• Посилання скопійовано

Куди подавати декларацію акцизного податку та звітів №1-ОА та №2-РС при виробництві і продажу пива?

Юрособа займається виробництвом пива та його оптовим продажем, має відповідні ліцензії. РРО немає, бо оплата здійснюється лише на рахунок підприємства. Місце реєстрації підприємства є іншим від місця здійснення діяльності і оптового продажу пива. До ДПС за яким місцем (реєстрації підприємства чи здійснення діяльності) подавати декларацію акцизного податку та звіти №1-ОА та №2-РС?

Куди подавати декларацію акцизного податку?

Відповідно до пп. 212.3.1 ПКУ, Реєстрація у контролюючих органах як платника податку суб’єкта господарювання, постійного представництва, які здійснюють діяльність з виробництва підакцизних товарів (продукції), яка підлягаєліцензуванню, здійснюється на підставі відомостей щодовидачі такому суб'єкту відповідної ліцензії.

Органи ліцензування, що уповноважені видавати ліцензії на зазначені види діяльності, зобов'язані надатиконтролюючому органу за місцезнаходженням юридичнихосіб, постійних представництв, місцем проживанняфізичних осіб - підприємців інформацію про видані, переоформлені, призупинені або анульовані ліцензії у п'ятиденний строк з дня здійснення таких дій.

Відповідно до пп. 212.3.2 ПКУ, інші платники підлягають обов'язковій реєстрації як платники податкуконтролюючими органами за місцезнаходженнямюридичних осіб, місцем проживання фізичних осіб - підприємців, не пізніше граничного терміну поданнядекларації акцизного податку за місяць, в якому розпочатогосподарську діяльність.

Відповідно до пп. 223.2 ПКУ, платники податку, визначені пп. 212.1 ПКУ (крім імпортерів підакцизних товарів, зазначених у пп. 215.3.4, 215.3.5, 215.3.5-1, 215.3.5-2, 215.3.6, 215.3.7, 215.3.8 ПКУ), подають щомісяця не пізніше 20 числа наступного звітного (податкового) періодуконтролюючому органу за місцем реєстрації декларацію акцизного податку.

Таким чином, декларація акцизного податку подається за місцезнаходженням юридичної особи.

 

Куди подавати звіти №1-ОА та №2-РС?

Затверджено Наказом Мінфіну від 11.02.2016 р. №49:

  • Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у оптовій мережі (Форма звіту №1-ОА) та Порядок його заповнення;
  • Звіт про обсяги виробництва та реалізації алкогольних напоїв (форма звіту №2-РС) та Порядок його заповнення.

Відповідно до п. 1 розд. І Порядку заповнення форми звіту №1-ОА такий Звіт подають суб’єкти господарювання, якіодержали ліцензії на право оптової торгівлі алкогольниминапоями, незалежно від форми власності до органів ДФС за основним місцем обліку в електронній формі.

Те саме зазначено в п. 1 розд. І Порядку заповнення форми звіту №2-РС.

Таким чином, ці звіти також подаються за місцезнаходженням юридичної особи.

 

Який додаток до декларації акцизного податкузаповнювати при здійсненні оптової торгівлі пивом?

Якщо підприємство є виробником пива, воно є платником акцизного податку як виробник, згідно з пп. 212.1.1 ПКУ. В рядку 5 декларації позначку ставлять в комірці «212.1.1».Стосовно виробленого пива підприємство заповнює додаток 1 до декларації акцизного податку.

Причому об’єктами оподаткування акцизним податком є операції з реалізації вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) (див. пп. 213.1.1 ПКУ).

Тобто, якщо підприємство виробило пиво і його ж продає оптом, воно є платником акцизного податку як виробник. А не як оптовий продавець.

Окремо оптовий продавець, який не є імпортером, не є платником акцизного податку. Поряд з цим платником акцизного податку є імпортер пива.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»