• Посилання скопійовано

Під час перевірки виявлено надлишки пива в ресторані: які можуть бути наслідки?

В ресторані є банки з пивом без документів – воно було придбано раніше, а документи не збереглися. Залишок цього товару було виявлено під перевірки. Що загрожує ресторану?

З точки зору акцизного податку та застосування РРО порушень ще немає, тому що товар ще не проданий. Якщо це пиво в подальшому буде продане з нарахуванням акцизного податку та із застосуванням РРО, то підстав для санкцій щодо акцизу та РРО немає.

Розповімо докладніше про наслідки того, що придбання цього пива не підтверджено первинними документами.

Якщо СГ – це ФОП на єдиному податку і неплатник ПДВ (ФОПам на ЄП дозволено торгувати пивом – пп. 3 пп. 291.5.1 ПКУ), то він не повинен вести товарний облік, а отже, не зобов’язаний зберігати прибуткові документи на пиво.

Докладніше про це – у наших публікаціях тут  та тут.

Якщо ФОП на ЄП ІІІ групи – платник ПДВ, то він повинен вести облік витрат, а отже, повинен мати первинні документи на товари. Докладніше про цей облік – тут.

Якщо СГ – це ФОП на загальній системі, то він повинен вести товарний облік і відповідно, мати первинні документи на товар. Крім цього, він повинен підтверджувати свої витрати первинними документами.

Санкції за неведення товарного обліку розглянуті у цій статті

А саме:

  • за реалізацію товарів, які не обліковані згідно з Порядком №496;
  • за ненадання контролерам під час перевірки Форми обліку та первинних документів на всі товари, що не реалізовані, але знаходяться у місці продажу, - застосовується фінансова санкція у розмірі вартості таких товарів, які не обліковані у встановленому порядку, за цінами реалізації, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (наразі - це 170 грн).

Ці санкції не стосуються тих ФОПів, які є платниками ЄП та не зареєстровані ПДВ (крім тих, які здійснюють діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння).

Також разом з цим податківці мають право вимагати під час проведення перевірок від платників податків, що перевіряються, проведення інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, коштів, зняття залишків товарно-матеріальних цінностей, готівки з використанням інформації та документів щодо результатів такої інвентаризації за наслідками таких перевірок або під час наступних заходів податкового контролю – пп. 20.1.9 ПКУ.

Крім цього, податківці можуть наполягати на тому, що цей товар без документів є безоплатно отриманим, а тому потрібно визнати дохід в розмірі звичайної вартості такого товару. Це стосується всіх СГ – як ФОП, так і юросіб на загальній системі оподаткування та на єдиному податку. Дохід від безоплатно отриманих товарів оподатковується за правилами системи оподаткування, на якій перебуває СГ. Відповідно, податківці під час перевірки можуть донарахувати податок на прибуток або єдиний податок ІІІ групи за ставками 2%, 3% або 5% на суму такого доходу.

В подальшому, якщо товари будуть оприбутковані на підставі інвентаризації з визнанням доходу, ФОП на загальній системі або юрособа – платник податку на прибуток зможуть включити їх вартість у витрати під час їх продажу. Платники єдиного податку вже не зможуть зменшити суму ЄП під час продажу товарів, а навпаки – у них ще раз виникає єдиний податок, але вже з виручки від продажу таких товарів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Чи можна пальне для генератора використати для заправки авто?
    Підприємство придбало та зберігає дизельне паливо для роботи генератора. Пальне зберігається у каністрах 5 л. без ліцензії на зберігання. Чи можна у період простою генератора заправляти цим пальним авто, у зв'язку з тим, що генератор не використовується, а пальне має обмежений строк зберігання?
    05.04.2024781
  • Що потрібно для того, щоб імпортувати гексан та продавати його оптом?
    Підприємство має намір займатися торгівлею продуктом під назвою «Гексан». Як обчислюється акциз при імпорті, а потім при продажі гексану? Чи потрібна ліцензія на торгівлю таким продуктом?
    01.04.202415
  • Ліцензія та акциз при продажу електроліту і акумуляторної кислоти
    Підприємство планує торгувати електролітом (код УКТ ЗЕД 8507 10 20) і акумуляторною кислотою (код 3806 10 00). Чи потрібно ставати платником акцизного податку? Чи потрібно оформляти ліцензію?
    29.03.202413
  • Чи може виробник алкоголю продати напої підприємству для використання під час свята?
    Підприємство – виробник алкогольних напоїв, який має ліцензію на виробництво та не має ліцензії на роздрібний продаж, планує продати партію алкогольних напоїв іншому підприємству, для використання під час святкових заходів для працівників. Це останнє підприємство також не має ліцензії на роздрібний продаж алкогольних напоїв. Чи може підприємство - виробник продати алкогольні напої підприємству, яке не має ліцензії на роздрібний продаж?
    08.03.202458
  • Чи виникає акцизний податок на пальне при продажу автомобіля з повним баком?
    Підприємство продає вроздріб нові автомобілі. За стандартами компанії перед продажем необхідно провести передпродажню підготовку товару, яка включає повний бак палива (це чітко прописано в стандартах, в разі невиконання – позбавлення права дилерства). При перевірці ДПС наполягає, що при постачанні авто з повним баком йде "умовний" продаж палива, тому необхідно реєструватись платником акцизу та отримувати ліцензію, вважають за потрібне накласти штраф за продаж палива без ліцензії. Чи правильно це?
    22.02.2024506