• Посилання скопійовано

Що потрібно ФОПу для того, щоб торгувати алкоголем?

Як отримати ліцензію на торгівлю алкоголем? Чи може торгувати алкоголем ФОП на ІІ групі ЄП? Чи краще торгувати алкоголем на загальній системі? Яку звітність потрібно подавати? Чи потрібно вести товарний облік?

Алкоголем можна торгувати і на єдиному податку, але тільки деякими видами напоїв. На загальній системі можна торгувати будь-яким алкоголем без обмежень.

 

ФОП на єдиному податку  та торгівля алкоголем

ФОП на єдиному податку може торгувати лише деякими алкогольними напоями:

  • Столовими винами (ліцензія не потрібна);
  • Пивом (потрібна ліцензія на пиво);
  • Сидром та пері без додавання спирту (потрібна ліцензія на сидр та пері).

Докладніше про це читайте туттут та тут>>

Чинним законодавством не передбачено отримання окремих ліцензій на роздрібну торгівлю пивом та іншими алкогольними напоями. Ліцензія на роздрібну торгівлю алкогольними напоями є документом, що надає право здійснювати діяльність з реалізації алкогольних напоїв за визначеним місцем торгівлі. При цьому суб’єкт господарювання, який отримав ліцензію на продаж пива у місці торгівлі площею менше 20 кв. метрів, не має права здійснювати продаж інших алкогольних напоїв у такому місці торгівлі.

Докладніше про це – тут.

Продавцям пива та столових вин слід взяти до уваги ще таке. Відповідно до п. 8 ст. 9 Закону про РРО, фізособа — платник ЄП має право не застосовувати РРО за умови відсутності продажу підакцизних товарів (перелік алкогольних напоїів, що є підакцизними див. у пп. 215.3.1 ПКУ). А це означає і зворотне: якщо підприємець торгує столовим вином та пивом, сидром та пері, слід застосовувати РРО. І, звісно, проводити готівкові та карткові розрахунки за його допомогою не лише щодо алкогольних напоїв, а й щодо решти товарів/послуг.

Про те, як отримати ліцензію, читайте туттут та тут>>

 

ФОП на загальній системі та торгівля алкоголем

ФОП на загальній системі може торгувати будь-якими алкогольними напоями без обмежень за наявності ліцензії та РРО.

Документи на отримання ліцензії можна подати через Кабінет платника податків.

Проте ФОП на загальній системі повинен вести товарний облік та облік доходів і витрат для цілей оподаткування чистого доходу. Витрати повинні бути підтверджені первинними документами. ФОП на ЄП не зобов’язаний цього робити, але він може торгувати лише обмеженим асортиментом алкогольних напоїв.

 

Звітність

Оскільки алкогольні напої – це підакцизний товар, то ФОП (і на ЄП і на загальній системі)  повинен буде подавати декларацію з акцизного податку. Іншої додаткової звітності немає.

 

Товарний облік

Товарний облік повинні вести ФОП на загальній системі, які здійснюють розрахункові операції. Тобто ФОП на загальній системі, який торгує алкоголем, зобов’язаний вести товарний облік.

ФОП на єдиному податку в даному випадку не повинен вести товарний облік, якщо він не торгує трьома групами товарів:

  • технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту;
  • лікарськими засобами та виробами медичного призначення (ветеринарних препаратів та засобів для лікування тварин це не стосується!);
  • ювелірними та побутовими виробами з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Алкоголю тут немає, отже, ФОП на ЄП не повинен вести товарний облік.

Докладніше про товарний облік ми писали тут та тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»