• Посилання скопійовано

Акцизні накладні не реєструються за пп. 231.1 ПКУ

АЗС виписує та реєструє зведені АН. Але зараз вхідні АН не реєструються, оскільки «порушено вимоги пп. 231.1 ПКУ: загальний обсяг резервуарів на стаціонарному АС отримувача (199980.00) менший суми обсягу, зазначеного в документі (11162.79), і обсягу, що наразі зареєстрований на складі (195852.19)». Чи є роз’яснення ДПС?

Наприклад, тут читаємо пояснення ДПСУ, про зміни в роботі програмного забезпечення з приймання та обробки «Акцизної накладної».

Одним з контрольних заходів щодо реєстрації АН є перевірка доступного обсягу зареєстрованих резервуарів для отримання пального на акцизному складі, на який відвантажується пальне.

Контроль здійснюється по достатньому обсягу резервуарів, зареєстрованих в Єдиному державному реєстрі витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників рівня пального у резервуарі, на акцизному складі, на який відвантажується пальне. Достатній обсяг розраховується як різниця між загальним обсягом резервуарів, які зареєстровані в Реєстрі, та залишків пального, які за даними СЕАРПСЕ, знаходяться на такому складі.

У разі перевищення обсягу отримання, зазначеного в акцизній накладній, достатнього об’єму зареєстрованих  резервуарів на акцизному складі, у реєстрації такої акцизної накладної буде відмовлено.

На наш погляд, вирішити цю проблему можна, зареєструвавши зведену АН на кількість фактично реалізованого пального. Тож залишок пального за даними СЕАРПСЕ буде зменшено і стане можливим зареєструвати вхідну АН. 

Щоправда, якщо така зведена АН буде виписана серед місяця, на частковий обсяг пального, відпущеного протягом такого місяця, потім в кінці цього самого місяця доведеться виписувати ще одну зведену АН. Чи можливо виписувати дві чи більше зведених АН протягом одного місяця, з абз. 6 пп. 231.3 ПКУ, який визначає особливості складання зведених АН, незрозуміло. Консультації податкової з цього питання нам невідомі.

Тому для уникнення непорозумінь з податковою може бути доречним отримати з цього питання індивідуальну податкову консультацію.

А щоб не виникало таких ситуації, можна замість зведених складати АН за щоденними операціями.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»