• Посилання скопійовано

Корковий збір за «своє» спиртне

ФОП веде діяльність в кафе. Чи можуть гості, які приходять в кафе розпивати свої алкогольні напої за столом? Чи може ФОП добивати в чек корковий збір за те, що надав гостям келихи під їхній алкоголь?

На початку нагадаємо, що є обмеження по продажу алкогольною продукцією для ФОП на ЄП (пп. 3 пп. 291.5.1 ПКУ). 

ФОП на єдиному податку може торгувати лише деякими алкогольними напоями:

  • Столовими винами (ліцензія не потрібна);
  • Пивом (потрібна ліцензія на пиво);
  • Сидром та пері без додавання спирту (потрібна ліцензія на сидр та пері).

Докладно про це ми розповідали тут

Роздрібна торгівля - діяльність по продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб'єктах господарювання (у тому числі іноземних суб’єктах господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) громадського харчування (ст. 1 Закону №481).

Згідно з Правилами роботи закладів ресторанного господарства замовнику забороняється приносити до закладу ресторанного господарства власну продовольчу сировину, харчові продукти, у тому числі алкогольні та безалкогольні напої, а також залучати сторонніх осіб до приготування страв (пп. 3.8 Правил №219).

Тож, відповідь на поставлене запитання наступна: споживання гостями принесених із собою напоїв є порушенням пп. 3.8 Правил №219

Таке порушення не призведе до втрати ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями (за наявності). Актуальний на зараз перелік підстав для анулювання таких ліцензії податківці наводили тут.  

Проте, за таке порушення можуть накласти адмінштраф за ст. 155 КпАП у розмірі від 1 до 10 нмдг (17,00 до 170,00 грн). Протокол про таке порушення можуть скласти представники Нацполіції (ст. 255 КпАП), і якщо порушником буде сам відвідувач, то до власника ресторану жодних штрафів не буде. 

Незважаючи на це, кафе/ресторани часто роблять офіційно дозволеним вживання алкоголю, принесеного із собою. Наприклад, роблять вивіску або іншим чином інформують, що ресторан не торгує алкоголем взагалі або лише певними видами напоїв, але відвідувачам/замовникам дозволено приносити свої алкогольні напої. 

Окрім того, кафе/ресторан може ввести платну послугу з розкорковування пляшок (так званий «корковий збір») або з оренди бокалів для алкогольних напоїв. При цьому, алкоголь належатиме гостям, а бокали залишаться у власності кафе/ресторану (за їх пошкодження, звісно, доведеться заплатити окремо). 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Реєстрація платником акцизу і заповнення декларації імпортером вина, яке не маркується
    Підприємство імпортує вино, яке не підлягає маркуванню марками акцизного податку, сплачуючи акциз при митному оформленні, має склад для зберігання вина. Чи в заяві про реєстрацію робити відмітку про реєстрацію складу? Як заповнити декларацію? Чи можна використовувати вино на виставках, презентаціях, чи можна продати його працівникам? Продавати можна тільки тим, в кого є ліцензія на роздрібну торгівлю?
    05.12.202327
  • Акцизний податок при імпорті і подальшому продажі вина міцністю 14%
    Компанія імпортувала вино в пляшках міцністю 14%. На митниці при розмитненні був сплачений акцизний податок 0,01 грн з пляшки. Що робити далі з акцизним податком? Подавати якийсь звіт до податкової? Чи реєструватися платником акцизного податку? При реалізації вина, чи має акцизний податок додаватися до ціни і сплачуватися до бюджету?
    30.11.202324
  • Як розрахувати акциз при імпорті тютюнових виробів
    Підприємство має намір імпортувати тютюнові вироби (УКТ ЗЕД 2402 20 90 20 Сигарети з фільтром) для подальшого продажу (ліцензія є). Як розрахувати акцизний податок, яка ставка акцизного податку застосовується для даного тютюнового виробу (адвалорна, специфічна чи адвалорна та специфічна одночасно)? Коли сплачується акцизний податок?
    19.10.202343
  • Чи можна вести оптову торгівлю алкоголем за готівку?
    Чи можна вести оптовий продаж алкоголю за готівку через РРО/ПРРО із відображенням штрихкоду акцизної марки? Чи нарахувати акциз на такий оптовий продаж за готівку та як ідентифікувати при податковій перевірці, що продаж відбувся покупцю для подальшої реалізації і тому не застосовувались індикативна ціна та акциз? І чи можливо проводити через РРО операції із відвантаженням в серпні, а оплатою у вересні?
    03.10.202350
  • Коли відображати експорт підакцизного товару в деклараціях з ПДВ та акцизного податку?
    Підприємство експортує підакцизну продукцію в магазини безмитної торгівлі. При оформленні продавцем на митниці вантажу оформлюється митна декларація з типом ТР 81 в графі 1. Коли вантаж прибуває на магазин безмитної торгівлі, то покупець оформлює митну декларацію з типом ЕК 72 в графі 1. Оформлення декларації у продавця відбулося 31.07.2023 р., а у покупця 01.08.2023 р. В деклараціях якого місяця продавцеві відображати цей експорт: липня чи серпня?
    21.09.202323