• Посилання скопійовано

Чи виникає акцизний податок на пальне при продажу автомобіля з повним баком?

Підприємство продає вроздріб нові автомобілі. За стандартами компанії перед продажем необхідно провести передпродажню підготовку товару, яка включає повний бак палива (це чітко прописано в стандартах, в разі невиконання – позбавлення права дилерства). При перевірці ДПС наполягає, що при постачанні авто з повним баком йде "умовний" продаж палива, тому необхідно реєструватись платником акцизу та отримувати ліцензію, вважають за потрібне накласти штраф за продаж палива без ліцензії. Чи правильно це?

Пальне, яке вже заправлене у бак автомобіля через паливо-роздавальну колонку на АЗС, вже вибуло з обліку в СЕА РП. Взагалі, все пальне, що пролите через ПРК на АЗС, вже не може бути використане іншим способом, ніж на роботу того механізму, який був заправлений цим пальним. Паливний бак автомобіля не є акцизним складом відповідно до пп. 14.1.6 ПКУ. Операції, які оподатковуються акцизним податком, наведені у пп. 213.1 ПКУ, і там немає жодного «умовного» продажу пального після того, як воно продане вроздріб на АЗС.

Навіть якщо підприємство зареєструється платником акцизного податку, у нього не буде акцизних складів і воно не має можливості обліковувати пальне у баках автомобілів, тому що не можна точно виміряти залишок пального у баках. Пальне у баку автомобіля може бути тільки списане на його роботу, більше нічого з ним зробити не можна, зокрема не можна його дістати з баку і використати для чогось іншого чи для перепродажу. Тож воно може бути тільки «спалене» двигуном авто.

У цій публікації ми аналізували ІПК ДПСУ від 07.07.2023 №1739/ІПК/99-00-09-04-03-06 на подібну тему, коли СГ передають автомобілі в оренду та з оренди із залишком пального у баку. Аргументи, викладені у цій статті, можна застосувати і для даної ситуації.

На нашу думку, в цій ситуації потрібно списати пальне як витрати на передпродажну підготовку товару (93 рахунок «Витрати на збут»):

  • Заправка автомобіля на АЗС: Дт 203 Кт 631 (або 372, якщо авто заправляє підзвітна особа)
  • Списання пального як витрати на збут: Дт 93 Кт 203. Ця проводка робиться на дату продажу автомобіля на всю кількість заправленого пального.

У рахунку на оплату за автомобіль, який надається покупцю, та в накладній ми не рекомендуємо зазначати кількість та вартість заправленого пального у баку автомобіля, адже покупець купує не пальне, а автомобіль, який повинен бути укомплектований згідно стандартів продавця.

***

Висновки:

  • В цьому випадку виконати незаконні вимоги податківців неможливо;
  • роздрібний продаж пального на АЗС – це останній рух пального в СЕА РП, після цього воно вже не може бути повернуто до обігу підакцизного пального на акцизних складах;
  • пальне в баку автомобіля вважається проданим кінцевому споживачу і може бути тільки списане на роботу цього автомобіля;
  • пальне в баку автомобіля вже не може бути перепродане іншому суб’єкту.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»