• Посилання скопійовано

Корковий збір за «своє» спиртне

ФОП веде діяльність в кафе. Чи можуть гості, які приходять в кафе розпивати свої алкогольні напої за столом? Чи може ФОП добивати в чек корковий збір за те, що надав гостям келихи під їхній алкоголь?

На початку нагадаємо, що є обмеження по продажу алкогольною продукцією для ФОП на ЄП (пп. 3 пп. 291.5.1 ПКУ). 

ФОП на єдиному податку може торгувати лише деякими алкогольними напоями:

  • Столовими винами (ліцензія не потрібна);
  • Пивом (потрібна ліцензія на пиво);
  • Сидром та пері без додавання спирту (потрібна ліцензія на сидр та пері).

Докладно про це ми розповідали тут

Роздрібна торгівля - діяльність по продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб'єктах господарювання (у тому числі іноземних суб’єктах господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) громадського харчування (ст. 1 Закону №481).

Згідно з Правилами роботи закладів ресторанного господарства замовнику забороняється приносити до закладу ресторанного господарства власну продовольчу сировину, харчові продукти, у тому числі алкогольні та безалкогольні напої, а також залучати сторонніх осіб до приготування страв (пп. 3.8 Правил №219).

Тож, відповідь на поставлене запитання наступна: споживання гостями принесених із собою напоїв є порушенням пп. 3.8 Правил №219

Таке порушення не призведе до втрати ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями (за наявності). Актуальний на зараз перелік підстав для анулювання таких ліцензії податківці наводили тут.  

Проте, за таке порушення можуть накласти адмінштраф за ст. 155 КпАП у розмірі від 1 до 10 нмдг (17,00 до 170,00 грн). Протокол про таке порушення можуть скласти представники Нацполіції (ст. 255 КпАП), і якщо порушником буде сам відвідувач, то до власника ресторану жодних штрафів не буде. 

Незважаючи на це, кафе/ресторани часто роблять офіційно дозволеним вживання алкоголю, принесеного із собою. Наприклад, роблять вивіску або іншим чином інформують, що ресторан не торгує алкоголем взагалі або лише певними видами напоїв, але відвідувачам/замовникам дозволено приносити свої алкогольні напої. 

Окрім того, кафе/ресторан може ввести платну послугу з розкорковування пляшок (так званий «корковий збір») або з оренди бокалів для алкогольних напоїв. При цьому, алкоголь належатиме гостям, а бокали залишаться у власності кафе/ресторану (за їх пошкодження, звісно, доведеться заплатити окремо). 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Як продати пальне військовій частині з оплатою від благодійного фонду?
    Підприємство веде діяльність з оптової торгівлі пальним і хоче продати пальне військовій частині. Платити за це пальне буде благодійний фонд. Як складати первинні документи в такому разі: видаткову, акцизну та податкову накладні складати на військову часину чи на фонд, який є платником?
    20.11.202410
  • Чи потрібна ліцензія при придбанні алкоголю для виробничих потреб?
    ТОВ є дистриб'ютором підакцизних товарів, зокрема, алкоголю, отримало лист від покупця з проханням продати 2 літра коньяку для виробничих потреб. Ліцензії на продаж алкоголю покупець не має. Чи можна провести такий продаж?
    20.11.202411
  • Алкоголь придбали, а ліцензії на роздрібну торгівлю немає
    ТОВ – платник ЄП ліцензії на роздрібний продаж алкоголю немає. За замовленням ресторану поставили продукти та вино de la Cruz (УКТ ЗЕД 2204228400). Алкоголь замовили помилково, поверненню товар не підлягає. Чи може ТОВ використати цей алкоголь для приготування страв або реалізувати разово без ліцензії?
    19.11.202426
  • Яку ліцензію обрати при реалізації пального з автоцистерни в бак авто?
    Підприємство займається оптовою торгівлею пальним та надає послуги з перевезення пального. Має ліцензії. Чи може підприємство реалізувати пальне в бак авто і складати так акцизні накладні?
    07.11.202423
  • Чи буде акциз при продажу уайт-спіриту на території України?
    Підприємство імпортує очисник-знежирювач для підготовки поверхні під час виконання ремонтних робіт. У митній декларації товар зазначено як легкі дистиляти (уайт-спірит) УКТ ЗЕД 2710122190 у кількості 5 каністр по 5 л. Акциз було сплачено. Чи потрібно складати акцизну накладну при реалізації товару на території України?
    05.11.2024311