв’язку з ввезенням товарів, не підтверджені митними деклараціями (тимчасовими, додатковими та іншими видами митних декларацій, за якими сплачуються суми податку до бюджету при ввезенні товарів на митну територію України). Тому право на податковий кредит однозначно виникає саме в тому періоді, коли буде сплачений ПДВ за додатковою митною декларацією. За умовами запитання це серпень.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»