• Посилання скопійовано

Ставка акцизу - 12% для тютюнових виробів

Роздрібна торгова мережа (мережа магазинів) реалізує тютюнові вироби, серед яких є за такими кодами УКТ ЗЕД, для яких передбачена адвалорна ставка акцизу - 12%. Коли потрібно застосовувати таку ставку?

При торгівлі тютюновими виробами уроздріб починаючи з 01.01.2022 р. акциз не сплачується?

Завдяки змінам, внесеним до ПКУ Законом №1914-ІХ, з 01.01.2022 р. при торгівлі тютюновими виробами уроздріб акциз вже мав би не сплачуватися.

Але в абз. 7 ч. 1 розд. ІІ Закону №1914-ІХ зазначено, що «тютюнові» зміни набувають чинності з 1 січня 2022 року, але не раніше дня набрання чинності змінами до Бюджетного кодексу України в частині запровадження механізму зарахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів - тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, до місцевих бюджетів.

На день написання цієї консультації зміни до Бюджетного кодексу не внесені. Є тільки відповідний проєкт (див. тут).

Тому фактично з 01.01.2022 р. в частині акцизного податку при роздрібній торгівлі тютюновими виробами поки що нічого не змінюється. Чекаємо внесення відповідних змін до Бюджетного кодексу, про що повідомимо додатково.

Детальніше це питання ми розглядали тут, тут. Також пропонуємо до уваги наш аналітичний матеріал про зміни щодо акцизного податку.

 

Стосовно ставки акцизу - 12%

Відповідно до пп. 215.3.10 ПКУ, для пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, реалізованих відповідно до пп. 213.1.9 ПКУ, ставка акцизного податку становить - 5%.

Відповідно до пп. 213.1.9 ПКУ об’єктами оподаткування акцизним податом є операції з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

Таким чином, для суб’єктів господарювання роздрібної торгівлі при продажу тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну застосовується ставка акцизного податку 5%.

Згідно з пп. 215.3.2-1 ПКУ ставка акцизу 12% встановлена для сигарет, цигарок та сигарил.

Відповідно до пп. 214.1 ПКУ у разі обчислення податку із застосуванням адвалорних ставок базою оподаткування є:

  • 214.1.1. вартість реалізованого товару (продукції), виробленого на митній території України, за встановленими виробником максимальними роздрібними цінами з урахуванням податку на додану вартість та акцизного податку;
  • 214.1.2. вартість товарів (продукції), що ввозяться на митну територію України, за встановленими імпортером максимальними роздрібними цінами на товари (продукцію), які він імпортує, з урахуванням податку на додану вартість та акцизного податку.

У разі обчислення податку із застосуванням специфічних ставок з підакцизних товарів (продукції) базою оподаткування є їх величина, визначена в одиницях виміру ваги, об'єму, кількості товару (продукції), об'єму циліндрів двигуна автомобіля або в інших натуральних показниках (пп. 214.4 ПКУ).

Специфічні ставки наведено в:

  • пп. 215.3.2 ПКУ - для тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну;
  • пп. 215.3.3 ПКУ - мінімальне акцизне податкове зобов’язання із сплати акцизного податку з тютюнових виробів;
  • пп. 215.3.3-1 ПКУ – для рідин, що використовуються в електронних сигаретах.

Відповідно до пп. 214.5 ПКУ у разі обчислення податку із застосуванням одночасно адвалорних та специфічних ставок податку базою оподаткування є база, визначена відповідно до пп. 214.1 та 214.4 ПКУ.

Особливості визначення податку з тютюнових виробів наведені в ст. 220 і ст. 221 ПКУ.

З наведеного вище випливає, що адвалорна ставка 12% застосовується одночасно із специфічними ставками виробниками та імпортерами відповідних тютюнових виробів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»