• Посилання скопійовано

Збільшилися обсяги зберігання пального – внесіть зміни у ліцензію!

Підприємство має ліцензію на зберігання пального для власних потреб, у якій зазначена місткість резервуару 5000 л. Підприємство мало можливість придбати більше пального, оскільки має більший резервуар. Через це в обліку є залишок пального більше 5000 л. Чи можливі негативні наслідки цього?

Відповідно до ст. 15 Закону №481/95-ВР, суб’єкти господарювання, що здійснюють зберігання пального, яке не реалізовується іншим особам і використовується виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки, у заяві на видачу ліцензії зазначають про використання пального для потреб власного споживання чи переробки, загальну місткість резервуарів та ємностей, що використовуються для зберігання пального, та їх фактичне місцезнаходження.

Якщо змінюється загальна місткість резервуарів, то потрібно внести зміни до ліцензії. У разі зміни відомостей, зазначених у виданій ліцензії, суб’єкт господарювання зобов’язаний у місячний строк з дня внесення таких змін звернутися до органу, який видав ліцензію, з відповідною заявою.

Орган, який видав ліцензію, на підставі заяви суб’єкта господарювання протягом трьох робочих днів видає суб’єкту господарювання ліцензію, оформлену на новому бланку з урахуванням змін.

Докладніше про це читайте у нашій новині, а також ІПК від 17.03.2021 р. №985/ІПК/99-00-09-03-02-06. 

Отже, у разі використання більшої загальної місткості резервуарів, ніж зазначено у ліцензії, потрібно було в місячний строк подати заяву на внесення змін до ліцензії. 

Якщо цього не зробити, то чи будуть податківці вважати зберігання пального в обсягах, що перевищують обсяги, вказані в ліцензії, зберіганням пального без наявності ліцензії, нам не відомо. Також немає роз’яснень з цього приводу. У ст. 17 Закону №481/95 передбачено штраф за зберігання пального без наявності ліцензії – 500000 гривень. В даному випадку ліцензія наявна і є діючою, але до неї не внесені зміни. Закон №481/95 не передбачає санкцій за несвоєчасне внесення змін у ліцензію.

Якщо місяць вже минув і зміни до ліцензії щодо нових резервуарів ще не внесено, радимо негайно зробити це.

Заява на отримання ліцензії подається за вільною формою. Тут можна скачати зразок заяви, рекомендований податківцями, та змінити його для цілей внесення змін у діючу ліцензію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»