• Посилання скопійовано

Анулювання ліцензії на оптову торгівлю пальним ще не означає анулювання реєстрації СГ платником акцизу

Чи повинен суб’єкт господарювання повторно реєструватися платником акцизного податку на оптову торгівлю пальним після відновлення раніше анульованої ліцензії?

Відповідно до пп. 212.3.4 ПКУ, особи, які здійснюватимуть реалізацію пального, підлягають обов’язковій реєстрації як платники акцизного податку контролюючими органами за місцезнаходженням юридичних осіб, постійних представництв, місцем проживання ФОП до початку здійснення реалізації пального.

Реєстрація платника податку здійснюється на підставі подання особою не пізніше ніж за три робочі дні до початку здійснення реалізації пального або спирту етилового заяви, форма якої затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики.

ДПСУ веде реєстр платників акцизного податку з реалізації пального, в якому міститься інформація про осіб, зареєстрованих платниками акцизного податку.

Для платників, які займаються реалізацією пального, є всього дві підстави для анулювання їхньої реєстрації платником акцизного податку (пп. 12 Порядку №408): 

  • коли платник сам подає заяву про анулювання його реєстрації у зв’язку з припиненням діяльності з реалізації пального;
  • коли до Єдиного державного реєстру внесено запис про припинення юридичної особи чи припинення підприємницької діяльності ФОП. В цьому разі реєстрацію платником акцизного податку анулюють самі податківці.

Заява надсилається та розглядається контролюючим органом протягом трьох робочих днів після її надходження. Датою анулювання реєстрації платника податку є дата внесення до Єдиного державного реєстру запису про його припинення.

Заява про анулювання реєстрації платника акцизного податку у зв’язку з припиненням діяльності з реалізації пального подається за формою заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового та/або акцизних складів, затвердженої наказом Мінфіну №729.

Анулювання реєстрації акцизного складу проводиться за умови, що в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового дорівнюють нулю значення показників обсягів залишків пального/спирту етилового, що обліковуються за таким акцизним складом за всіма кодами товарної підкатегорії згідно з УКТЗЕД. У разі анулювання реєстрації платника акцизного податку автоматично анулюється реєстрація всіх його акцизних складів.

Ми пишемо про це у новині>>

Ліцензування оптової торгівлі пальним регламентоване Законом №481. Відповідно до ст. 15 Закону №481 оптова торгівля пальним та зберігання пального здійснюються суб’єктами господарювання (у тому числі іноземними суб’єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності за наявності ліцензії. 

Підстави для анулювання ліцензії на оптову торгівлю пальним зазначені у ст. 3 Закону №481. Анулювання ліцензії на оптову торгівлю пальним не є підставою для анулювання реєстрації СГ платником акцизу для цілей реалізації пального.

Тож якщо СГ не подавав заяву про анулювання його реєстрації платником акцизного податку та якщо він не є припиненим СГ, то незалежно від наявності у нього ліцензій він продовжує бути зареєстрованим платником акцизного податку. Але наявність реєстрації платника акцизу без наявності відповідної ліцензії ще не дає права вести оптову торгівлю пальним. Оптову торгівлю пальним можна буде поновити тільки після відновлення ліцензії.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Чи можна пальне для генератора використати для заправки авто?
    Підприємство придбало та зберігає дизельне паливо для роботи генератора. Пальне зберігається у каністрах 5 л. без ліцензії на зберігання. Чи можна у період простою генератора заправляти цим пальним авто, у зв'язку з тим, що генератор не використовується, а пальне має обмежений строк зберігання?
    05.04.2024781
  • Що потрібно для того, щоб імпортувати гексан та продавати його оптом?
    Підприємство має намір займатися торгівлею продуктом під назвою «Гексан». Як обчислюється акциз при імпорті, а потім при продажі гексану? Чи потрібна ліцензія на торгівлю таким продуктом?
    01.04.202415
  • Ліцензія та акциз при продажу електроліту і акумуляторної кислоти
    Підприємство планує торгувати електролітом (код УКТ ЗЕД 8507 10 20) і акумуляторною кислотою (код 3806 10 00). Чи потрібно ставати платником акцизного податку? Чи потрібно оформляти ліцензію?
    29.03.202413
  • Чи може виробник алкоголю продати напої підприємству для використання під час свята?
    Підприємство – виробник алкогольних напоїв, який має ліцензію на виробництво та не має ліцензії на роздрібний продаж, планує продати партію алкогольних напоїв іншому підприємству, для використання під час святкових заходів для працівників. Це останнє підприємство також не має ліцензії на роздрібний продаж алкогольних напоїв. Чи може підприємство - виробник продати алкогольні напої підприємству, яке не має ліцензії на роздрібний продаж?
    08.03.202458
  • Чи виникає акцизний податок на пальне при продажу автомобіля з повним баком?
    Підприємство продає вроздріб нові автомобілі. За стандартами компанії перед продажем необхідно провести передпродажню підготовку товару, яка включає повний бак палива (це чітко прописано в стандартах, в разі невиконання – позбавлення права дилерства). При перевірці ДПС наполягає, що при постачанні авто з повним баком йде "умовний" продаж палива, тому необхідно реєструватись платником акцизу та отримувати ліцензію, вважають за потрібне накласти штраф за продаж палива без ліцензії. Чи правильно це?
    22.02.2024506